5/1/11

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με την ηγεσία της ΕΔΕΚ
05/01/2011





Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο κ. Γιαννάκη Ομήρου και αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ΕΔΕΚ για το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, συμμετείχαν επίσης η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) κ. Γιώργος Σιαμμάς και η ομάδα που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) κ. Κώστα Ιωάννου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά τόσο με το θέμα της συνάντησης όσο και με το θέμα της μείωσης που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών.

Σχολιάζοντας αρχικά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε: «Συνεχίζουμε σήμερα την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Έτσι, σήμερα, είχαμε τη χαρά να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο και τους άλλους συναγωνιστές της ΕΔΕΚ αναφορικά με τη διαδικασία έλευσης του φυσικού αερίου. Απαντήσαμε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους φίλους εδώ και σημειώσαμε κάποιες άλλες παρατηρήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τους χθεσινούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι από προσφορές εκτός διαδικασίας φαίνεται ότι θα μπορούσε να αγοραστεί το φυσικό αέριο στη μισή τιμή, ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Λέγονται τόσα πολλά και δυστυχώς δηλητηριάζουν την όλη ατμόσφαιρα. Άκουσα για δέκα δισεκατομμύρια, μα δεν ξέρω πού τους βρήκαν αυτούς τους αριθμούς ή ποιος τους είπε. Δεν ανταποκρίνονται πάντως στην πραγματικότητα.

Εμείς με υπευθυνότητα, όπως αναλάβαμε, θα συμπληρώσουμε τον κύκλο ενημέρωσης όλων των πολιτικών κομμάτων, θα διαβουλευτούμε με τους συμβούλους μας και τους συνεργάτες μας και εκεί που υπάρχουν ερωτήματα ή εκκρεμότητες θα απαντήσουμε τεχνοκρατικά ή άλλως πώς και μετά θα υπάρξει εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, ο οποίος ανέφερε ότι η Αρχή δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στις συναντήσεις με τα κόμματα, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι ο ίδιος ο κ. Θράσου τις ανακάλεσε σήμερα το πρωί. Προχώρησε, μάλιστα, να εξηγήσει ότι «η ομάδα η σημερινή και η χθεσινή είναι η ομάδα διαπραγμάτευσης για την έλευση του φυσικού αερίου. Θα ζητήσω από το Συμβούλιο της ΑΗΚ οι ίδιοι, ως αυτόνομο Διοικητικό Συμβούλιο, να ενημερώσουν τα πολιτικά κόμματα και για το έργο του τερματικού. Το τερματικό είναι ένα έργο ξεχωριστό από τη ΔΕΦΑ και από το καθήκον της έλευσης του φυσικού αερίου. Αυτή είναι η διαπραγματευτική ομάδα και οι σύμβουλοί μας για την έλευση του φυσικού αερίου».

Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Δεκέμβριο που καταγράφουν μείωση στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, ο κ. Υπουργός σημείωσε: «Στα τελευταία στατιστικά στοιχεία ο δείκτης καταναλωτών μειώθηκε στα τρόφιμα κατά 2,81%. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει καλός ανταγωνισμός, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα. Το χαιρετίζω και ελπίζω να συνεχιστεί. Επιβεβαιώνονται έτσι οι θέσεις ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν φθηνότερο και όσοι έλεγαν το αντίθετο φαίνεται ότι ψώνισαν από άλλη χώρα».

Ερωτηθείς κατά πόσον η έλευση στην Κύπρο διεθνών κολοσσών λειτούργησε τελικά ευεργετικά στον τομέα των τροφίμων, ο κ. Πασχαλίδης προέτρεψε τους δημοσιογράφους να δημοσιοποιήσουν αυτήν τη μείωση στις τιμές, που αναμένεται να συνεχιστεί και είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, και εξήγησε: «Η έλευση οποιωνδήποτε άλλων στην αγορά πάντοτε ενεργεί ανταγωνιστικά και υποβοηθά και αυτός είναι ο στόχος μας. Εμείς έχουμε έναν στόχο: να ενθαρρύνουμε τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή».

Σε ερώτηση, τέλος, για τα μέτρα που θα ληφθούν για να διατηρηθούν αυτές οι τιμές και μετά την επιβολή 5% ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα στις 10 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι η αρμόδια Υπηρεσία θα εργάζεται από τη Δευτέρα εντατικά και με παρατηρητήρια τιμών θα γίνεται έλεγχος και για τυχόν παραπλανητικά ξεπουλήματα και για τυχόν προσπάθεια αισχροκέρδειας κατά την επιβολή του ΦΠΑ.