31/8/11

Απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»

31/08/2011





Αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ημερομηνίας 19/8/2011, με τίτλο «Πρόβλημα επιβίωσης ψαράδων Ξυλοφάγου», το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι έχει ήδη ανατεθεί σε ιδιώτη μελετητή, μετά από προσφορές, η ετοιμασία μελέτης για βελτιώσεις στο αλιευτικό καταφύγιο Ξυλοφάγου και αναμένονται τα αποτελέσματα της τον ερχόμενο μήνα.

Το ΤΑΘΕ διεξήγαγε ερευνητικό πρόγραμμα για τη μελέτη του λεσσεψιανού είδους λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus), στα παράκτια νερά της Κύπρου κατά τα έτη 2009 και 2010. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, δόθηκαν χρήματα στους αλιείς για την αγορά ψαριών για σκοπούς διεξαγωγής της έρευνας. Η έγκριση στο αίτημα του ΤΑΘΕ για την αγορά ψαριών από τους αλιείς δόθηκε από τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και αφορούσε την αγορά ψαριών μόνο για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας και μόνο για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η έρευνα αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματά της έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΘΕ, στο διαδίκτυο (www.moa.gov.cy/dfmr).

Όπως είναι αντιληπτό, η αγορά ψαριών από τους αλιείς δεν μπορεί να συνεχίσει υπό το ίδιο καθεστώς, ούτε και η χορήγηση αποζημιώσεων στους αλιείς για τις ζημιές από τον λαγοκέφαλο είναι εφικτή διότι δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις κρατικές ενισχύσεις. Επί του παρόντος, το ΤΑΘΕ μελετά άλλα μέτρα περιορισμού του εν λόγω είδους στα παράκτια νερά της Κύπρου.

Όσον αφορά την ώρα κατά την οποία επιτρέπεται η έξοδος από το αλιευτικό καταφύγιο για ψάρεμα, το ΤΑΘΕ αναγνωρίζει ότι το υφιστάμενο σύστημα χρήζει αλλαγών και σύντομα θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα αυτό.

Τέλος, το Υπουργείο Γεωργίας ενημερώνει ότι ο δρόμος που οδηγεί στο αλιευτικό καταφύγιο βρίσκεται σε περιοχή των Βρετανικών Βάσεων και κάθε χρόνο επιδιορθώνεται και συντηρείται από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας με κονδύλια των Βρετανικών Βάσεων.