29/6/15

Δήλωση του Υπουργού Μεταφορών κ. Μ. Δημητριάδη

Δήλωση του Υπουργού Μεταφορών κ. Μ. Δημητριάδη
κατά τη δημόσια διαβούλευση για την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου


«Συνδεσιμότητα της Κύπρου με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης των ανοικτών αιθέρων, την προσέλκυση νέων εταιρειών και τη μείωση του κόστους του αεροδρομίου»

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) εφαρμόζει τη νέα αεροπολιτική στρατηγική για την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου, η οποία έχει εγκριθεί με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάιο του 2014 και περιλαμβάνει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης σε πολλαπλούς άξονες. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η φιλελευθεροποίηση των αεροπορικών διμερών συμφωνιών με αριθμό τρίτων χωρών και να αρθούν όλοι οι υφιστάμενοι περιορισμοί σε σχέση με τον αριθμό των καθορισμένων αεροπορικών εταιρειών, τις συχνότητες, τους τύπους αεροσκαφών και τα φορτία, αλλά και να παραχωρηθούν δυνατότητες άσκησης 5 ης ελευθερίας εκεί και όπου απαιτείται ή εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κράτους.

Μέχρι στιγμής :
1.  Έχει υπογραφεί νέα συμφωνία με το Μπαχρέιν,
2.  Έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με το Ομάν και αναμένεται σύντομα η υπογραφή της,
3.  Η συμφωνία με την Αίγυπτο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο,
4. Έχουν επίσης αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, την Κίνα, την Κούβα, τη Βόρια Αφρική και το Ουζμπεκιστάν,
5. Έχει αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή της Συμφωνίας Ανοικτών Αιθέρων ΕΕ-Ισραήλ και έχουν παραχωρηθεί εμπορικά δικαιώματα στην Aegean , Ryanair   και Wizzair από κυπριακής πλευράς και από τους δύο αερολιμένες, Λάρνακας και Πάφου,
6. Πρόσφατα έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Συμφωνία Ανοικτών Αιθέρων ΕΕ-Ιορδανίας,
7. Έχουν παραχωρηθεί εμπορικά δικαιώματα στην Aegean για το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ουκρανία, ενώ της έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα άσκησης 5 ης ελευθερίας με τον Λίβανο.

Στις 14 Ιουλίου ξεκινά νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ενώ για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει με τις διαθέσιμες θέσεις από τη ρωσική αγορά και την αυξημένη ζήτηση από μεμονωμένους επιβάτες, παραχωρείται το δικαίωμα πώλησης μεμονωμένων θέσεων και σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων, μέχρι   και 50 θέσεις ανά πτήση.

Πρόσφατα έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για την αεροπορική συνδεσιμότητα υπό την προεδρία του ΥΜΕΕ, η οποία σε πρώτη φάση έχει εξετάσει τις πιθανές ευκαιρίες και απειλές βραχυπρόθεσμα και αναμένεται πολύ σύντομα να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις. Σε δεύτερο στάδιο και με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ομάδα εργασίας θα εξετάσει ενδελεχώς μια, μια, όλες τις αγορές και θα υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις που να διατηρούν και να βελτιώνουν την αεροπορική συνδεσιμότητα, τόσο από πλευράς αριθμού προορισμών όσο και από πλευράς επαρκών συχνοτήτων.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ ο νέος διαγωνισμός   για το δρομολόγιο Λάρνακας-Βρυξελλών μετά την επιβολή Υποχρέωσης Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Περί τα τέλη του 2015 αναμένεται να δημοπρατηθούν/παραχωρηθούν τα εμπορικά δικαιώματα με τρίτες χώρες που έχουν αποσυρθεί από τις Κυπριακές Αερογραμμές μετά τον τερματισμό της λειτουργίας της εταιρείας.
_______________