10/3/16

Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το θέμα των καταναλώσεων καυσίμων των λεωφορείων της εταιρείας ΟΣΕΛ Λτδ


Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το θέμα των καταναλώσεων καυσίμων
των λεωφορείων της εταιρείας ΟΣΕΛ Λτδ

 
Σε απάντηση σημερινής ανακοίνωσης της εταιρείας ΟΣΕΛ Λτδ για το θέμα των καταναλώσεων καυσίμων των λεωφορείων, η Ελεγκτική Υπηρεσία διευκρινίζει τα ακόλουθα:
 
Η ανάγκη προμήθειας των καυσίμων, μέσω ανοικτής διαδικασίας που θα προκήρυσσε το Κράτος, ήταν προϊόν εισήγησης του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή, υπό την προηγούμενη ιδιότητα του ως Διευθυντή Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με επιστολή του ημερομηνίας 27 Δεκεμβρίου 2013. Τα περί «πρωτοβουλίας και απαίτησης του ΟΣΕΛ» είναι αποκύημα φαντασίας. Αν ο ΟΣΕΛ ήθελε να κάνει το ελάχιστο, όφειλε να προκήρυσσε τουλάχιστον ο ίδιος ανοικτό διαγωνισμό, και όχι να προμηθεύεται για πέντε χρόνια με αδιαφανείς διαδικασίες τα καύσιμά του.
 
Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία δόθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών.
 
Ακόμη κι αν η σύγκριση γίνει για τους τελευταίους έξι μήνες του 2015 (όταν με βάση την ανακοίνωση του ΟΣΕΛ είχαν πλέον τοποθετηθεί τα ειδικά δακτυλίδια), με τους αντίστοιχους μήνες του 2014, η διαφορά είναι 180.000 λίτρα, δηλαδή περίπου 360.000 λίτρα ετησίως. Για τα σχεδόν πέντε χρόνια που είχαν προηγηθεί, το προς διερεύνηση ποσό εξακολουθεί να είναι της τάξης των 2 εκ. ευρώ.
 
Παραμένει επίσης προς διερεύνηση το θέμα της έκπτωσης της τάξης του 5% που παραχωρείται σήμερα και κατά πόσο ανάλογη έκπτωση παραχωρείτο και προηγουμένως χωρίς να μετακυλίεται, ως έπρεπε, προς όφελος του Κράτους.
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξακολουθεί να θεωρεί αναγκαία την πλήρη διερεύνηση του θέματος και την παραπομπή του στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για λήψη καθοδήγησης ως προς τον τρόπο χειρισμού της συμβατικής πτυχής, αλλά και ως προς το ενδεχόμενο διερεύνησης τυχόν ποινικών αδικημάτων.
___________