26/2/13

(Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 26/2/2013 07:40


(Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 26/2/2013 07:40



Οι πρώτοι διορισμοί από το νεοκλεγέντα Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Τύπου. Άλλα θέματα αφορούν ευτράπελα των εκλογών, το σκηνικό στο ΔΗΣΥ, τις κινήσεις των συγγενών των θυμάτων του Μαρί έναντι του Δημήτρη Χριστόφια, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αλήθεια», με τίτλο «Πιάνουν δουλειά Κασουλίδης-Σαρρής-Πισσαρίδης», γράφει για τους τρεις πρώτους διορισμούς του Νίκου Αναστασιάδη που αφορούν το ΥΠΕΞ, το ΥΠΟΙΚ και τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, αντίστοιχα. Αλλού γράφει ότι ζημιές προκάλεσαν άγνωστοι χθες στα ξημερώματα στο σκάφος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη στη μαρίνα της Λάρνακας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε γκάφα και μπέρδεμα με τις άδειες κυκλοφορίας, όσον αφορά ερμηνεία της Αστυνομίας οδηγιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή», με τίτλο «Συγκροτείται η νέα κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση των τριών διορισμών από το νέο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και γράφει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας θα συμμετέχουν επίσης οι πρώην ΥΠΟΙΚ, Μάκης Κεραυνός και Τάκης Κληρίδης. Αλλού γράφει για εύφλεκτο τοπίο στο ΔΗΣΥ και αναφέρεται στο εσωκομματικό προεκλογικό σκηνικό λόγω της προδιαγραφόμενης αποχώρησης από τη θέση του Προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι συγγενείς των θυμάτων του Μαρί περιμένουν την ολοκλήρωση της θητείας του Δημήτρη Χριστόφια για να κινηθούν νομικά εναντίον του.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Ξεκινά με βαρύ πυροβολικό», γράφει ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπήκε στα δύσκολα με Κασουλίδη, Σαρρή και το Νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη, ζήτησε νέα άφθαρτα πρόσωπα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θέλει διασφαλισμένη πλειοψηφία στη Βουλή. Αλλού γράφει ότι την Κυριακή ψήφισαν και δύο «αναστημένοι» που εμφανίστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του β γύρου των Προεδρικών από λάθος. Σε άλλο θέμα γράφει για ρωσικό ενδιαφέρον για τις υπεραγορές Ορφανίδη.

Η εφημερίδα «Χαραυγή», με τίτλο «Σε ΝΑΤΟϊκά πλοκάμια η Κύπρος», γράφει για απόφαση – επένδυση του Ν. Αναστασιάδη στον αγλλοαμερικανικό παράγοντα για υποβολή ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό ακτίβ του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, όπου μεταξύ άλλων ο Άντρος Κυπριανού εξήγγειλε διάλογο με την ΕΔΕΚ για πολιτική συνεργασία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στο τραπέζι και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος δήλωσε στους FT ότι εκείνο που θα συζητήσει είναι η αναβολή των ιδιωτικοποιήσεων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus mail”, με τίτλο «Ο δρόμος για το πακέτο διάσωσης δεν είναι ομαλός», γράφει ότι Γερμανία και Γαλλία απηύθυναν έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών για το μνημόνιο σύντομα, σημειώνοντας ότι η έκκληση αυτή ήρθε πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από τις Προεδρικές εκλογές. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφία μαθητών που ζωγραφίζουν σε τοίχο και γράφει ότι πρόκειται για μια ομάδα νεαρών από την Αραδίππου που ζωγράφισαν χθες εξωτερικούς τοίχους σχολείων, αθλητικών κέντρων και άλλων κτιρίων σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος και η αστυνομία. Σε άλλο θέμα έχει αφιέρωμα στη βραδιά απονομής των βραβείων Όσκαρ, από τους νικητές μέχρι τις εμφανίσεις και τις δηλώσεις.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου 26/02/2013

Το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου και τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς παρέθεσαν σήμερα αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και της συζύγου του κας Έλσης Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο γεύμα παρίσταντο, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Συγχαρητήρια προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από Προέδρους κρατών και κυβερνήσεων 26/02/2013

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει δεχθεί συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και ευχές για την εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας κ. Vladimir Putin, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Φινλανδίας κ. Sauli Niinisto, την Καγκελλάριο της Γερμανίας δρα Angela Merkel, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Mariano Rajoy Brey, τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. David Cameron, τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας κ. Jyrki Katainen, εκ μέρους του Προέδρου της Γεωργίας από τον Πρεσβευτή της Γεωργίας κ. Gaioz Japaridze και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. William Hague.

TURKISH CYPRIOT AND TURKISH MEDIA REVIEW




TURKISH CYPRIOT AND TURKISH MEDIA REVIEW

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 26/02/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 26/02/2013
1. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκινά σήμερα κύκλο επαφών με το ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων, αναφορικά με τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης, ενώ σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι θα διευθετηθεί συνάντηση και με την ΕΔΕΚ. Ο νέος Πρόεδρος είχε τη Δευτέρα σειρά επαφών στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τον σχηματισμό Κυβέρνησης.