4/12/11

Επιμνημόσυνος Λόγος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο μνημόσυνο του αγωνιστή της Αντίστασης Αντώνη Ανδρονίκου, στην Παρεκκλησιά
04/12/2011





Η αντίσταση στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’ ήταν πράξη γενναιότητας και πατριωτισμού. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε έναν γενναίο πατριώτη, τον Αντώνη Ανδρονίκου, που την κρίσιμη στιγμή δεν δείλιασε, δεν στρεψοδίκησε, αντιστάθηκε στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’, και με την ίδια του τη ζωή υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Στη μνήμη του Αντώνη τιμούμε και μνημονεύουμε όλους τους ήρωες μας της δημοκρατικής αντίστασης, όλους εκείνους που αντιστάθηκαν ενάντια στην υπονομευτική δράση της Χούντας και των πρακτόρων της, η οποία στόχευε στην ανατροπή της νόμιμης Κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου και στην κατάλυση της δημοκρατίας, που οδήγησε στο φασιστικό, εγκληματικό πραξικόπημα του Ιούλη του 1974.

Το μέγεθος εκείνης της προδοσίας δεν μετριέται μόνο με τους νεκρούς της αντίστασης και την απροκάλυπτη κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών. Μετριέται, προπάντων, με τη συμφορά που προκάλεσε, ανοίγοντας την κερκόπορτα και δίνοντας στην Τουρκία την αφορμή και την ευκαιρία να εισβάλει στην Κύπρο. Μετριέται με τον θάνατο, την καταστροφή και τον ανείπωτο πόνο που έσπειραν στο διάβα τους οι μαύρες μέρες του Ιούλη. Μετριέται με την προσφυγιά, τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους. Μετριέται με τη συνεχιζόμενη για 37 τώρα χρόνια κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας και με όλα όσα βιώνουμε καθημερινά σαν αποτέλεσμα αυτής της τραγωδίας.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν χάνουμε τις ελπίδες μας. Αντιστεκόμαστε και σε αυτή την τελευταία λαίλαπα που μας έπληξε. Αντιστεκόμαστε στην τουρκική κατοχή. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη λύτρωση, μέχρι τη δικαίωση. Γιατί εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση. Αυτός είναι ο διαχρονικός στόχος των εκφραστών της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής και των σοβινιστικών κύκλων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτός δεν είναι ο δικός μας στόχος.

Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πως μια μοιρασμένη Κύπρος δεν έχει μέλλον. Η Κύπρος έχει μέλλον μόνο με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας. Το μέλλον μας είναι συνυφασμένο με τον αγώνα μας για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό μας, μιας λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

Είναι γι’ αυτό τον αγώνα που ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει δεσμευθεί να δώσει και δίνει καθημερινά το είναι του, και είναι γι’ αυτό που προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή θέληση, αλλά συνάμα υπερασπιζόμενος βασικές αρχές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμηνύσει αρκετές φορές την προσήλωση του στη βάση και τις αρχές λύσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιδιώκουμε λύση, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις. Μια λύση δηλαδή, που να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων: Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων. Επιδιώκουμε λύση που να επανενώνει πραγματικά την πατρίδα, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον ίδιο στόχο, να ανοίξουμε, δηλαδή, τον δρόμο προς τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά, έχοντας δηλώσει την πρόθεσή του να συναντηθεί εκ νέου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Όπως πάντοτε, έτσι και τώρα, συνεχίζουμε την εποικοδομητική μας στάση, παραμένουμε συνεπείς στις αρχές επίλυσης του Κυπριακού, επιδεικνύουμε τον απαραίτητο ρεαλισμό που πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις προσπάθειες, και ταυτόχρονα παραμένουμε στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Βέβαια είναι καλά γνωστό πως η επίλυση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από την Τουρκία η οποία κατέχει και το κλειδί αυτής της προσπάθειας. Δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες. Η τουρκική πλευρά όχι μόνο έχει σκληρύνει τη θέση της αλλά υπαναχωρεί από θέσεις που είχαν συμφωνηθεί.

Για να μπορέσουμε, όμως, να κάνουμε βήματα μπροστά πρέπει πρώτα-πρώτα η ίδια η Τουρκία να εγκαταλείψει την τακτική των θεωρητικών διακηρύξεων, να συνεισφέρει ουσιαστικά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και παράλληλα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ακριβώς απαιτεί η ίδια η ΕΕ.

Ταυτόχρονα, όμως, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση του διαλόγου, θα πρέπει για άλλη μια φορά να αποσαφηνίσουμε τις προθέσεις μας. Όσο και να επιδιώκουμε τη λύση δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Και, βεβαίως, ενόσω συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να αισιοδοξεί για τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.

Συμπατριώτισσες – συμπατριώτες,

Με τον ίδιο ρεαλισμό και υπερασπιζόμενος πάντα αρχές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνηση μας χειρίζεται όλα τα θέματα που άπτονται των ζωτικών συμφερόντων της χώρας και του λαού μας. Χωρίς αχρείαστη συνθηματολογία, αλλά με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, διεκδικούμε και ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο πολύ ευαίσθητο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Με τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές της η Τουρκία το μόνο που επιτυγχάνει είναι να καταδεικνύει στη διεθνή κοινότητα πως και πάλι αρνείται να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και τη διεθνή έννομη τάξη. Είναι σημαντικό πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και σειρά σημαντικών χωρών έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την ευχή και την ελπίδα ότι σύντομα θα κτυπήσουν χαρμόσυνα και στο νησί μας οι καμπάνες της χαράς και της ειρήνης, θα συνεχίσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα με υπομονή και επιμονή ως την ώρα της τελικής δικαίωσης. Για αυτό το όραμα αγωνιζόμαστε. Με αυτό το όραμα κατά νουν προσδοκούμε και ελπίζουμε οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη λύση. Η επίτευξη αυτού του οράματος μας αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση μας προς τις επόμενες γενιές.

Τιμή σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία αυτού του τόπου. Τιμή σε αυτούς που πρόσφεραν τη ζωή τους για τη δική μας αξιοπρέπεια. Τιμή στον ήρωα της Παρεκκλησιάς, τον αλησμόνητο Αντώνη Ανδρονίκου. Αιωνία του η μνήμη.