24/1/11

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών

24/01/2011
Στο πλαίσιο των δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνάντησή του με τη Δήμαρχο Λευκωσίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 19-21 Ιανουαρίου 2011, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε πως από τα βασικά θέματα της ατζέντας ήταν αυτά της διασφάλισης των συνόρων και της παράνομης μετανάστευσης.



Όπως εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, στην τοποθέτησή του στο Άτυπο Συμβούλιο υπέδειξε πως τα προβλήματα παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον Έβρο, όπου είναι εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι προβλήματα που αφορούν όλους, γι' αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς και, επιτέλους, να ολοκληρώσει τον διάλογο που διεξάγει με την Τουρκία για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ των δύο μερών. Στο θέμα αυτό, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί εμφανίζεται μια αδράνεια και μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των συζητήσεών της με την Τουρκία και στην κατάληξή τους στη Συμφωνία Επανεισδοχής. Από τον Ιούνιο του 2010, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, οπόταν και κατατέθηκε ένα προσχέδιο συμφωνίας στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών και το οποίο η πλειοψηφία των κρατών μελών έχει απορρίψει, το όλο θέμα έχει παραμείνει στάσιμο. Με τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας, εξήγησε ο κ. Υπουργός, η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να δέχεται πίσω τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια χωρών μελών της ΕΕ. Αυτό, όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, είναι βέβαια ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα, αλλά μας αφορά και εμάς εδώ στην Κύπρο.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών, ανέφερε ο κ. Υπουργός, αφορούσε τους νέους κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Ταμείων Αλληλεγγύης, τα οποία αξιοποιούμε κυρίως για την επιτήρηση των συνόρων, τη διαχείριση των προσφύγων, την ένταξη των μεταναστών, αλλά και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτή η συζήτηση, όπως εξήγησε ο κ. Υπουργός, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012, επί Κυπριακής Προεδρίας. Και κατέληξε: "Στο πλαίσιο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου στη Βουδαπέστη, η Κύπρος έθεσε το ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων για να μπορούν να αξιοποιούνται από τα κράτη μέλη πιο γρήγορα. Επίσης, ζητήσαμε να τεθούν κάποια κριτήρια για την κατανομή των πόρων ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τον βαθμό της ζώνης επικινδυνότητας των κρατών μελών και τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται σε σύγκριση με τους άλλους εταίρους τους, καθώς και την ενοποίηση του Ταμείου Προσφύγων και του Ταμείου Ένταξης, αφού συνήθως αυτά έχουν παράλληλες και κοινές δράσεις".