25/5/10

Το πρώτο Τοπικό Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Δήμο Πολεμιδιών, που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό και ταυτόχρονα μια νέα αφετηρία για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η εξυπηρέτηση των πολιτών με αμεσότητα, διαφάνεια και ποιότητα είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Εργασίας. Η δημιουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών είναι μια πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διάφορα Τμήματά του, όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης.

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του Τοπικού Γραφείου Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στα Πολεμίδιa
25/05/2010







Το πρώτο Τοπικό Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Δήμο Πολεμιδιών, που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό και ταυτόχρονα μια νέα αφετηρία για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η εξυπηρέτηση των πολιτών με αμεσότητα, διαφάνεια και ποιότητα είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Εργασίας. Η δημιουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών είναι μια πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διάφορα Τμήματά του, όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την παροχή σύγχρονων κοινωνικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που να προωθούν έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη και να βρίσκονται πάντα κοντά στον πολίτη με αμεσότητα και ανθρώπινη προσέγγιση, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προώθησαν την εκπόνηση της μελέτης από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, η οποία αφορούσε την «Καλύτερη Γεωγραφική Τοποθέτηση των Γραφείων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας» και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2007.

Τα πορίσματα της σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε κατέληξαν, μεταξύ άλλων, στο ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η δημιουργία Τοπικών Γραφείων. Κατεύθυνση που συνάδει με τις πολιτικές μας δεσμεύσεις όπου η αποκέντρωση και ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αποτελούν κεντρικό άξονα του Προγράμματος Διακυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, το οποίο να προωθεί έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το όραμα για την αποκέντρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επισφραγίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2008. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να έχουμε μπροστά μας ένα ξεκάθαρο χάρτη πορείας και να βιώνουμε την αρχή της υλοποίησης του οράματος αυτού με τη λειτουργία του πρώτου Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο στη Λεμεσό. Ένα όραμα που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σύντομα και με τη λειτουργία των υπόλοιπων Γραφείων Κοινωνικών Υπηρεσιών παγκύπρια.

Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λευκωσίας πέρα από το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας που θα αποτελείται από τρεις Μονάδες, μια για την Οικογένεια, μια για τις Επιθεωρήσεις και μια για τα Ιδρύματα, θα δημιουργηθούν πέντε Γραφεία Κοινωνικών Υπηρεσιών, στο κέντρο της πόλης, στη Λακατάμεια, στα Λατσιά, στο Στρόβολο και στην Κοκκινοτριμιθιά.

Στην επαρχία Λεμεσού, πέρα από το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας (που και αυτό θα αποτελείται από τις τρεις Μονάδες), και το Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών Πολεμιδιών του οποίου σήμερα τελούμε τα εγκαίνια, αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη τρία Γραφεία στις περιοχές Γερμασόγειας, Ζακακίου και στο Κέντρο Πόλης.

Στην επαρχία Λάρνακας πέρα από το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας (που επίσης θα αποτελείται από τις τρεις Μονάδες) αναμένεται να λειτουργήσουν δυο Γραφεία Κοινωνικών Υπηρεσιών στις περιοχές Καμάρων και Αγίων Αναργύρων.

Με την αποκέντρωση επιτυγχάνεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, από απόψεως τόπου και χρόνου, σε υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης ενώ ταυτόχρονα υποβοηθείται και ο στόχος της διοικητικής οικονομικής και περιφερειακής αποκέντρωσης.

Ταυτόχρονα με την αποκέντρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ενισχύεται η πρωτογενής πρόληψη, η οποία συνιστά θεμελιώδη παράγοντα προαγωγής της ευημερίας και της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού.

Τα νέα Γραφεία Κοινωνικών Υπηρεσιών θα αποτελούν το πρώτο επίπεδο αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων λόγω της άμεσης επαφής τους με τον πολίτη. Η χωροταξική τοποθέτηση έγινε με κριτήριο την πυκνότητα του εξυπηρετούμενου πληθυσμού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και με στόχο να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι συμπαγών γεωγραφικών περιοχών, ώστε να λαμβάνουν, το ταχύτερο δυνατόν, υπηρεσίες πρώτης γραμμής προσανατολισμένες στις ανάγκες και τα προβλήματά τους αλλά και στις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές της κάθε περιοχής.

Το Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών Πολεμιδιών θα βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τον πολίτη. Θα έχει ως προτεραιότητα τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες δυσκολίες των πολιτών που διαμένουν στα Πάνω και Κάτω Πολεμίδια και στα γύρω χωριά, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων που να αποβλέπουν στην ενίσχυση και την ευημερία των επηρεαζόμενων ομάδων/ατόμων.

Η επιτυχής λειτουργία των Γραφείων Κοινωνικών Υπηρεσιών απαιτεί τη στενή συνεργασία των κρατικών Υπηρεσιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και τους άλλους παράγοντες της περιοχής.

Η χωροταξική αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι ένα σημαντικό βήμα, όπως έχω ήδη αναφέρει, και ταυτόχρονα αποτελεί και μια αφετηρία. Αφετηρία για ριζικό εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας, προσέγγισης και ανταπόκρισης στον πολίτη. Αφετηρία για εκσυγχρονισμό του βασικού εργαλείου άσκησης πολιτικής στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που είναι ο Νόμος για το Δημόσιο Βοήθημα. Αφετηρία για περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας και των παιδιών, αφετηρία για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας και της συνεργασίας με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το βήμα της αποκέντρωσης, για να είναι πετυχεμένο και ουσιαστικό, απαιτεί υψηλή επαγγελματική δέσμευση από όλους τους Λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, απαιτεί αναγνώριση ότι σε αυτό το χώρο επιτελούν ένα λειτούργημα και όχι κάποια δημοσιοϋπαλληλικά καθήκοντα που απορρέουν από σχέδια υπηρεσίας. Προσβλέπω στη συνεργασία και τη δέσμευση όλων των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών έτσι που πραγματικά με τη λειτουργία των Τοπικών Γραφείων να δώσουμε νέα πνοή και νέα εικόνα για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα που είσαστε σήμερα εδώ σε αυτή τη σημαδιακή μέρα για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η παρουσία σας κάνει ακόμα πιο έντονη την υποχρέωσή μας να εργαστούμε, ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει με τη λειτουργία των Τοπικών Γραφείων Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Ευχαριστώ, ταυτόχρονα, όλους τους πολιτειακούς, εκκλησιαστικούς, κρατικούς αξιωματούχους, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και του εθελοντισμού που είναι εδώ μαζί μας. Η δική σας στήριξη, αλλά και οι κριτικές σας επισημάνσεις, είναι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία μας. Τέλος, οι ευχαριστίες μου απευθύνονται και σε όλους τους Λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας που πίστεψαν και εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της απόφασης.