11/4/10

Αθήνα, 11 Απριλίου 2010 ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Είχα δεσμευτεί ότι, θα σταθούμε δίπλα στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Κυπριακό λαό, στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια. Είμαι και πάλι σήμερα εδώ, για να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση το ίδιο σταθερό μήνυμα. Κινούμαστε με αποφασιστικότητα και επαναλαμβάνω ότι, δεν πρόκειται να κουραστούμε ποτέ να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Εθνικό μας ζήτημα, το Κυπριακό.


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη εργασίας. Τον κ. Παπανδρέου θα υποδεχτούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης. Τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ακόμη από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δρούτσας, ο Υφυπουργός Επικρατείας – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου ενώ από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Καβάζογλου 11/04/2010 «Ο Κώστας Μισιαούλης και ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου είναι σύμβολα των αγώνων του λαού μας για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Για εδραίωση της κοινής κατάκτησης των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Μισιαούλη και Καβάζογλου, στο Δάλι. Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Κώστα Μισιαούλη. Στη συνέχεια μετέβη στο Δάλι, όπου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις στις οποίες μετείχαν διάφορες λαϊκές οργανώσεις. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Κώστας Μισιαούλης και ο Ντερβίς Καβάζογλου «έδωσαν με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στον εθνικισμό/σοβινισμό, ενάντια στη μισαλλοδοξία και το εθνοτικό μίσος, για προώθηση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους». Και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη φιλία και τη συνεργασία έπρεπε να επενδύσουμε για να μπορέσουμε ως λαός να ξεπεράσουμε τα πολλά προβλήματα που δημιουργούσε το δοτό Σύνταγμα που επιβλήθηκε απ’ έξω». (Για πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν αρ. 1). Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθυνόμενος στο πλήθος των παρευρισκομένων είπε, τέλος, ότι «πολλοί μου λένε ‘κράτα καλά’. Τους διαβεβαιώνω ότι κρατώ πάρα πολύ καλά». Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο τουρκοκυπριακό κοιμητήριο Ιδαλίου, όπου κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Ντερβίς Καβάζογλου. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, Βουλευτές και πλήθος κόσμου.


Εμείς θέλουμε μέσα από το διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ, όπως και με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και με τα κόμματα, να υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση για αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που βρίσκονται μπροστά μας ενόψει του Προγράμματος Σταθερότητας και ενόψει της προσπάθειας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα που χρονίζουν».

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 
 11/04/2010 
 Η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τον Ντερβίς Καβάζογλου και τον Κώστα Μισιαούλη, που πραγματοποιήθηκαν στο Δάλι. Κληθείς να πει πόσο επιτυχημένες μπορεί να είναι οι προσπάθειες που διεξάγονται για επίτευξη συναίνεσης μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Στεφάνου είπε: 

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την πολιτική ηγεσία της Πολωνίας 11/04/2010 Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στον Αναπληρωτή Πρόεδρο και Πρόεδρο της Βουλής της Πολωνίας Bronislaw Komorowski, και στον Πρωθυπουργό Donald Tusk για την αεροπορική τραγωδία που έπληξε τη χώρα. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: "Είναι με μεγάλο συγκλονισμό που έλαβα τα φοβερά νέα για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στις 10 Απριλίου, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Πρόεδρος Lech Kaczynski και η σύζυγός του Maria. Ο Πρόεδρος σημειώνει: "Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα, επίσης, ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Slawomir Skrzypek, ο Αρχηγός του Στρατού, Στρατηγός Franciszek Gagor, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Andrzej Kremer, όπως και άλλοι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, περιλαμβάνονταν σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα. Εκ μέρους του κυπριακού λαού, της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμού προσωπικά, απευθύνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στο λαό της Πολωνίας για την εθνική και τεράστια απώλειά τους, όπως και τα βαθύτατα συναισθήματα προσωπικής θλίψης στην οικογένεια του Προέδρου Kaczynski και ιδιαίτερα στην κόρη του Marta". Ο Πρόεδρος διαβιβάζει, επίσης, τη θλίψη του στις οικογένειες των αποθανόντων που βρίσκονταν στη μοιραία πτήση και σημειώνει ότι οι σκέψεις μας είναι μαζί τους και με το λαό της Πολωνίας σε αυτές τις τραγικές στιγμές. Ο Πρόεδρος Kaczynski, ο οποίος αφήνει πίσω του κληρονομιά ως ένας αφοσιωμένος ηγέτης με ακεραιότητα ο οποίος άοκνα υπερασπιζόταν τα δικαιώματα της χώρας του, θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές του πολωνικού λαού και όσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται με σεβασμό, καταλήγει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ο Κώστας Μισιαούλης και ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου είναι σύμβολα των αγώνων του λαού μας για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Για εδραίωση της κοινής κατάκτησης των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για αντιμετώπιση των συνωμοσιών που απεργάστηκαν ξένα κέντρα σε βάρος του λαού μας, και που εξυπηρέτησαν με τις πράξεις τους σοβινιστικοί κύκλοι και στις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Μισιαούλη και Καβάζογλου, στο Δάλι
11/04/2010