23/5/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες 23/05/2013

Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στον αγώνα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσα από τη συνεχή ενίσχυση του νομικού πλαισίου της.
Για αυτό τον σκοπό, μεταξύ άλλων, έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί όσον αφορά το πλαίσιο και την εφαρμογή του από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αξιολόγηση των Μέτρων κατά της Νομιμοποίησης Προσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (MONEYVAL) λαμβάνοντας συνολικά θετικές αξιολογήσεις. Ταυτόχρονα οι Αρχές επιλαμβάνονται των σχετικών αδυναμιών που προέκυψαν μετά από κάθε αξιολόγηση.


Η Κύπρος έχει επίσης συμφωνήσει να προχωρήσει σε μια εις βάθος αποτίμηση της αποτελεσματικής εφαρμογής των απαιτήσεων Δέουσας Επιμέλειας ως προς τον Πελάτη στις κυπριακές τράπεζες, μέσω σχετικών αξιολογήσεων από τη MONEYVAL και την Deloitte Ιταλίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω αξιολογήσεις είναι μοναδικές ως προς το είδος και το βάθος και δεν έχουν διεξαχθεί ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία.

Το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων από τους δύο οργανισμούς καταδεικνύει ένα ισχυρό επίπεδο συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον τομέα. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Δέουσας Επιμέλειας ως προς τον Πελάτη η Deloitte Ιταλίας σημειώνει ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου «φαίνονται να καταδεικνύουν ένα γενικά ισχυρό επίπεδο συμμόρφωσης στις έξι τράπεζες με τους ακόλουθους τομείς να χρήζουν περαιτέρω προσοχής» αναφερόμενη σε τέσσερις από τους 27 τομείς της Δέουσας Επιμέλειας ως προς τον Πελάτη.

Αντίστοιχα, η MONEYVAL σημειώνει τα ακόλουθα: «Γενικά, οι τράπεζες που αξιολογήθηκαν επέδειξαν υψηλά επίπεδα γνώσης και εμπειρίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, υψηλή επίγνωση των κινδύνων φήμης που αντιμετωπίζουν και ευρεία δέσμευση για εφαρμογή των απαιτήσεων δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη που καθορίζονται από τον νόμο και τους δευτερoγενείς κανονισμούς που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Η εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη, όπως περιγράφεται από τις τράπεζες, φαίνεται ισχυρή στις πλείστες κατηγορίες».

Οι σχετικές Εκθέσεις καταδεικνύουν επίσης τομείς αδυναμιών που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης. Οι κυπριακές Αρχές σε συνεργασία με τους εταίρους της Τρόικας δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν πλήρως τις αδυναμίες αυτές.