10/3/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην ημερίδα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, χθες

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
στην ημερίδα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, χθες


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι μαζί σας για να χαιρετίσω την ημερίδα που διοργανώνει η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και συγκεκριμένα η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός», με θέμα: «Γυναίκα και Αθλητισμός – Επιχειρώντας Αλλιώς».

Από την απεργία των εργατριών στη Νέα Υόρκη το 1857 για καλύτερες συνθήκες εργασίας μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει. Ωστόσο, 160 χρόνια μετά, τα αιτήματα που αφορούν στην κατοχύρωση και εφαρμογή της ισότητας ανδρών-γυναικών, παραμένουν ακόμη σε πολλές περιπτώσεις ανικανοποίητα, παρόλο που οι ευθύνες που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι πολλαπλές και μεγάλες.

Χωρίς να παραβλέπουμε τους διαχρονικούς αγώνες της γυναίκας για καταξίωση και ισότητα, είναι κοινώς παραδεκτό ότι στον αθλητικό χώρο η γυναίκα βρήκε κατανόηση και ευκαιρία να εκφραστεί, να αποδείξει τις δυνάμεις και τις δυνατότητές της και να καταξιωθεί. Παράδειγμα της ουσιαστικής συμβολής του αθλητισμού στην αποδοχή και την εδραίωση της γυναίκας αθλήτριας, αποτελεί   η ισότιμη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλωστε, με την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο εμπνευστής τους Πιερ Ντε Κουμπερτέν εύστοχα τονίζει πως, ο Ολυμπισμός και γενικά ο Αθλητισμός είναι μια πρακτική φιλοσοφία ζωής και μια φιλοσοφία παιδείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ισότητα δεν σημαίνει ομοιότητα. Αυτό που χρειάζεται είναι άντρες και γυναίκες να αντιμετωπίζονται το ίδιο. Σ’ αυτή την πορεία πρέπει να συμβάλουν με ενέργειές τους τόσο η πολιτεία όσο και τα ίδια τα άτομα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, από την πλευρά του, επικροτεί και στηρίζει με κάθε τρόπο πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και παρέχουμε ίσες ευκαιρίες μάθησης και εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, θέσαμε στους υπό έμφαση στόχους μας την «Ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας και του σεβασμού». Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας το ιδεώδες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη διαφορετικότητα.

Με την ευκαιρία καλωσορίζω στην Κύπρο τις εκλεκτές ομιλήτριες από την Ελλάδα, που με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους θα διαφωτίσουν τα θέματα της σημερινής ημερίδας. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς επίσης και την Επιτροπή «Γυναίκα και Αθλητισμός», που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτής της διοργάνωσης και να ευχηθώ κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.