10/9/10

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

10/09/2010
Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Alexander Downer σε εισαγωγική του δήλωση ανέφερε ότι σήμερα οι δύο ηγέτες είχαν μια καλή ευκαιρία να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στο θέμα του Περιουσιακού.



Ο κ. Downer ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι οι σύμβουλοί τους και οι ομάδες που χειρίζονται αυτό το θέμα θα συναντηθούν και πάλι την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, όπως και την Παρασκευή 17 του μηνός για να συγκεκριμενοποιήσουν τις κύριες πτυχές όσον αφορά το Περιουσιακό, με στόχο την αναγνώριση συγκλίσεων και να ενημερώσουν σχετικά τους ηγέτες στις αρχές Οκτωβρίου. Ανέφερε, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο εξωτερικό και δεν θα είναι πίσω στην Κύπρο πριν τις αρχές Οκτωβρίου. Οι δύο ηγέτες, είπε, θα συναντηθούν και πάλι στις αρχές Οκτωβρίου ενώ οι σύμβουλοί τους μέχρι τότε θα έχουν διάφορες συναντήσεις. Κληθείς να αναφέρει γιατί σήμερα η συνάντηση ολοκληρώθηκε τόσο σύντομα, ο κ. Downer είπε ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος και συνέχισε: «Οι δύο ηγέτες ήρθαν στο συμπέρασμα ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος χειρισμού και, βεβαίως, είναι μια άποψη που συμμεριζόμαστε. Δεν υπάρχει νόημα να συνεχίζεται η συνάντηση χάριν της συνάντησης. Νομίζω ήταν μια καλή συνάντηση, διεξήχθη σε μια καλή ατμόσφαιρα και οι ηγέτες έχουν ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα εργασίας».

Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο συναντήσεων, ο κ. Downer απάντησε καταφατικά και ότι αυτές οι συναντήσεις υπήρξαν πολύ χρήσιμες.

Κληθείς να αναφέρει πώς οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί του Περιουσιακού, ο Αυστραλός αξιωματούχος είπε: «Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε τη διαδικασία και η διαδικασία είναι ότι οι ηγέτες έχουν, βεβαίως, συζητήσει τα διάφορα θέματα σε έκταση τις τελευταίες ημέρες. Τώρα έχει ανατεθεί στους συμβούλους να ασχοληθούν με τις συζητήσεις που είχαν οι δύο ηγέτες. Βεβαίως, οι σύμβουλοι έχουν μία ξεκάθαρη αίσθηση ως προς το πού πάνε σε αυτές τις συνομιλίες και θα ενημερώσουν σχετικά τους δύο ηγέτες. Είναι μία διαδικασία η οποία εμείς ως Ηνωμένα Έθνη νομίζουμε ότι είναι πολύ υποβοηθητική».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος ο κ. Downer είπε: «Εξαρτάται, δεν πρόκειται να παίξω αυτό το παιχνίδι για να είμαι ειλικρινής. Οι δύο ηγέτες έχουν υποβάλει προτάσεις. Αυτό βεβαίως υπήρξε ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Προηγουμένως υπήρξαν συζητήσεις και αναγνώριση και ταυτοποίηση των θεμάτων. Ακολούθως, συγκεκριμένες προτάσεις παρουσιάστηκαν και από τις δύο πλευρές. Υπήρξε συζήτηση γι’ αυτές τις προτάσεις. Τώρα θα ασχοληθούν με στόχο να επιτευχθούν συγκλίσεις. Αυτές είναι τεχνικής φύσεως ερωτήσεις και θα ασχοληθούν οι σύμβουλοι και οι ομάδες».

Κληθείς να αναφέρει πόσο εύκολο είναι να υπάρξουν συγκλίσεις στο Περιουσιακό, ο Αυστραλός αξιωματούχος είπε: «Ο κ. Χριστόφιας έκανε κάποια σχόλια πριν λίγες ημέρες σε μια ομιλία του, ότι είναι ένα σύνθετο και δύσκολο θέμα. Βεβαίως είναι και αυτό εννοείται. Δεν πρέπει να είσαι ένας μεγάλος ειδικός στο Περιουσιακό για να καταλάβεις ότι είναι ένα σύνθετο και δύσκολο θέμα και ότι επηρεάζει αρκετό κόσμο. Έτσι υπάρχουν θέματα τα οποία χρειάζεται να τύχουν επεξεργασίας. Υπάρχουν προτάσεις που τέθηκαν και από τις δύο πλευρές και, πρωτίστως, η πρόκληση υπάρχει και αυτή είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι θα συγκλίνουν σε ένα σχέδιο, έτσι οι δύο πλευρές εργάζονται για αυτό».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Downer είπε ότι από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που η διαδικασία προχωρά και είναι σημαντικό ότι αυτές οι συνομιλίες δεν διεξάγονται δημοσίως όπως άλλες συνομιλίες αυτής της μορφής.