14/11/12

Νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Κροατία 14/11/2012

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αυστρία κ. Κώστας Α. Παπαδήμας επέδωσε στις 9 Νοεμβρίου τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Κροατίας κ. Ivo Josipovic, ως ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Κροατία, με έδρα τη Βιέννη.

Μετά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κροατίας. Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, ο Πρέσβης κ. Παπαδήμας διαβίβασε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Χριστόφια και ενημέρωσε τον Πρόεδρο Josipovic για την πορεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ως επίσης και για την κατάσταση στην Κύπρο. Ο κ. Παπαδήμας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη τουρκική αδιαλλαξία και απροθυμία για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και στις τουρκικές απειλές για την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Τέλος, αναφέρθηκε και στην υποστήριξη της Κύπρου στην ένταξη της Κροατίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση και στην επικύρωση της σχετικής συνθήκης.


Ο Πρόεδρος Josipovic, ανταποδίδοντας τους χαιρετισμούς προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν τη συνθήκη για προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ και τόνισε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και ως μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα, όπως τόνισε, υπό το φώς της σημερινής οικονομικής κρίσης. Η Κροατία, ανέφερε, έχει επεξεργαστεί σχέδιο δράσης για εκπλήρωση των εκκρεμοτήτων που απαιτούνται και ευελπιστεί ότι θα είναι έτοιμη για την πλήρη ένταξή της την 1η Ιουλίου 2013. Ο κ. Josipovic εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ευχόμενος όπως αυτές έχουν θετική κατάληξη.