25/9/12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη Γενική Συζήτηση της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 25/09/2012

Κύριε Πρόεδρε,

Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την εκλογή σας ως Προέδρου της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και να εκφράσω την υποστήριξη της αντιπροσωπείας μου στην εκτέλεση των καθηκόντων σας. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μου προς τον προκάτοχό σας κ.
Nassir Abdulaziz Al-Nasser για τον εξαίρετο τρόπο με τον οποίο διηύθυνε τις εργασίες της 66ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια 25/09/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, έγινε σήμερα δεκτός, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Στην παρουσία των δημοσιογράφων οι κ.κ. Ομήρου και Παπούλιας ανέφεραν:

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012


Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά 25/09/2012

Στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για το Κυπριακό, την πορεία της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Υπουργός Εμπορίου μίλησε για το μέλλον της κυπριακής βιομηχανίας ενέργειας σε συνέδριο στη Λάρνακα 25/09/2012

«Η στρατηγική θέση της Κύπρου στη Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου στην περιοχή και τους σχεδιασμούς για την εξαγωγή τους, μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξη της χώρας μας σε έναν εναλλακτικό και πλήρως ευέλικτο διαμετακομιστικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου για την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε σε σημερινή ομιλία του, στη Λάρνακα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας 25/09/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο των επαφών του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Tomislav Nicolic, στη διάρκεια της οποίας επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές, διαχρονικές σχέσεις Κύπρου-Σερβίας.

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 25/09/2012


Η σημερινή μέρα έχει οριστεί ως ημέρα μνήμης για όσους έδωσαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Τις χιλιάδες εκείνες των νεκρών μας που όρθωσαν τα στήθη και την παλικαριά τους ενάντια στις ορδές του Αττίλα που εισέβαλαν στο νησί μας το μαύρο εκείνο καλοκαίρι. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους ηρωικώς πεσόντες που θυσιάστηκαν μαχόμενοι στις επάλξεις του καθήκοντος και της τιμής, όπως όριζε η βαθιά δημοκρατική τους συνείδηση και η αφοσίωσή τους στη νομιμότητα.

Επαφές της Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη 25/09/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συνέχισε χθες τις επαφές της στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Jan Eliasson και τον Υπουργό Εξωτερικών της Sri Lanka κ. G.L. Peiris. Με τον κ. Eliasson η κα Υπουργός συζήτησε την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και ενημέρωσε για τις τουρκικές απειλές. Από μέρους του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας επέδειξε ενδιαφέρον να πληροφορηθεί για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σρι Λάνκα η δρ Μαρκουλλή ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κυπριακό και την παρούσα στασιμότητα ένεκα της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Επίσης, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Σρι Λάνκα με την ΕΕ. Η δρ Μαρκουλλή απηύθυνε πρόσκληση προς τον Υπουργό της Σρι Λάνκα να επισκεφθεί την Κύπρο, ο οποίος και αποδέχθηκε.

Συμμετοχή της κας Έλσης Χριστόφια σε Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου στον ΟΗΕ 25/09/2012

H σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Έλση Χριστόφια παρέστη χθες το απόγευμα σε Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου στο περιθώριο της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα «Εντατικοποίηση των παγκόσμιων προσπαθειών κατά του γυναικείου ακρωτηριασμού». Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Μπουρκίνα Φάσο και Μπενίν, παρέστησαν οι Πρώτες Κυρίες πολλών Αφρικανικών χωρών.


Επαφές της κας Έλσης Χριστόφια στη Νέα Υόρκη 25/09/2012

Η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Έλση Χριστόφια, με την ευκαιρία της παρουσίας της στη Νέα Υόρκη, επισκέφθηκε χθες το πρωί το ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό σχολείο Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κιργισίας 25/09/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε χθες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κιργισίας κ. Isayev Asein Kuseinovich με τον οποίο συζήτησε τρόπους ενίσχυσης και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τις σχέσεις ΕΕ και Κιργισίας.

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής 25/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των επαφών του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Mahmoud Abbas, στην διάρκεια της οποίας επαναβεβαιώθηκαν οι αδελφικές σχέσεις των δύο λαών, της Κύπρου και της Παλαιστίνης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις θέσεις αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Παλαιστινιακό και επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ 25/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες το απόγευμα στην έδρα του ΟΗΕ ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Γκι-Μουν. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σε γεύμα εργασίας τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας 25/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες γεύμα εργασίας με τους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - της Κίνας, Γαλλίας, Ρωσίας, Βρετανίας, και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο γεύμα παρακάθισαν από κυπριακής πλευράς η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.