10/3/16

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού για την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στην Ευρώπη - 11 Μαρτίου

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού για την Ημέρα Μνήμης
για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στην Ευρώπη - 11 Μαρτίου

 
Η 11η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και τις οικογένειές τους. Με πρωτοβουλία του Δικτύου των Οργανώσεων των Θυμάτων της Τρομοκρατίας (NAVT), θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η σημερινή μέρα, ως Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Σαν σήμερα, το 2004, εκδηλώθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης ένα πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα – το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα στην ιστορία της Ευρώπης – όπου είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 191 άνθρωποι και να τραυματιστούν 1800. Γενικότερα, την ημέρα αυτή η Ευρώπη αποτίνει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη (Μαδρίτη, Λονδίνο, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες, Βοστώνη κλπ) αλλά και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο.

Ζητήματα πολιτισμού και θρησκείας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού αποτελούν συχνά τις βασικές αιτίες συγκρούσεων, ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και τρομοκρατικών ενεργειών. Τα θύματα είναι πάντοτε καθημερινοί, αθώοι και ανυποψίαστοι άνθρωποι. Στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και σε όσους φέρουν τα σωματικά και ψυχικά τραύματα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα πρέπει να παρασχεθεί κάθε στήριξη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Παράλληλα, το αίσθημα ασφάλειας θα πρέπει να διατηρηθεί και να διασφαλιστεί ανάμεσα σε όλους τους πολίτες, Ευρωπαίους και μη.

Δεδομένων των πιο πάνω, και επειδή αναγνωρίζεται ότι την πρωταρχική ευθύνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας φέρουν τα κράτη μέλη, η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μιας κοινής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής και της απαλλαγής από πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή και διαχωρίζουν τα κράτη μέλη. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη διακρατικών συνεργασιών που να βασίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και στην ενίσχυση των αστυνομικών και διπλωματικών μέσων.

Πρόσθετα, στη δυναμική μεταμόρφωση που γνωρίζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, ο εθελοντισμός, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και γενικά η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών έχουν σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση και στον προσδιορισμό τόσο αυτού του κοινωνικού προβλήματος, όσο και άλλων προβλημάτων και απειλών. Ως εκ τούτου αναπτύσσουν δράσεις μέσα από τις οποίες αποκτούν ολοένα αυξανόμενο και πιο ενεργό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους.