10/9/10

Αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής σε δύο παλικάρια που η ιστορία και η θυσία τους παραπέμπουν πίσω στο χρόνο. Παραπέμπουν στη δύσκολη περίοδο των διακοινοτικών συγκρούσεων, το 1963 - 1964 και των χρόνων που ακολούθησαν. Ιστορία που άφησε τα έντονα και τραγικά αποτυπώματά της στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία.

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα αποκαλυπτήρια των προτομών των ηρώων Παύλου Ηρακλέους και Κώστα Καρνάβαλου, στο Μέσα Χωρίο Πάφου
10/09/2010





Αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής σε δύο παλικάρια που η ιστορία και η θυσία τους παραπέμπουν πίσω στο χρόνο. Παραπέμπουν στη δύσκολη περίοδο των διακοινοτικών συγκρούσεων, το 1963 - 1964 και των χρόνων που ακολούθησαν. Ιστορία που άφησε τα έντονα και τραγικά αποτυπώματά της στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία.

Ο Κώστας Καρνάβαλος έπεσε υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ο Παύλος Ηρακλέους έπεσε θύμα της εγκληματικής δράσης της εξτρεμιστικής εθνικιστικής Τουρκοκυπριακής οργάνωσης ΤΜΤ.

Ο Κώστας Καρνάβαλος, παιδί πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας, γαλουχημένος από μικρός με τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, συμμετείχε δραστήρια, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στον αντιαποικιακό αγώνα. Έζησε την τρομακτική εμπειρία των κρατητηρίων της Κοκκινοτριμιθιάς και της Πύλας, αλλά και των Κεντρικών Φυλακών, από όπου κατάφερε να δραπετεύσει.

Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μετέβη στην Ελλάδα όπου φοίτησε στην Ανωτέρα Εμπορική Σχολή. Τα τραγικά γεγονότα, οι διακοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963 - 1964, τον βρήκαν και πάλι στον αγώνα για την Κύπρο μας, να υπηρετεί ως αρχηγός άρματος. Σε μια μάχη στο κέντρο της πόλης, στο Κτήμα, στις 9 Μαρτίου του 1964, πυρά από τουρκοκυπριακό φυλάκιο τον κτύπησαν θανάσιμα.

Ο Παύλος Ηρακλέους (Παυλάρας), άνθρωπος του μόχθου και του μεροκάματου, υπήρξε δραστήριος στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Πίστεψε και αγωνίστηκε για τη φιλία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια περίοδο που άνθρωποι με τα δικά του οράματα και πεποιθήσεις, γίνονταν στόχος των εξτρεμιστικών - εθνικιστικών οργανώσεων. Ήταν πεπεισμένος ότι ο τόπος μας μπορούσε να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα και να πάει μπροστά, αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι έδιναν τα χέρια και συνεργάζονταν για να αντιμετωπίσουν συνωμοσίες, ενέργειες και πολιτικές που υπέσκαπταν το κυπριακό κράτος.

Δυστυχώς, ο Παυλάρας έπεσε θύμα της δράσης της ΤΜΤ, όταν αψηφώντας τους κινδύνους, στις 23 Ιουλίου 1967, μετέφερε με το ταξί του μια άρρωστη γυναίκα από τα Κελοκέδαρα στην Πάφο. Στο δρόμο έπεσε πάνω σε ενέδρα ανδρών της ΤΜΤ έξω από τη Νικόκλεια, οι οποίοι εν ψυχρώ τον δολοφόνησαν.

Η δολοφονία του Παύλου Ηρακλέους είναι μια από τις πολλές που διέπραξε η ΤΜΤ σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στοχεύοντας να πυροδοτήσει το εθνοτικό μίσος και το σοβινισμό.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Το μνημείο για τους δύο ήρωες της κοινότητας Μέσα Χωρίου, που σήμερα τελούμε τα αποκαλυπτήρια, θα θυμίζει στον καθένα μας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία γεννήθηκε έπειτα από σκληρούς αγώνες και ότι με τους σκληρούς αγώνες του λαού μας επιβίωσε μέσα από τις δεκαετίες. Φέτος, τιμούμε τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χώρα μας, ανεξαρτήτως των τραγωδιών που γνώρισε και των συνεπειών τους που ακόμη βιώνουμε, έκανε μεγάλα βήματα προόδου. Καταξιώθηκε διεθνώς. Είναι αξιόπιστο μέλος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά η χώρα μας έχει να επιδείξει αρκετά επιτεύγματα για τα οποία μπορούμε και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.

Για να διασφαλίσουμε, όμως, ότι έχουμε πετύχει επιβάλλεται να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος και τον λαό μας. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι δεν εφησυχάζουμε ούτε και συμβιβαζόμαστε με την προσωρινότητα που επικρατεί από το 1974. Δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να συμβιβαστούμε, και δεν συμβιβαζόμαστε με τα κατοχικά τετελεσμένα. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε συνεπείς σε αρχές και επιδεικνύοντας τον επιβαλλόμενο ρεαλισμό για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο της διζωνικής, διακοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής πλευράς, από το 1977.

Αγωνιζόμαστε έτσι ώστε η λύση να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού- Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Αγωνιζόμαστε για λύση, η οποία θα προνοεί για ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, στο οποίο ο λαός μας θα μπορεί ελεύθερα και χωρίς έξωθεν επεμβάσεις, να οικοδομεί το μέλλον του.

Με τις δικές μας πρωτοβουλίες, πριν από δύο χρόνια, έγινε κατορθωτή η έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Στα δύο αυτά χρόνια συζητήθηκαν όλες οι βασικές πτυχές του Κυπριακού και επιτεύχθηκε, σε κάποιες απ’ αυτές, σχετική πρόοδος η οποία ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί. Χρειάζεται ακόμα να διανύσουμε αρκετή απόσταση για να φτάσουμε στη λύση.

Ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων που συναντούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο να εργαζόμαστε για λύση.

Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, αναμένουμε την ίδια πολιτική βούληση και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Άγκυρα. Οι δημόσιες τοποθετήσεις και οι διακηρύξεις για λύση μέχρι το τέλους του χρόνου, στις οποίες συνεχώς προβαίνει η τουρκική πλευρά χρειάζεται να συνοδευθούν από έργα και πράξεις που θα υποβοηθήσουν στην εξεύρεση συγκλίσεων και θα δώσουν προοπτική στη διαπραγμάτευση. Προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι σήμερα, η Τουρκία δυστυχώς τίποτα δεν έχει κάνει στην πράξη. Περιορίζεται μόνο στις διακηρύξεις. Είναι αντιληπτό ότι, για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση, πρέπει η Τουρκία να περάσει από τις διακηρύξεις στην πράξη. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, ασκώντας την απαραίτητη πίεση και επιρροή πάνω στην Τουρκία για να αναθεωρήσει τη στάση της και να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ώθηση και προοπτική στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, μπορεί να δώσει η δέσμη των τριών προτάσεων που η πλευρά μας έχει εισηγηθεί. Οι προτάσεις μας είναι ισορροπημένες και υλοποιήσιμες και παρέχουν κίνητρο και όφελος σε όλους τους εμπλεκόμενους να τις υιοθετήσουν. Παρά την άρνηση της τουρκικής πλευράς να τις αποδεχθεί, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, σε συνεργασία και συντονισμό με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, για να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Η κοινότητα Μέσα Χωρίου τιμά τα δύο παιδιά της, τον Παύλο Ηρακλέους και τον Κώστα Καρνάβαλου, ανεγείροντας το μνημείο που θα κρατεί άσβεστη τη μνήμη και τη σκέψη γι’ αυτούς.

Τη μνήμη τους τιμούμε και εμείς με τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα έτσι ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο.

Αιωνία τους η μνήμη.
____________

Σημείωση: Την ομιλία διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.