28/5/10

Δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

28/05/2010
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με το διάταγμα που εξέδωσε η Κυπριακή Κυβέρνηση για τον απόπλου με προορισμό τη Γάζα.



«Ο αποκλεισμός της Γάζας αποτελεί μια μορφή συνολικής τιμωρίας που είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και με πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων απειλεί την ίδια την επιβίωση και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Αυτού του είδους οι ενέργειες μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους διότι αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και δυσκολεύουν τις προσπάθειες για διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Η απαίτηση να αρθεί ο αποκλεισμός είναι δίκαιη και ανταποκρίνεται στα ανθρωπιστικά αισθήματα όλων μας, πιστεύουμε δε ότι θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τον στόχο εξεύρεσης, το συντομότερο δυνατόν, ειρηνικής λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Εκφράζουμε για ακόμη μια φορά την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Είναι καλά γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει αγώνα επιβίωσης και θεωρεί ότι πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες προκαλούν δυσκολίες, ακόμα και ζημιά σε αυτόν τον αγώνα.

Επιμετρώντας αυτές τις δυσκολίες και τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυπριακή Κυβέρνηση κάλεσε τους οργανωτές της εκδήλωσης να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο της εκδήλωσης. Νοουμένου ότι η παράκληση μας δεν εισακούστηκε, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας υποχρεώθηκε να εκδώσει το γνωστό απαγορευτικό διάταγμα».