21/1/12


Δήλωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις συνομιλίες στο Greentree
21/01/2012





Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Martin Nesirky προέβη χθες, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην πιο κάτω δήλωση αναφορικά με τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Greentree του Long Island στη Νέα Υόρκη:

«Ο Γενικός Γραμματέας θα φιλοξενήσει κοινή συνάντηση με τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 23 – 24 Ιανουαρίου στο Greentree του Long Island της Νέας Υόρκης. Αυτή είναι πέμπτη φορά που ο Γενικός Γραμματέας συναντάται με τον κ. Χριστόφια και τον κ. ΄Ερογλου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο.

Τα Ηνωμένα ΄Εθνη προσφέρουν κάθε δυνατή υποστήριξη σ΄ αυτές τις κυπριακής καθοδήγησης συνομιλίες. Ο Γενικός Γραμματέας προσβλέπει σε μια παραγωγική συνάντηση και σε συγκεκριμένη πρόοδο. ΄Εχει διαβιβάσει τις προσδοκίες του στους δύο ηγέτες για επίλυση αυτού του θέματος. Πιστεύει ότι με πολιτική βούληση και σταθερή δέσμευση οι δύο ηγέτες μπορούν και θα έπρεπε να φθάσουν στην τόσο αναγκαία διευθέτηση του Κυπριακού».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας θα παραθέσει στις 22 Ιανουαρίου δείπνο προς τους δύο ηγέτες, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι πέραν της δήλωσης που ανέγνωσε δεν έχει κάτι άλλο και ότι θα ελέγξει την πληροφορία για δείπνο.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η διάσκεψη Τύπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η οποία έχει ανακοινωθεί για τις 12 το μεσημέρι της 25ης Ιανουαρίου αφορά τις συνομιλίες στο Greentree, o Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι η διάσκεψη Τύπου αφορά την καθιερωμένη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα στις αρχές του έτους με τους δημοσιογράφους των Ηνωμένων Εθνών. Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αναμένεται ότι ο Γενικός Γραμματέας θα προβεί το πρωί της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου, σε κάποιου είδους καταληκτική δήλωση (closing statement) για τις συνομιλίες στο Greentree, αλλά αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από την προγραμματισμένη διάσκεψη Τύπου επί όλων των θεμάτων που απασχολούν τον ΟΗΕ.