4/3/16

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ



Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ
στο πρόγευμα εργασίας που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας
4 Μαρτίου 2016, Ευωχία

Σας ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για τη θετική ανταπόκριση σας στην πρόσκληση μας. Αυτό το πρόγευμα, που έχουμε καθιερώσει τα τελευταία λίγα χρόνια, δεν είναι μόνο ένδειξη σεβασμού και τιμής στο έργο που η καθεμιά από εσάς επιτελεί στον τομέα της. Είναι και για εμάς πολύ καλή ευκαιρία να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις, σκέψεις και προβληματισμούς για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον τόπο μας.
Δυστυχώς διαπιστώνουμε μέχρι και σήμερα ότι η κυπριακή κοινωνία δεν κατόρθωσε ακόμα να απαλλαγεί από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις πατριαρχικές αντιλήψεις. Με λύπη και προβληματισμό βλέπω πολλές φορές νέους ανθρώπους να εκφράζονται με νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών. Ακόμα πιο λυπηρό είναι να παρατηρούμε το σεξισμό να υπενθυμίζει τη θλιβερή του παρουσία και στη δημόσια ζωή του τόπου. Για το ΑΚΕΛ δεν είναι απλώς χρέος η πάλη για την ισοτιμία, η απομόνωση του σεξισμού, η ανάγκη να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο. Είναι μέρος της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας που πρεσβεύουμε. Γι’ αυτό εξάλλου και νιώθουμε πάντοτε διπλά υποχρεωμένοι, εκεί και όπου εντοπίζουμε την ντροπή της διάκρισης και του σεξισμού να αντιδρούμε. Όχι ως «ιππότες» που θα υπερασπιστούν το «ασθενές φύλο». Αλλά ως δύναμη που προστίθεται στη δύναμη του αγώνα των γυναικών για απελευθέρωση, ισοτιμία, σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Η απελευθέρωση των γυναικών όμως, η παρουσία τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου δεν πρόκειται να πέσει από τον ουρανό. Αν δεν υπάρχουν εκείνες οι πολιτικές και τα μέτρα που να σηκώνουν τα εμπόδια τα οποία δεν επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι, τότε δεν πρόκειται να γίνουν πράξη όσα επαγγελλόμαστε όλοι εδώ και χρόνια. Πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι μια γυναίκα θα ασχοληθεί με τα κοινά, αν είναι αναγκασμένη να δουλεύει δωδεκάωρα; Πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι η γυναίκα θα πάψει να είναι θύμα των στερεοτύπων αν εμείς επιδεικνύουμε ανοχή σε όλα όσα τα αναπαράγουν; Πώς πιστεύουμε ότι θα χτυπηθεί ο σεξισμός αν δεν κουβεντιάζουμε γι’ αυτόν, αν δεν λαμβάνουμε μέτρα για την πάταξη του, αν δεν ξεκινούμε από τη διαπαιδαγώγηση; Πώς αναμένουμε ότι οι νέες γυναίκες, που έχουν να περάσουν μέσα από τις μυλόπετρες της ανεργίας ή της ευέλικτης εργασίας, των οικογενειακών υποχρεώσεων, των προβλημάτων της στέγης, της έλλειψης υποδομών φροντίδας,θα βγουν στο προσκήνιο;
Ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι οι γυναίκες έχουν να πουν πολλά και μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα. Ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες που η κρίση πλήττει διπλά τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα. Ανεργία, ενδο-οικογενειακή βία, εμπορία προσώπων, ανέχεια, περιορισμένη πρόσβαση στην υγεία, είναι ορισμένα από τα φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πως το ΑΚΕΛ έχει θέσεις και προτάσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες. Αντί όμως να απαριθμήσω όλα αυτά που προτείνουμε να κάνουμε, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένα που ήδη κάναμε ως ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις εντός της Βουλής. Στη συνέχεια μπορούμε να συζητήσουμε μαζί το τι άλλο, κατά την άποψη σας, μπορεί και πρέπει να γίνει.
Ως ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, σε αρκετές περιπτώσεις και με τη συνεργασία και άλλων κομμάτων, έχουμε θέσει προς συζήτηση στη Βουλή αρκετά ζητήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τις γυναίκες. Αναφέρω ενδεικτικά:
·         την επαναξιολόγηση των αμοιβών στα επαγγέλματα που θεωρούνται παραδοσιακά γυναικεία,
·         τη βελτίωση της συμμετοχής γυναικών στην πολιτική ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων,
·         το δικαίωμα των γυναικών χρηστών ναρκωτικών σε εξειδικευμένα προγράμματα/δομές απεξάρτησης,
·         την πρόοδο και τις προκλήσεις στην έρευνα για θέματα που άπτονται της ισότητας των φύλων στην Κύπρο,
·         την ενσωμάτωση της διάστασης των φύλων στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων στις επιχειρήσεις της Κύπρου,
·         το ρόλο της πληροφορικής σε ό,τι αφορά την αλλαγή στερεοτύπων και τη διαμόρφωση συλλογικής κοινωνικής συνείδησης προς όφελος και των γυναικών,
·         την ενημέρωση για την αντιμετώπιση όσων ασθενών αδυνατούν να πληρώσουν στα Δημόσια Νοσοκομεία,
·         τη συζήτηση για τα μέσα διαβίωσης οικογενειών που δεν είναι δικαιούχοι δημοσίου βοηθήματος ή είναι χωρίς καθεστώς ή είναι άτυποι μετανάστες και η αντιμετώπισή τους από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
Αναφέρω επίσης:
·         την ενημέρωση που ζητήσαμε ως ΑΚΕΛ για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων 2013- 2015 και την πορεία της εφαρμογής του, καθώς και για τα συμπεράσματα της πρόσφατης έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εμπορία προσώπων (TIPReport 2014),
·         την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την εφαρμογή και προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για ποινικοποίηση της αγοράς υπηρεσιών που προκύπτουν από την εμπορία και εκμετάλλευση προσώπων αλλά και για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2014-2017.
·         Τέλος, την ενημέρωση για τη μελέτη «Καθιέρωση Δημογραφικής Πολιτικής και Εντοπισμός των Τομέων Παρέμβασης με Έμφαση στις Πολιτικές για την Οικογένεια»,
·         την ανάγκη υιοθέτησης κώδικα πρόληψης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
·         Επίσης  τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή  του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τα προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών και την προστασία της μητρότητας.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω αναφέροντας εξαντλητικά όλα τα θέματα τα οποία θέσαμε προς συζήτηση στη Βουλή και αφορούν τις γυναίκες. Ήθελα μόνο αναδεικνύοντας ορισμένα να δώσω τροφή για συζήτηση. Να ακούσω και τις δικές σας θέσεις και προτάσεις γι’ αυτά και για άλλα θέματα που αφορούν τις γυναίκες.
Σας ευχαριστώ ξανά για την εδώ παρουσία σας και για την προσοχή σας.