9/9/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για την πρώτη παρουσίαση του προγράμματος «Cyprus CSR Media Initiative », στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
09/09/2010





Επιτρέψετέ μου κατ΄ αρχάς να χαιρετίσω τη σημαντική πρωτοβουλία του Γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η οποία αναλήφθηκε σε πλήρη συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Media Studios, το διαφημιστικό γραφείο Delema, τους πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς παγκύπριας εμβέλειας και δώδεκα ιδιωτικές εταιρείες, που αποτελούν τα συστατικά μέρη της Πρωτοβουλίας Εταιρικής Περιβαλλοντικής Ευθύνης «CSR Media Initiative 2010».

Δεκαεννέα τόσοι σημαντικοί οργανισμοί, σε πλήρη συνεργασία, υλοποιούν μια οργανωμένη περιβαλλοντική καμπάνια με την ενεργό συμμετοχή και εργασία δεκάδων εθελοντών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η οργανωμένη αποστολή στους πολίτες μηνυμάτων που στοχεύουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή τους. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αποτελεί χαρακτηριστικό το οποίο πρέπει να αποκτήσουν οι λαοί στον αγώνα που διεξάγουν για να κατακτήσουν ένα ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο ζωής.

Σε μια εποχή που ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, με γενεσιουργούς αιτίες την υπερεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και του άλλου πλούτου του πλανήτη με μόνο στόχο το κέρδος, ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος τείνει να εξελιχθεί, αν δεν είναι ήδη, σε αγώνα επιβίωσης. Το μοντέλο άναρχης ανάπτυξης που ανάγει σε υπέρτατη «αξία» το κέρδος φέρνει τον άνθρωπο σε αντιπαράθεση και όχι σε αρμονία με το περιβάλλον στο οποίο ζει, με καταστροφικές συνέπειες, αφού η φύση ήδη εκδικείται το γένος των ανθρώπων.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αποδεικνύει τη δική του Εταιρική Περιβαλλοντική Ευθύνη μέσα από τις Πράσινες Συμβάσεις που εφαρμόζει εδώ και λίγα χρόνια. Οι κανόνες των Πράσινων Συμβάσεων πρέπει σταδιακά να εφαρμοστούν και σε μεγάλους ιδιωτικούς οργανισμούς. Παράδειγμα ευαισθητοποίησης αποτελεί η υπογραφή από τους Δήμους μας του Συμφώνου των Δημάρχων για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και στις εκπομπές ρύπων.

Η Κυβέρνησή μας επιδεικνύει τεράστια ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο αγώνας για διαφύλαξη του περιβάλλοντος αποτελεί συστατικό στοιχείο του προοδευτικού χαρακτήρα αυτής της Κυβέρνησης. Έχουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας τον απλό άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση προϋποθέτει ένα ποιοτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο άνθρωπος ζει και δημιουργεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Αναφέρω ενδεικτικά το σχέδιο για τη σωστή διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, τα μέτρα που λήφθηκαν για την επίλυση του υδατικού, την πρωτοβουλία για την αντικατάσταση της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο με Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια, τη Νομοθεσία για την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων κάτω από το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων και τη σταδιακή προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως με τα Αιολικά Πάρκα. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης η κατάληξη στα πλαίσια του Διαχειριστικού Σχεδίου για τον Ακάμα με τη σύμφωνη γνώμη των κοινοτήτων.

Θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα την αντιμετώπιση από την παρούσα Κυβέρνηση ενός προβλήματος δεκαετιών με την προώθηση σύγχρονου δικτύου Δημόσιων Μεταφορών και Συγκοινωνιών προς επίλυση του χρόνιου συγκοινωνιακού και κυκλοφοριακού προβλήματος.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της πρωτοβουλίας, και ιδιαίτερα τη διαχειρίστρια του έργου κα Έλενα Αλωνεύτη, για την πρωτοποριακή εκστρατεία που έχει αναληφθεί.