7/2/12

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
07/02/2012





Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τώρα κάνει τον από καθέδρας καθηγητή για τις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ). Προσπαθεί να φορτώσει στην Κυβέρνηση και το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο τα προβλήματα που υπάρχουν στην εταιρεία. Για όλους και για όλα έχει κάτι να πει ο κ. Νεοφύτου. «Ξεχνά», όμως, τις αποφάσεις της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για τις ΚΑ στην οποία αυτός υπήρξε Υπουργός Συγκοινωνιών και ως εκ τούτου συναρμόδιος για την εταιρεία.

Ήταν τότε που, όταν ο κ. Νεοφύτου ήταν Υπουργός Συγκοινωνιών, ο αριθμός των υπαλλήλων της εταιρείας είχε ανέλθει στους 2.000 με την κατά συρροήν, εργοδότηση ημετέρων. Για σκοπούς σύγκρισης αναφέρουμε ότι σήμερα οι υπάλληλοι των ΚΑ είναι 1.040.

Ήταν τότε που οι προαγωγές ημετέρων παραχωρούνταν μαζικά και με συνοπτικές διαδικασίες.

Ήταν τότε που σε περιόδους μονοπωλιακές η εταιρεία παρουσίαζε ζημιές, και για να τις αποκρύψει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, απέδωσε τα κερδοφόρα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στις ΚΑ, με απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων λιρών για τα δημόσια ταμεία (£10 εκ. τον χρόνο από το 1996 μέχρι το 2003).

Ήταν τότε που η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ εξανέμισε τα αποθεματικά των ΚΑ, προχωρώντας στην ίδρυση της Hellas Jet, η οποία χρεοκόπησε στοιχίζοντας στην εταιρεία και στο δημόσιο €80 εκ.

Ήταν τότε που η εταιρεία ανανέωνε τον στόλο της με αεροπλάνα (Airbus 330) που πετούσαν στη ζημιά τους, ακόμη και όταν αυτά ήταν γεμάτα.

Ήταν αυτοί που αποφάσισαν για δύο εταιρείες που στεγάζονταν στο ίδιο συγκρότημα να αγοραστούν δύο διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών, γεγονός που αύξησε τα έξοδα συντήρησης και πλοήγησης τόσο των ΚΑ όσο και της Eurocypria.

Είναι όλες αυτές οι αποφάσεις που αποτελούν κομβικά σημεία τραυματισμού των ΚΑ και διάβρωσης της βάσης τους. Αντί, λοιπόν, ο ΔΗΣΥ και ο κ. Νεοφύτου να αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, ας συνεργαστούν με την Κυβέρνηση και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.