9/9/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

09/09/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:



«Άρχισε σήμερα η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Έγινε μια εποικοδομητική και πολύ παραγωγική συζήτηση και αυτή η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το απόγευμα που το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου σε συνεδρία, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός να σταλεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ακολουθηθεί και η συνήθης διαδικασία της συζήτησης και τελικά της έγκρισης του προϋπολογισμού».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι λόγοι που θα συνεχιστεί η συζήτηση τη Δευτέρα;

Απάντηση: Οι προϋπολογισμοί του κράτους δεν είναι ένα απλό θέμα. Είναι ένα πολύ σοβαρό και πολύπλοκο θέμα που ενδιαφέρει όλα τα Υπουργεία και επειδή ακριβώς γίνεται μια πολύ παραγωγική συζήτηση στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου, για αυτό χρειάστηκε να συνεχιστεί η συνεδρία και την ερχόμενη Δευτέρα, έχοντας και υπόψη ότι δεν μπορούσαμε σήμερα να συνεχίσουμε τη συνεδρία διότι ο καθένας έχει και τις δικές του δεσμεύσεις.

Ερώτηση: Σε γενικές γραμμές πού κινείται ο προϋπολογισμός;

Απάντηση: Τώρα δεν μπορεί να λεχθεί οτιδήποτε από τη στιγμή που συνεχίζεται η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν έχουμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τους προϋπολογισμούς. Άρα, πρέπει να έχουμε την τελική εικόνα για να μπορέσουμε να πούμε περισσότερα.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο στόχος για το έλλειμμα για το 2011;

Απάντηση: Οι στόχοι αναφορικά με τα ελλείμματα έχουν τεθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερώτηση: Ο στόχος είναι να θέσουμε το 4,5% για το έλλειμμα;

Απάντηση: Η κάθε εθνική οικονομία έχει τους στόχους της από την ΕΕ. Έτσι λειτουργεί η ΕΕ. Αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργούμε στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της ΕΕ και οφείλουμε ως κράτος να τηρούμε αυτά που η ΕΕ θέτει ως πλαίσιο.

Ερώτηση: Υπάρχουν αντιδράσεις από την ΠΑΣΥΔΥ, μάλιστα ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για τις πληροφορίες που λένε ότι η Κυβέρνηση έχει πρόθεση να αφαιρέσει επιδόματα από υψηλόβαθμους κρατικούς υπαλλήλους.

Απάντηση: Συζητούμε τον προϋπολογισμό του 2011, άρα θα ήταν ορθό για όλους να περιμένουν να έχει η Κυβέρνηση την οριστική της πρόταση έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τον προϋπολογισμό του 2011 και ο καθένας να χειριστεί τα πράγματα σε ό,τι τον αφορούν. Από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμη την οριστική μας πρόταση δεν θα ήταν ορθό να προτρέχουμε των όποιων γεγονότων.

Ερώτηση: Η ΠΑΣΥΔΥ λέει ότι η Κυβέρνηση προχωρεί μονομερώς στο συγκεκριμένο θέμα.

Απάντηση: Δεν έχει προχωρήσει ώστε να είναι και μονομερώς. Επίσης, όταν θέτεις κάποιους στόχους ή έχεις προθέσεις αυτό δεν σημαίνει ότι οι προθέσεις αυτές, όποιες και να είναι, θα υλοποιηθούν εκτός διαδικασιών. Ασφαλώς και έχει διαδικασίες το κράτος τις οποίες αυτή η Κυβέρνηση τηρεί. Είναι, όμως, λάθος να προτρέχουμε των όποιων γεγονότων και να κτίζουμε εικόνες ή να κάνουμε σχεδιασμούς πριν να έχουμε την τελική εικόνα. Για να μη δημιουργούμε δηλαδή και επιπλέον αναστάτωση, διότι αν υπάρχει κάτι που επηρεάζει πολύ την οικονομία είναι και η αναστάτωση.

Ερώτηση: Πριν από έξι μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε μείωση στο μισθό του ιδίου και των συνεργατών του και είχε ζητηθεί και από άλλους να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Υπήρξε ανταπόκριση;

Απάντηση: Ήταν εθελοντική η μείωση. Δεν υπήρξε ανταπόκριση, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων. Το Υπουργικό Συμβούλιο και οι συνεργάτες του Προέδρου έχουν μειώσει κατά 10% τις απολαβές τους. Αυτό έχει κάνει και η Βουλή των Αντιπροσώπων για το 10% της βασικής αντιμισθίας των Βουλευτών. Την εξαγγελία αυτήν την είχαμε κάνει για να τονίσουμε ακριβώς την ανάγκη ότι όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες παρενέργειες από την οικονομική κρίση. Δεν θεωρούμε ότι αυτά αποτελούν λύση των όποιων δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά είναι πράξη συμβολική που δείχνει ότι όλοι κατανοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, και πιστεύω ότι τα αντιμετωπίζουμε. Όπως δείχνουν οι αριθμοί, όπως κατέγραψε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περασμένη βδομάδα αλλά και άλλοι Οργανισμοί και η Στατιστική Υπηρεσία χθες με τους αριθμούς που έχει δώσει, δείχνουμε ότι αργά αλλά σταθερά η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει. Υπογραμμίζω ότι αυτό το γεγονός δεν εφησυχάζει την Κυβέρνηση, ούτε και θριαμβολογεί η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση με πολλή υπευθυνότητα ξεκίνησε εδώ και καιρό την προσπάθεια να μην πληγεί η Κύπρος σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, να αντιμετωπιστούν οι όποιες παρενέργειες χωρίς να πληγούν κεκτημένα των εργαζομένων, χωρίς να μειωθεί το βιοτικό επίπεδο του λαού και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε η Κύπρος και η κυπριακή οικονομία να επανέλθουν στη δυναμική της ανάπτυξης. Φαίνεται ότι σιγά - σιγά οι προοπτικές είναι ευοίωνες.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που το Κυπριακό έχει εκτραπεί σε επικίνδυνο βαθμό και καλεί την Κυβέρνηση να το κατανοήσει αυτό και να μην γίνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας ο τελευταίος Πρόεδρος πριν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απάντηση: Αν είναι να μιλήσουμε για τις εκτροπές σας παραπέμπω στα προηγούμενα χρόνια όπου θα δείτε πάρα πολλές φορές ορισμένους να μιλούν για εκτροπή από την ουσία του Κυπριακού και για εκτροπές του Κυπριακού. Δεν έχει εκτραπεί το Κυπριακό, ιδιαίτερα με αυτόν τον Πρόεδρο ο οποίος συζητά και διαπραγματεύεται τη λύση του Κυπριακού, πάντοτε σταθερός σε αρχές, αλλά ταυτόχρονα στηριγμένος σε αυτές τις αρχές δείχνει και την απαραίτητη ευελιξία και τον απαραίτητο ρεαλισμό που πρέπει να υπάρχει έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα και το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Σε ό,τι αφορά τη δήλωση περί διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, λυπούμαι να πω ότι αυτό αγγίζει τα όρια της κινδυνολογίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να διαλυθεί. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα μέλος του ΟΗΕ, μέλος της ΕΕ, φέτος τιμούμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η χώρα μας είναι καταξιωμένη διεθνώς και δεν μπορούμε έτσι εύκολα να λέμε θα αποαναγνωριστεί ή θα διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κίνδυνος που υπάρχει, όμως, είναι με τη συνέχιση της κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης τελικά να πάμε στη διχοτόμηση. Γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται εντατικά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν. Τονίζω ότι για χάρη του χρόνου ο Πρόεδρος δεν πρόκειται ποτέ να θυσιάσει την ποιότητα της λύσης, αλλά δεν μπορεί κιόλας ορισμένοι να θεωρούν ότι η άγονη παρέλευση του χρόνου δεν αφήνει τα σημάδια της επί του εδάφους και δεν δημιουργεί και περισσότερες δυσκολίες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Άρα, όπως χθες τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως των δυσκολιών θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να μπορέσουμε τελικά να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο.

Ερώτηση: Η ΕΔΕΚ, και συγκεκριμένα ο κ. Παπαδάκης, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το δικαίωμα των ιδιοκτητών περιουσιών και δεν μπορεί να μην τους ενημερώνει για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το περιουσιακό.

Απάντηση: Δημιουργείται η εντύπωση ότι πρέπει ο Πρόεδρος να ζητήσει και την εξουσιοδότηση από τους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα αν θα διαπραγματευτεί το περιουσιακό. Το περιουσιακό τώρα το συζητούμε; Από το 1974 διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής πλευράς διαπραγματεύθηκαν και το περιουσιακό, και σωστά το διαπραγματεύθηκαν, διότι το περιουσιακό αποτελεί πτυχή της ουσίας του κυπριακού προβλήματος. Τριανταέξι χρόνια μετά θυμήθηκαν να λένε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να παίρνει την εξουσιοδότηση για να διαπραγματευθεί το περιουσιακό; Ο Πρόεδρος έχει εκλεγεί από τον λαό, όπως έχουν εκλεγεί και όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και νομιμοποιείται να διαχειρίζεται το Κυπριακό πάνω στη βάση των διαχρονικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση. Και αυτό κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και στο τέλος, αν υπάρξει πρόταση λύσης αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση: Υπάρχει και ενημέρωση και συζήτηση και διαβούλευση.