5/1/11

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

05/01/2011
Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των επαφών του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη για ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφορικά με το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, με συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κα Ιωάννα Παναγιώτου.



Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία, συμμετείχαν επίσης η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) κ. Γιώργος Σιαμμάς και η ομάδα που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) κ. Κώστα Ιωάννου.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Γενική Γραμματέα των Οικολόγων και τους συνεργάτες της που είχαν την καλοσύνη να μας ακούσουν. Ενημερώσαμε και το Κίνημα Οικολόγων αναφορικά με τη διαδικασία και κατάληξη για το θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Απαντήσαμε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, δώσαμε όση πληροφόρηση μας ζητήθηκε και σημειώσαμε και κάποια άλλα θέματα τα οποία αφορούν, κυρίως, το Κίνημα των Οικολόγων και έχουν σχέση, φυσικά, με τις μορφές ενέργειας. Να τους ευχαριστήσω, διότι πιστεύω ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική συνάντηση και νομίζω έμειναν ικανοποιημένοι».

Κληθείς να προβεί σε έναν απολογισμό του κύκλου των επαφών του και να αναφέρει τις επόμενες κινήσεις του Υπουργείου μετά και από τα «όχι» που ενδεχομένως να εισέπραξε από ορισμένα κόμματα, ο κ. Πασχαλίδης είπε: «Ο στόχος μας ήταν να ενημερώσουμε τα κόμματα για ένα τόσο σημαντικό έργο, κάτι που έχουμε κάνει. Το δεύτερο πράγμα που θα κάνουμε είναι να απαντήσουμε σε ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί – θα ζητήσω από τους τεχνοκράτες μου να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερωτήματα χρειάζονται διευκρίνιση ή απάντηση.

Δεν έχουμε εισπράξει από κανέναν το ‘όχι’ όπως το λέτε. Έχουν σημειωθεί όμως κάποιες επιφυλάξεις ή κάποιες ανησυχίες. Όλα αυτά τα πράγματα θα καταγραφούν, θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου με τους συνεργάτες μας και μετά θα πάρουμε συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι κάποια κόμματα φαίνεται να θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις καθώς και ότι θα πρέπει να επιδιωχθούν άλλες λύσεις που θα εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια, ο Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε: «Ξέρετε είναι πολύ εύκολο να λένε κάποιοι αριθμούς. Δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός, των δέκα δις, και δεν υπάρχει πουθενά τέτοιος αριθμός για τρία δις και ούτω καθεξής. Αυτά δεν ξέρω από πού βγαίνουν.

Δεν είπε κανένας ότι βιαζόμαστε. Είπαμε – και νομίζω συμφωνούμε όλοι – ότι όσο συντομότερα έρθει το φυσικό αέριο στην Κύπρο τόσο το καλύτερο. Αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο χρονίζει, ίσως για 10 - 15 χρόνια. Δεν σημαίνει όμως ότι θέλω να το υπογράψουμε σήμερα ή αύριο ή μεθαύριο, εάν αυτό εννοείτε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μελετηθούν και οι άλλες επιλογές, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε: «Εμείς ενεργούμε υπεύθυνα και σωστά. Αυτά τα ερωτήματα ή αυτά τα σημεία που έχουν εγερθεί σας διαβεβαιώνω ότι έχουν όλα καταγραφεί. Θα δούμε τους συνεργάτες μας, τους συμβούλους μας και μετά, εκεί όπου χρειάζεται απάντηση από τεχνοκράτες θα δοθεί απάντηση από τεχνοκράτες, εκεί όπου χρειάζεται πολιτική απάντηση θα δοθεί πολιτική απάντηση».

Σε ερώτηση αν αυτό που ουσιαστικά ενδιαφέρει το Υπουργείο αυτήν τη στιγμή είναι οι απαντήσεις στα κόμματα και όχι η αλλαγή των όποιων αποφάσεων έχουν ληφθεί, ο κ. Υπουργός απάντησε αρνητικά και εξήγησε ότι αυτό που έχει πει είναι ότι «υπάρχουν δυο, τρία, τέσσερα τεχνοκρατικά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης. Θα απαντηθούν. Είναι από σεβασμό στα κόμματα και στους ηγέτες αυτών των κομμάτων. Δεν είπα ούτε ότι αλλάζουμε θέση ούτε ότι δεν αλλάζουμε θέση.

Νομίζω, πάντως, ότι συμφωνούμε όλοι ότι αυτά τα ερωτήματα δεν απαντώνται από αέρος. Απαντώνται όταν έχουμε όλα τα γεγονότα καταγεγραμμένα και όταν λαμβάνονται όλα υπόψη και θα ληφθούν όλα υπόψη – και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι λαμβάνονται όλες οι θέσεις υπόψη».