29/6/15

Πρόσθετες πιστώσεις 3 εκατ. ευρώ εξασφαλίζουν πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες και ακριβές φαρμακοθεραπείες

Πρόσθετες πιστώσεις 3 εκατ. ευρώ εξασφαλίζουν πρόσβαση των ασθενών
 σε νέες καινοτόμες και ακριβές φαρμακοθεραπείες

 
Τρία εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα του προϋπολογισμού, δίδονται  από το Υπουργείο Υγείας, προς εξασφάλιση νέων και καινοτόμων φαρμάκων για την Ηπατίτιδα Γ, την Αμυλοείδωση, την Κατά Πλάκας Σκλήρυνση και για την χορηγία του εμβολίου κατά του καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 ετών.

·        Ηπατίτιδα Γ: Η χρόνια λοίμωξη με τον ιό της Ηπατίτιδας Γ ( HCV ), η οποία είναι ένα από τα κύρια αίτια εκδήλωσης χρόνιας ηπατικής νόσου, ηπατικής κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μέχρι πρόσφατα, η θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας Γ βασιζόταν στη συνδυαστική αγωγή με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα και ραμπαβιρίνη. Ο συνδυασμός αυτός επιτυγχάνει μακροχρόνια ιολογική ανταπόκριση με κάθαρση του ιού σε ποσοστό περίπου ίσο με 50-60%, ωστόσο ένα σημαντικό μερίδιο των ασθενών (40-50%) τελικά δεν ανταποκρίνονται σε αυτόν. Οι πρόοδοι στην έρευνα και στην τεχνολογία έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη και έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καινοτόμων φαρμάκων, όπως sofosbuvir ( Sovaldi ®), simeprevir ( Olysio ®), daclatasvir ( Daclinza ®), συνδυασμός sofosbuvirledipasvir ( Harvoni ®) κ.ά., τα οποία έχουν αλλάξει ριζικά το πεδίο στην αντιμετώπιση και θεραπεία των ασθενών με HCV αφού η μακροχρόνια ιολογική ανταπόκριση προσεγγίζει ποσοστά ίσα με 90%.

Με την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δύνανται να προχωρήσουν με τον εμπλουτισμό του κρατικού Συνταγολογίου με τις νεότερες καινοτόμες φαρμακοθεραπείες και τη διάθεσή τους από τα κρατικά νοσηλευτήρια διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπον την πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με Ηπατίτιδα Γ στην Κύπρο.

·        Κατά Πλάκας Σκλήρυνση: η Κατά Πλάκας Σκλήρυνση αποτελεί μία χρόνια, νευρολογική νόσο με σημαντικό, αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι διαθέσιμες, στο κρατικό συνταγολόγιο, φαρμακευτικές αγωγές 1 ης γραμμής είναι ενέσιμες και δύνανται να προκαλέσουν δυσάρεστες ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε διακοπή της θεραπείας. Ως εκ τούτου, έχει κριθεί ως ουσιώδης η αναβάθμιση του κρατικού συνταγολογίου με την προσθήκη νέων, από του στόματος χορηγούμενων φαρμακοθεραπειών 1 ης γραμμής, όπως Dimethyl Fumarate ( Tecfidera ®), Teriflunomide ( Aubagio ®) έτσι ώστε ασθενείς με ενεργή νόσο, οι οποίοι παρουσιάζουν δυσανεξία στις διαθέσιμες αγωγές 1 ης γραμμής, να μην μένουν χωρίς θεραπεία.

·        Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας – Human Papilloma Virus , HPV , Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων: ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από κακοήθεια στις γυναίκες. Αποκλειστικά υπεύθυνος για την εμφάνιση του καρκίνου αυτού είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ( HPV ). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει την κυκλοφορία εμβολίων για την πρόληψη των προκαρκινικών γεννητικών βλαβών και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που σχετίζεται αιτιολογικά με συγκεκριμένους ογκογόνους τύπους του HPV ( Cervarix ®, Silgard ®). Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, με τη χρήση των εμβολίων δύναται να προληφθεί το 70% περίπου των περιστατικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο εμβολιασμός κατά του HPV έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των πλείστων Ευρωπαϊκών χωρών. Πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι η έναρξη προγράμματος εμβολιασμού κατά του HPV στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2016. Απόφαση του Υπουργείου Υγείας είναι όπως από την 1/1/2016, όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 ετών, από δικαιούχους ή μη γονείς, θα μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατόπιν καθορισμού πρωτοκόλλου χρήσης του εμβολίου από την Επιτροπή Φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι όλες οι πιο πάνω νέες θεραπείες για τις ανωτέρω παθήσεις θα εξασφαλιστούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και έπειτα από σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμάκων. Στη βάση σχετικών αποφάσεων της Επιτροπής Φαρμάκων, έχουν ήδη τροχοδρομηθεί από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ο καθορισμός πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών με Ηπατίτιδα Γ, η αναθεώρηση του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και ο προγραμματισμός για τον Εμβολιασμό κατά του HPV , σε επίπεδο adhoc Επιτροπών και Υποεπιτροπών με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων λειτουργών υγείας.
_________________