16/4/13

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με αντιπροσωπία του Συνδέσμου Ομογενών AHEPA 16/04/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα πολυμελή αντιπροσωπία του Συνδέσμου Ομογενών AHEPA, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Της αντιπροσωπίας ηγείτο ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνδέσμου κ. Basil Mossaidis.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση του για την πολύτιμη προσφορά της ομογένειας στην προάσπιση των δικαίων του κυπριακού λαού διαχρονικά και ειδικότερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Ενημερώνοντας την αντιπροσωπία για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την απογοήτευση του για την απαράδεκτη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το γεγονός αυτό δεν θα οδηγήσει στην απαξίωση της ευρωπαϊκής ιδέας, αλλά αντιθέτως, στην επιμονή μας για επανατοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις παραδοσιακές αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν δημιουργήσει κλίμα αστάθειας εξαιτίας των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Όμως, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα ανάπτυξης, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, προώθησης της πράσινης ανάπτυξης, να δοθεί βαρύτητα στο ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου, αλλά και να γίνει στροφή προς τους πρωτογενείς τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και σε αυτό των βιοτεχνιών.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ανησυχία του για τυχόν προσπάθειες επιβολής μιας απαράδεκτης λύσης, ως αποτέλεσμα της ευάλωτης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Επαναβεβαίωσε δε την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές και αξίες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Τόνισε δε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της ενταξιακής πορείας της γείτονος χώρας.

Η αντιπροσωπία ενημερώθηκε ακόμη από τον Πρόεδρο της Βουλής για την πορεία εξόρυξης και διαχείρισης του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα, μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη σχέσεων με άλλα κράτη της περιοχής.

Από πλευράς της AHEPA, ο κ. Mossaidis διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σταθερή και αδιάλειπτη στήριξη της AHEPA στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού. Ακόμη, αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του Συνδέσμου για ενημέρωση των ομογενών, καθώς και σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, στις ΗΠΑ και αλλού, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Ο κ. Mossaidis τόνισε ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται δίπλα στον κυπριακό λαό τόσο για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στις προσπάθειες του να ξεπεράσει τις συνέπειες της παρούσας οικονομικής κρίσης. Ο απόδημος Ελληνισμός, είπε ο κ. Mossaidis, είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια, όπου και όποτε αυτό είναι αναγκαίο, ενώ, όπως ανέφερε, ήδη άρχισε η ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Ομήρου ευχήθηκε τη συνέχιση του σημαντικού, όπως τόνισε, έργου του Συνδέσμου και υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.