4/1/12


Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία στα εγκαίνια του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
04/01/2012





Με ιδιαίτερη περηφάνια σας καλωσορίζω στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) Αμμοχώστου. Η έναρξη της λειτουργίας του ΚΕΠ που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί ορόσημο για το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς ολοκληρώνει τον στόχο μας για λειτουργία ενός, τουλάχιστον, ΚΕΠ σε κάθε επαρχία.

Ο θεσμός των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη γεννήθηκε το 2005, ως καινοτομία στη δημόσια διοίκηση στην Κύπρο. Σήμερα τα ΚΕΠ έχουν καθιερωθεί στην καθημερινότητα των Κυπρίων πολιτών, ως ένας χώρος τον οποίο μπορούν να επισκεφθούν για να τύχουν εξυπηρέτησης για ένα μεγάλο αριθμό δημοσίων υπηρεσιών, χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρούνται ή να διακινούνται μεταξύ διαφόρων Υπουργείων, Τμημάτων και Υπηρεσιών.

Η βασική μας επιδίωξη το 2005 ήταν η δημιουργία ενός Κέντρου το οποίο θα συνέβαλλε στην υλοποίηση των στόχων της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης. Στόχος ήταν η συγκέντρωση πολλών υπηρεσιών από διάφορα Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες σ΄ ένα χώρο για την παροχή γρήγορης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης προς τους πολίτες μέσω της άμεσης διεκπεραίωσης των διαδικασιών, του πιο παραγωγικού ωραρίου και της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Σήμερα, μετά από έξι χρόνια λειτουργίας και ωρίμανσης του θεσμού, ο πήχης έχει ανεβεί κατά πολύ και έχει δημιουργήσει νέους στόχους και υποχρεώσεις. Το πρόγραμμα ανάπτυξης των ΚΕΠ δεν αφορά, πλέον, μόνο στη δημιουργία νέων ΚΕΠ, αλλά προωθεί και πολλές άλλες δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας τους και είναι βασισμένες:

· στην εισαγωγή αξιών όπως αποδοτικότητα, ομαδικότητα, συνεργασία, φιλομάθεια και καινοτομία,
· στην εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να είναι πολυδύναμο και να μπορεί να παρέχει πολλές και διάφορες υπηρεσίες, ενώ διαχειρίζεται τις υποθέσεις των πολιτών με εχεμύθεια και διακριτικότητα,
· στην ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας στον χώρο εργασίας, επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση και στον σεβασμό προς τους πολίτες.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι η επίτευξη των στόχων αυτών επιδιώκεται σε ένα περιβάλλον δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών, όπου βασικό μέλημα μας είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους. Ωστόσο, η προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση, δεν μειώνει στο ελάχιστο το όραμα μας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ανθρωποκεντρικής Δημόσιας Υπηρεσίας ούτε πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για επιβράδυνση της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, οι δυσκολότερες συνθήκες αποτελούν πρόκληση και πρέπει, μέσα σ’ αυτές, να συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να ανταποκρίνεται με επιτυχία στην υποχρέωση του να βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα της εξυπηρέτησης που παρέχει στους πολίτες. Ο θεσμός των ΚΕΠ είναι ένα από τα έργα του Υπουργείου Οικονομικών που ενσαρκώνουν τη δέσμευση μας για συνέχιση της προσπάθειας αυτής, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας νέας, άμεσης και διαφανούς σχέσης μεταξύ του κράτους με τους πολίτες.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα, επιθυμώ να δώσω συγχαρητήρια και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, που ως το αρμόδιο Τμήμα για την εποπτεία, τον συντονισμό και την ανάπτυξη των ΚΕΠ, διατηρεί και αναβαθμίζει με το καθημερινό του έργο το επίπεδο του θεσμού, καθώς και στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία και την υποστήριξη των διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω προς τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων, τους Διευθυντές και το προσωπικό των Τμημάτων που συμβάλλουν στη δημιουργία και στη λειτουργία των ΚΕΠ, καθώς και για την άψογη συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Εύφημη μνεία θέλω επίσης να κάνω για τους Προϊσταμένους και για όλο το προσωπικό των ΚΕΠ που με την προθυμία και την αφοσίωσή τους είναι σε θέση να ανταποκρίνονται καθημερινά σε όλες τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του εργασιακού τους περιβάλλοντος.