29/6/15

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρ η Γεωργιάδη στο Γ´ Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρ η Γεωργιάδη
στο Γ´ Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Γ´ Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τη συνεδρία του πρόσφατου Eurogroup και τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ακολουθούν οι ερωταπαντήσεις:

Ερώτηση: Ήταν εντελώς αδύνατον να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση που είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά για να μην προκληθεί όλος αυτός ο πανικός και όλη αυτή η αναστάτωση με τις τράπεζες; Πως το είδαν οι ομόλογοί σας στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα;

Απάντηση: Το Eurogroup ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει Σάββατο για να δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία μάλιστα όπως συζητείτο δεν θα ήταν για ένα μήνα αλλά μάλλον για δυο μήνες. Για το σκοπό αυτό, της ενδεχόμενης παράτασης, γίνονταν όλες αυτές οι διεργασίες και διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες. Αυτό ήταν το ζητούμενο. Παράταση του ελληνικού προγράμματος. Μια προοπτική την οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση έντονα υποστήριζε. Εγώ μάλιστα είχα από καιρό εκφράσει, ξεκάθαρα, την άποψή μου ότι ένα κράτος , όποιο κράτος, δεν μπορεί να βρεθεί ταυτόχρονα εκτός διεθνών αγορών και εκτός προγράμματος. Αυτά τα έλεγα ακόμα και τότε που κάποιοι έλεγαν ότι πρέπει να καταργήσουμε το πρόγραμμα, πρέπει να σχίσουμε το πρόγραμμα. Αυτή, λοιπόν, ήταν η άποψή μου ότι δεν υπάρχει επιλογή, ένα κράτος, είτε είναι η Κύπρος, είτε η Ελλάδα , είτε όποιο άλλο κράτος που βρίσκεται εκτός αγορών, πρέπει να είναι σε πρόγραμμα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχε αποφασισθεί παράταση δίμηνη του ελληνικού προγράμματος, τον περασμένο Δεκέμβρη, ξανά παράταση τετράμηνη του ελληνικού προγράμματος τον περασμένο Φλεβάρη, και επαναλαμβάνω, γι αυτόν το σκοπό είχαμε κληθεί το Σάββατο στο Eurogroup για να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέας τρίτης παράτασης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ερώτηση: Για δυο μήνες λέτε; Παρόλο που ακούγαμε διάφορες πληροφορίες για πέντε μήνες;

Απάντηση: Σωστά. Είχε ακουστεί και για πεντάμηνη, για ενός μηνός…

Ερώτηση: Η πρόταση του Eurogroup ήταν για δυο μήνες;

Απάντηση: Όχι δεν υπήρχε πρόταση του Eurogroup . Εδώ θέλω να καταλήξω.

Ερώτηση: Ποιου ήταν η πρόταση για δυο μήνες κ. Υπουργέ;

Απάντηση: Να με ακούσετε σας παρακαλώ προσεκτικά. Ακριβολογώ. Δεν έχω μιλήσει για πρόταση δίμηνη. Σας έχω πει το πιθανότερο, αυτό που συζητείτο ήταν για παράταση δίμηνη και όχι ενός μηνός και για αυτόν τον σκοπό σας έχω πει πως γίνονταν όλες αυτές οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις που κράτησαν μερικούς μήνες ουσιαστικά. Όμως το σημαντικό που πρέπει να είναι σε όλους κατανοητό είναι ότι μια διαδικασία παράτασης ενός προγράμματος είτε για ένα, είτε για δυο, είτε για πέντε μήνες πρέπει να εξακολουθήσει μια θεσμοθετημένη διαδικασία. Και όταν λέω θεσμοθετημένη, είναι θεσμοθετημένη και από εθνικές νομοθεσίες κρατών μελών και από ευρωπαϊκές συνθήκες. Αυτό που έγινε τον Δεκέμβρη με τη δίμηνη παράταση, αυτό που έγινε τον Φλεβάρη με την τετράμηνη παράταση, θα έπρεπε υποχρεωτικά, δια νόμου, να επαναληφθεί και αυτή την φορά. Θα έπρεπε δηλαδή πρώτα να υπάρξει μια προσυμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο τρόικας.

Ερώτηση: Δηλαδή και μια μέρα να είναι η παράταση χρειάζεται αυτή η διαδικασία;

Απάντηση: Σωστά το λέτε. Και γι αυτό ήταν προετοιμασμένοι οι πάντες γι αυτό το Eurogroup . Το Eurogroup είχε κληθεί να συνεδριάσει Σάββατο τρεις ημέρες πριν από τη λήξη του προγράμματος με την ελπίδα ότι θα προέκυπτε μέχρι εκείνη την ώρα αυτή η προσυμφωνία των θεσμών, για να μπορέσει να δώσει το Eurogroup την πολιτική θέση υπέρ, να σπεύσουν τα κράτη μέλη στα Κοινοβούλια τους ή στα Υπουργικά τους Συμβούλια, εκεί που πρέπει, για να δώσουν τη δική τους έγκριση και να συνέλθει επειγόντως πριν από τις 30 του μήνα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ο οποίος είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός με τη δική του διαδικασία τη θεσμοθετημένη, για να δώσει την τελική έγκριση παράτασης προγράμματος για ένα ή για δυο ή για τρεις μήνες.

Ερώτηση: Αυτή είναι η διαδικασία. Το θέμα από εκεί και πέρα είναι ποιος ήθελε και ποιος δεν ήθελε να προχωρήσει αυτή η όποια παράταση είτε του ενός μηνός είτε της μίας μέρας; Γιατί δεν έγινε; Γιατί δεν προχώρησε;

Απάντηση: Επειδή δεν υπήρξε η προσυμφωνία.

Ερώτηση: Με ευθύνη ποιου; Τι είπατε στο Eurogroup ;

Απάντηση: Δεν έγινε συζήτηση για αυτό το ζήτημα. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν. Είχε δημιουργηθεί, θέλω να σας θυμίσω, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας μια θετικότερη προσδοκία ότι η απόσταση είχε σμικρυνθεί, ότι σημαντικές διαφορές είχαν γεφυρωθεί, παραπέμπω σε τόσες σχετικές δηλώσεις τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των υπολοίπων Ευρωπαίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δυστυχώς, δεν υπήρξε αυτή η προσυμφωνία που θα μπορούσε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup για να ληφθεί η πολιτική απόφαση και να ακολουθηθεί η διαδικασία που σας έχω πει.

Ερώτηση: Επομένως, ήσασταν έτοιμοι να στηρίξετε το αίτημα, το ενδεχόμενο να ληφθεί η απόφαση στο Eurogroup για παράταση. Δεν ετέθη.

Απάντηση: Εγώ ήμουν απόλυτα έτοιμος, διότι έχω μια καθαρή πολιτική άποψη και είναι αυτή που σας έχω πει, πως ένα κράτος δεν μπορεί να βρεθεί εκτός αγορών και ταυτόχρονα εκτός προγράμματος. Είναι εδώ που αντιστρέφω το ερώτημα προς όσους στο εσωτερικό σήμερα επικρίνουν αντιπολιτευόμενους και άλλους, η δική τους θέση ποια είναι επί αυτού; Επειδή μέχρι προχθές έλεγαν πως πρέπει να καταργηθεί, να σχισθεί το πρόγραμμα και εγώ απαντούσα πως δεν μπορεί ένα κράτος να είναι και εκτός προγράμματος και εκτός αγορών. Πιστεύω ότι οι φωνασκίες στο εσωτερικό δεν θα πρέπει να αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από ότι τους αξίζει.

Ερώτηση : Στην Αθήνα λένε ότι θέλουν μια λύση που θα δίνει προοπτική και αισθάνονται, και το τονίζουν επιτακτικά, ότι βρίσκονται υπό εκβιασμό και ότι τους έχουν και αυτούς βάλει το πιστόλι στον κρόταφο. Αυτά τα συζητάτε στο Eurogroup ; 

Απάντηση : Είναι όντως μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και όσον αφορά αυτή τη θετική προοπτική έχω ξεκάθαρη άποψη και την έχω εκφράσει τόσο στο Eurogroup όσο και δημοσίως. Η πρώτη αφορά την κατεύθυνση, τον προσανατολισμό του όποιου ελληνικού προγράμματος. Και έχω έντονη την άποψη πως δεν μπορεί ένα τέτοιο πρόγραμμα να είναι πρόγραμμα φορολογικό, να περιλαμβάνει δηλαδή φόρους, μιλώντας για λιτότητα, καθώς θεωρώ πως η χειρότερη μορφή λιτότητας είναι αυτή.

Ερώτηση : Μα είναι φόροι σε επιχειρήσεις που έχουν συγκεκριμένο κέρδος πάνω από ένα όριο κ. Υπουργέ.

Απάντηση : Χειρότερο, επειδή οι επιχειρήσεις είναι αυτές που μέσα από στήριξη και ενθάρρυνση είναι που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οικονομική δραστηριότητα και θα βγάλουν μια οικονομία από μια πορεία ύφεσης. Συνεπώς, όποιο κι αν είναι το πρόγραμμα και όποιος κι αν το προτείνει, δεν θεωρώ πως πρέπει να είναι φορολογικό, καθώς κάτι τέτοιο θα επέτεινε την ύφεση και θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, κρατώντας τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων.

Άρα, το πρώτο για την ανάγκη δημιουργίας θετικότερης προοπτικής για ένα ελληνικό πρόγραμμα είναι αυτό, δηλαδή, πρέπει να ξαλαφρώσει το βάρος, το οποίο έχουν φορτωθεί οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές επιχειρήσεις, όχι να γίνει ακόμη πιο δυσβάστακτο.

Το δεύτερο, για το οποίο επίσης έχουμε ως κυβέρνηση καθαρή άποψη, αφορά το χρέος –παρόλο που έχουν γίνει σημαντικότατες κινήσεις ξαλάφρωσης του ελληνικού χρέους, για τις οποίες η Κύπρος έχει πληρώσει το δικό της βαρύ τίμημα, και θυμίζω την ξαλάφρωση, απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2011-12 που επέφερε κόστος 4,5 δις, το οποίο τελικά οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών πλήρωσαν με το κούρεμα- είμαστε πανέτοιμοι να αποδεχθούμε την όποια ρύθμιση και για το υπόλοιπο ελληνικό δημόσιο χρέος, στο οποίο η Κύπρος έχει ένα μερίδιο –περίπου 330 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 2% του κυπριακού ΑΕΠ. Αυτή η συνεισφορά της Κύπρου έχει τερματιστεί βέβαια, δεν συνεχίζουμε να πληρώνουμε στο ελληνικό πρόγραμμα, τη στιγμή που βρισκόμαστε κι εμείς στο δικό μας πρόγραμμα. Αλλά αυτό το ποσό είχε δοθεί από πριν και γι’ αυτό το ποσό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα μεγέθη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει καθαρά θέση, την οποία έχει ήδη εκφράσει.  

Άρα, όχι με λόγια και ατάκες για εσωτερική κατανάλωση, αλλά με συγκεκριμένες εισηγήσεις για να υποβοηθήσουμε την κατάληξη σε εκείνη την προσυμφωνία, στην οποία ήδη αναφέρθηκα, που θα επέτρεπε να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία για παράταση του ελληνικού μνημονιακού προγράμματος, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας και ταυτόχρονα, να ξεκινήσει και να εφαρμοστεί μια πολιτική μεταρρυθμίσεων, αλλαγών και εξυγίανσης.

Ερώτηση : Θα στηρίζατε ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος, στηρίζετε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά από την άλλη, επί της ουσίας των ελληνικών προτάσεων υπάρχει μια πλήρης διαφωνία. Αυτό είναι που διαπιστώνεται. Όχι μόνο μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, αλλά και μεταξύ εσάς και της ελληνικής πλευράς.

Απάντηση : Δεν θα το έλεγα. Σχολίαζα την πρόταση των θεσμών. Ότι δεν θα πρέπει να επιμένουν οι εταίροι σε μέτρα, τα οποία θα είναι βασικά φορολογικά, επειδή αυτό απλώς θα αυξήσει το βάρος και θα δημιουργήσει συνθήκες φαύλου κύκλου, αλλά περισσότερο σε μέτρα διαρθρωτικά, μεταρρυθμιστικά και κινήσεις εξυγίανσης που θα δημιουργήσουν μια θετική προοπτική. Αν υπονοείτε ότι περίπου τα ίδια εισηγείται και η ελληνική κυβέρνηση, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν σχολιάζω.  

Ερώτηση : Δεν θα σχολιάσετε αν όντως υπάρχει χάσμα φιλοσοφίας ανάμεσα στις δύο προτάσεις ή όχι.

Απάντηση : Όσον αφορά μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας, δεν θεωρώ ότι υπάρχει χάσμα. Είναι ξεκάθαρη η απάντησή μου. Υπήρχαν κάποιες διαφορές. Η ελπίδα μου ήταν πως μέσα από τη διαπραγμάτευση, και συναισθανόμενοι όλοι την αμείλικτη πραγματικότητα, αλλά και τις συνέπειες μιας αποτυχίας, πως αυτές οι διαφορές, οι οποίες ήταν σημαντικές αλλά δεν θεωρώ πως   ισοδυναμούν με χάσμα, θα μπορούσαν κι αυτές να γεφυρωθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση, επαναλαμβάνω, στρεφόταν και η παραίνεση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και η δική μου, άξονας της οποίας είναι και προς της κατεύθυνση της ρύθμισης του χρέους, αλλά και προς την κατεύθυνση της έμφασης σε διαθρωτικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, παρά σε φορολογικά βάρη.   

Ερώτηση : Βλέπετε να υπάρχει προοπτική επίλυσης;

Απάντηση ; Το ελπίζω. Βλέπουμε πως οι συνέπειες έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται. Αλλά αν μου ζητάτε το καταληκτικό μου σχόλιο, θα ήθελα να πω ότι μέσα σε αυτό το πολύ ζοφερό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δυστυχώς για την Ελλάδα, η Κύπρος ευτυχώς ακολουθεί τη δική της πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Έχουμε δει πως το τελευταίο διάστημα, και ενώ κορυφωνόταν η ελληνική κρίση, μπορέσαμε να προβούμε σε συγκεκριμένες κινήσεις που επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτή τη θετική προοπτική: Άρση των δικών μας περιοριστικών μέτρων, έξοδος στις αγορές, θετικός ρυθμός ανάπτυξης, συμφωνία με την καθοριστική και υπεύθυνη στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Βουλής μας για το κυπριακό πρόγραμμα. Ειδικά αυτή τη στιγμή με την προοπτική της ενεργοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης, ενεργεί ως ασπίδα προστασίας έναντι της όποιας αβεβαιότητας, και αυτό ισχύει και για το τραπεζικό μας σύστημα και για εκείνες της κυπριακές τράπεζες που είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, οι οποίες όπως έχετε δει –και στην πράξη έχει φανεί το τελευταίο διάστημα- λειτούργησαν και λειτουργούν απολύτως κανονικά.

Συνεπώς, ελπίζω και εύχομαι, έστω την υστάτη να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση η Κύπρος ακολουθεί τη δική της πορεία και πρέπει αυτό να το διασφαλίσουμε.