4/3/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην εξαγγελία επέκτασης της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
  στην εξαγγελία επέκτασης της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου εξαγγέλλει σήμερα την επέκταση της Γραμμής Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410, με στόχο να καλύπτει και το περιβάλλον του σχολείου.  

Θέτοντας σε εφαρμογή την ανανεωμένη και ενισχυμένη Γραμμή Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410, υλοποιείται άλλη μια από τις καινοτομίες, που ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είχαμε εξαγγείλει με στόχο να βοηθήσει τους μαθητές, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας γενικότερα.  

Αφουγκραζόμενοι εισηγήσεις, προβληματισμούς και ανησυχίες γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών και οργανωμένων συνόλων, κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς εξαγγείλαμε μια σειρά από καινοτομίες, όπως ο Σχολικός Οδηγός, ο Ανοιχτός Διάλογος με γονείς και μαθητές, η Νέα Διαδικασία Έγκαιρης Παρέμβασης στα Σχολεία, ο Οδηγός Νηπιαγωγού για την Ολόπλευρη Ανάπτυξη Παιδιού Προσχολικής Ηλικίας και ο Οδηγός για την Καλλιέργεια του Εθελοντισμού και του Ενεργού Πολίτη στα σχολεία.   Με τη σημερινή ανακοίνωση της διεύρυνσης της Γραμμής Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410 για τους μαθητές, όλες οι καινοτομίες που εξαγγείλαμε περνάνε πλέον από το στάδιο του σχεδιασμού στο στάδιο της εφαρμογής και της υλοποίησης.  

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο με πολλαπλές αρνητικές και δυσάρεστες επιπτώσεις που επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία της μάθησης. Πολλές φορές, το φαινόμενο του εκφοβισμού παραβλέπεται και εκλαμβάνεται ως μέρος της αναπτυξιακής φυσιολογικής συμπεριφοράς των παιδιών και των εφήβων.   Ωστόσο, η ανησυχητική αυτή κατάσταση προκαλεί ψυχικά τραύματα, κατάθλιψη, άγχος, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοσωματικά συμπτώματα και ενδέχεται να σημαδέψει τη ζωή των εμπλεκομένων, κυρίως του θύματος.

Στη Γραμμή Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410 τα παιδιά, οι έφηβοι, τα νεαρά άτομα, θα μπορούν να απευθύνονται και να συνομιλούν με ψυχολόγους για προβλήματα εκφοβισμού, που πιθανόν να αντιμετωπίζουν στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και για άλλα θέματα της καθημερινότητάς τους, όπως ενδοοικογενειακή βία, σχέσεις με συνομήλικους του ίδιου και αντίθετου φύλου, σεξουαλικές σχέσεις στην εφηβεία, σχολική αποτυχία και εγκατάλειψη, παραβατικότητα, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ρατσισμό, έλλειψη επικοινωνίας με γονείς και εκπαιδευτικούς και άλλα θέματα σχετικά με προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας.

Πέρα από τους Εκπαιδευτικούς Ψυχολόγους, τους οποίους τα παιδιά μπορούν να συμβουλεύονται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο, τους προσφέρεται η δυνατότητα με ένα απλό τηλεφώνημα να έχουν δίπλα τους έμπειρους ψυχολόγους, οι οποίοι θα χειριστούν το πρόβλημά τους με επαγγελματισμό, σοβαρότητα, ευαισθησία και εμπιστευτικότητα, χωρίς να προβαίνουν σε διακρίσεις οποιουδήποτε τύπου (εθνικές, ηλικιακές κ.λπ.).

Μέσω της ανανεωμένης Γραμμής Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410, οι μαθητές θα έχουν άμεση συμπαράσταση στο πρόβλημά τους, για το οποίο μπορούν να μιλήσουν, αλλά και να ακούσουν εισηγήσεις και τρόπους αντιμετώπισής του.   Οι μαθητές μπορούν να καλούν τη Γραμμή 1410 τα απογεύματα ή τα Σαββατοκύριακα, ανώνυμα, από τον δικό τους προσωπικό χώρο.    Η Γραμμή 1410, πέρα από τους μαθητές, απευθύνεται και στα άτομα που έχουν άμεση σχέση με αυτούς, τα οποία θέλουν να τους στηρίξουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως γονείς, αδέρφια και εκπαιδευτικούς.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής του για πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοσχολικής βίας και ενδοσχολικού εκφοβισμού, προτρέπει την κάθε σχολική μονάδα να αναπτύξει τη δική της πολιτική στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πιο πάνω φαινομένων.  
Η πολιτική αυτή εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης για πρόληψη της σχολικής βίας, το οποίο καταρτίζεται από το σχολείο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.   Στη διαδικασία αυτή λαμβάνονται υπόψη τόσο οι ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας όσο και οι υποχρεώσεις της Πολιτείας, που απορρέουν από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.   Με την επικύρωση της Σύμβασης του 2006, η Πολιτεία δεσμεύεται, όπως το παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, η οποία θα πρέπει να στρέφεται προς την ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην καλλιέργεια του σεβασμού των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την εισαγωγή της τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410 στοχεύουμε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους μαθητές και ν’ ανταποκριθούμε με αμεσότητα και επαγγελματισμό στις ανάγκες τους, ώστε να μπορέσουν να διεξέλθουν τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Καλώ λοιπόν όλους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν αυτό το νέο εργαλείο που έχουν από σήμερα στη διάθεσή τους, τη Γραμμή Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410, ώστε όλοι μαζί, με σταθερά βήματα, να πατάξουμε το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου για το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που επιδεικνύουν σχετικά με τη λειτουργία της Γραμμής Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410, τη μόνη κρατική υπηρεσία τηλεσυμβουλευτικής.   Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σας ευχαριστούμε θερμά για την άμεση, θετική σας ανταπόκριση στο θέμα αυτό και για την αγαστή συνεργασία.  

Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή να εκπληρώσει τους στόχους της με κάθε επιτυχία.