4/1/12

Επικήδειος λόγος της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην κηδεία των λειψάνων του αγνοουμένου έφεδρου στρατιώτη πεζικού Κώστα Κάρουλλα
04/01/2012





Τιμημένε μας ήρωα Κώστα Κάρουλλα,
Σεβαστό Ιερατείο,
Σεβαστή οικογένεια του ήρωα,
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.

Με βαθιά συγκίνηση και απέραντο σεβασμό μαζευτήκαμε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στις Καμάρες Λάρνακας για να αποδώσουμε το οφειλόμενο χρέος τιμής και να απευθύνουμε, έστω και αργοπορημένα, οι συγγενείς, οι φίλοι και η πολιτεία το ύστατο χαίρε στον 33χρονο λεβέντη Κώστα Κάρουλλα, του οποίου η τύχη αγνοείτο για 37 χρόνια. Έντονη είναι η απουσία αυτή τη δύσκολη ώρα της γυναίκας του, της Μαρίας, η οποία μετά την προσφυγιά και το ξεριζωμό, μόνη στις δοκιμασίες των δεκαετιών, στάθηκε και μάνα και πατέρας για να μεγαλώσει με ιδανικά και να βγάλει χρήσιμους πολίτες στην κοινωνία τα τέσσερα παιδιά τους: τον Γιώργο, τον Μιχάλη, τη Λένια και τη Φρόσω. Η Μαρία, με τον καημό του Κώστα, προδομένη από την καρδιά της, απεβίωσε τον Σεπτέμβρη του 2005.

Κηδεύουμε σήμερα τον Κώστα Κάρουλλα έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μας. Το στεφάνι που εναποθέτουμε σήμερα μπροστά στα λείψανα του Κώστα είναι το στεφάνι της αιώνιας τιμής, της δόξας και του θαυμασμού για την αυταπάρνηση και τη γενναιότητα που επέδειξε στο κάλεσμα για την προάσπιση της πατρίδας για να μπορεί σήμερα να υπάρχει και να συνεχίζει να αγωνίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κώστας γεννήθηκε στο χωριό Μουσουλίτα Αμμοχώστου. Γονείς του ήταν ο Γιωργαλλής και η Ευφροσύνη – μια φτωχή, αγροτική οικογένεια με πέντε παιδιά. Ο Κώστας άφησε το δημοτικό μετά την τρίτη τάξη, για να ριχτεί στη βιοπάλη και να βοηθήσει την οικογένειά του. Έγινε οικοδόμος και για πολλά χρόνια δούλεψε στις Αγγλικές βάσεις της Δεκέλειας, ενώ μετά το γάμο του άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του γεωργοκτηνοτρόφου. Ήταν μέλος της ΠΕΟ και του Λαϊκού Κινήματος του χωριού του.

Το 1961 νυμφεύθηκε την Μαρία Μαλλιάππη στην Άσσια και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Με την έναρξη της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, ο Κώστας κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά ως έφεδρος στρατιώτης και μαζί με άλλους Ασσιώτες συγχωριανούς του τοποθετούνται σε φυλάκια έξω από το τουρκοκυπριακό χωριό Μόρα, φέροντας την ευθύνη της περιφρούρησης της περιοχής της Άσσιας.

Όταν έσπασε η γραμμή της Μιας Μηλιάς στις 14 Αυγούστου 1974, στην περιοχή της αντιπροσωπείας της εταιρείας Μερσεντές στο Καϊμακλί, ο Κώστας και οι υπόλοιποι άνδρες στα φυλάκια της περιοχής έμειναν μόνοι, χωρίς καθοδήγηση, να υπερασπίζονται την περιοχή αφού, σύμφωνα με μαρτυρίες, την προηγούμενη μέρα οι πραξικοπηματίες αξιωματικοί είχαν εγκαταλείψει την περιοχή. Με την κατάληψη της Άσσιας λίγο μετά το μεσημέρι της αποφράδας ημέρας της 14ης Αυγούστου του 1974, αρκετοί κάτοικοι εγκλωβίζονται εντός του χωριού. Μαζί με αυτούς και ο Κώστας ο οποίος, όταν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα άρχισαν να περιπολούν μέσα στο χωριό, με δύο συγχωριανούς του αναζήτησε προστασία μαζί σε αλευρόμυλο της Άσσιας. Και οι τρεις ήταν άοπλοι όταν συνελήφθησαν από τους Τούρκους και φονεύθηκαν επί τόπου στην παρουσία κατοίκων του χωριού. Έμειναν όλοι άταφοι για τρεις μέρες μέχρι που οι εισβολείς, στις 18 Αυγούστου, διέταξαν τον εγκωβισμένο στην Άσσια ιδιοκτήτη και οδηγό εκσκαφέα Λαμπρή Πιερή και τους Μισιέλλη Τταμπή και Αντώνη Χαραλάμπους να τους θάψουν. Μαζί με άλλους φονευθέντες Ασσιώτες, ο Κώστας Κάρουλλας τάφηκε δίπλα στο κοιμητήριο του χωριού σε ομαδικό τάφο. Οι δε Λαμπρής Πιερή, Μισιέλλης Τταμπή και Αντώνης Χαραλάμπους στη συνέχεια συνελήφθηκαν από τους Τούρκους και έκτοτε είναι αγνοούμενοι.

Η εκταφή των λειψάνων του Κώστα Κάρουλλα πραγματοποιήθηκε το 2008 από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε στην κατεχόμενη Άσσια στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ταυτοποίηση των λειψάνων του πεσόντος και η κήδευσή τους σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας σε καμιά περίπτωση δεν επιλύει το ζήτημα της πλήρους διαλεύκανσης των συνθηκών υπό τις οποίες οι συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και να διευκολύνει τη διαδικασία των εκταφών. Ήδη έχει προχωρήσει και παραχωρήσει μόλις πρόσφατα νέα εισφορά ύψους 240.000 ευρώ, ώστε να επιτραπεί στην Διερευνητική Επιτροπή να επεκτείνει το χώρο εργασίας του Ανθρωπολογικού της Εργαστηρίου και να στεγάσει μια μεγαλύτερη ομάδα επιστημόνων για να επισπευθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των λειψάνων αγνοουμένων προσώπων. Την ίδια στιγμή, σταθερή είναι η απαίτησή μας για πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών εξαφάνισης όλων των αγνοουμένων μας και για ανάληψη από την Τουρκία των ευθυνών της με την επίδειξη της αναγκαίας συνεργασίας ανοίγοντας τα αρχεία του τουρκικού στρατού και αίροντας τα όποια εμπόδια προβάλλει στις διαδικασίες που αφορούν στη διεξαγωγή ερευνών στο έδαφος της.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Το χρέος μας απέναντι στον Κώστα και σε όλους τους αθάνατους νεκρούς ήρωες μας, οι οποίοι με αυταπάρνηση, θάρρος και γενναιότητα ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή του άνισου αγώνα και θυσιάστηκαν προασπιζόμενοι τη δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας μας, δεν εξοφλείται με λόγους, αλλά με έργα που να είναι αντάξια της θυσίας τους και με πράξεις που να ταιριάζουν στην αρετή τους. Η θυσία όλων των παλικαριών της Κύπρου μας επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επανένωση του νησιού μας και για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού. Μας επιβάλλει να συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επίτευξη λύσης που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την ξένη στρατιωτική παρουσία, τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Εδώ και τρία περίπου χρόνια διεξάγονται απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης μετά από πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η έναρξη των συνομιλιών στηρίχθηκε σε συμφωνημένη βάση, καθώς και σε συμφωνημένη διαδικασία. Η βάση των διαπραγματεύσεων είναι η εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Μία λύση λειτουργική και βιώσιμη, με ένα κράτος που θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Δυστυχώς, η πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων υπήρξε μέχρι σήμερα μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία από την οποία δεν είμαστε ικανοποιημένοι, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Οι προτάσεις που υποβάλλονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά συνιστούν υπαναχώρηση από συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε κρίσιμα κεφάλαια του Κυπριακού, ενώ άλλες θέσεις και προτάσεις που προβάλλονται στο τραπέζι του διαλόγου εκφεύγουν της συμφωνημένης βάσης. Αυτά τα δεδομένα κάθε άλλο παρά θετικό κλίμα δημιουργούν. Η δική μας πλευρά παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο και τον λαό μας και η ειρήνη και η συνεργασία δεν εξυπηρετούνται από συνομοσπονδιακές και διχοτομικές επιδιώξεις. Εξυπηρετούνται μόνο με την επανένωση της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια για λύση, αναμένοντας ότι η διεθνής κοινότητα, και ειδικότερα ο ΟΗΕ και η ΕΕ, θα συνδράμουν ουσιαστικά έτσι που να υπάρξει ουσιαστική θετική στάση από την τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία προς την κατεύθυνση της λύσης. Ταυτόχρονα, με σύνεση και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα για το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού στο σύνολο του.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Τούτες τις στιγμές, περισσότερο παρά ποτέ, έχουμε το πατριωτικό καθήκον όλοι μας να διασφαλίσουμε την απαιτούμενη ενότητα παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στον κεντρικό μας στόχο που είναι η λύση, η επανένωση, η αποτίναξη της κατοχής. Πατριωτικό καθήκον όλων μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με διάλογο, αλληλοσεβασμό, σύνεση και συναίνεση, ενωμένοι να δώσουμε την μάχη για τον τόπο μας.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη θυσία του Κώστα Κάρουλλα, που αποτελεί για εμάς εγερτήριο καθήκοντος προς τη μικρή μας πατρίδα. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση για να δώσουμε στις νέες γενιές μια Κύπρο της ειρήνης και της ασφάλειας, μια Κύπρο όπου όλοι της οι κάτοικοι θα μπορούν να ζουν με ευημερία, ειρηνικά και αδελφωμένα.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του Κώστα Κάρουλλα. Και η ηρωική του θυσία φωτεινός φάρος που θα φωτίζει τα βήματά μας προς τη δικαίωση των αγώνων μας για ελευθερία και επανένωση του λαού και του τόπου μας.