15/5/15

Διεθνής Μήνας Προβολής και Προώθησης του Εσωτερικού Ελέγχου

Διεθνής Μήνας Προβολής και Προώθησης του Εσωτερικού Ελέγχου

  Ο μήνας Μάιος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας προώθησης και προβολής του Εσωτερικού Ελέγχου και της συνεισφοράς του στην προσθήκη αξίας στους οργανισμούς.  
  Ως Αρμόδια Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διενέργεια Εσωτερικού Ελέγχου στις Κρατικές Υπηρεσίες, υπό το φως της δημοσιότητας του μήνα Μαΐου, δράττουμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε τη γνώση και την πληροφόρηση για το επάγγελμα αυτό και τον ουσιαστικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο Εσωτερικός Ελεγκτής εντός ενός οργανισμού, καθώς επίσης και να αναδείξουμε το κύρος και την εγγυημένη αξία που προσθέτει.
  Το Διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (Institute of Internal Auditors-IIA), το οποίο ιδρύθηκε το 1941 και έχει ως έδρα τη Φλόριδα των ΗΠΑ, αποτελεί σήμερα τον κεντρικό επαγγελματικό φορέα που προάγει διεθνώς την εφαρμογή του Εσωτερικού Ελέγχου, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα, ενώ παράλληλα παρέχει πληροφόρηση στα μέλη του σχετικά με την εξέλιξη του επαγγέλματος, συνεχή επιμόρφωση, καθώς και επαγγελματική αναγνώριση μέσω των τίτλων πιστοποίησης που παρέχει. Η σημαντικότητα και η σπουδαιότητα του εσωτερικού ελέγχου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το εν λόγω Ινστιτούτο απαριθμεί σήμερα πέραν των 180,000 μελών από περισσότερες από 190 χώρες με εκατοντάδες τοπικούς συνδέσμους και κάθε χρόνο διοργανώνει ένα διεθνές συνέδριο, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 5-8 Ιουλίου 2015, στο Βανκούβερ του Καναδά.
  Με βάση τον ορισμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, «εσωτερικός έλεγχος» σημαίνει μια ανεξάρτητη, αντικειμενική, διαβεβαιωτική και συμβουλευτική δραστηριότητα, σχεδιασμένη να προσθέτει αξία και να βελτιώνει τις λειτουργίες και τις διαδικασίες του ελεγχόμενου οργανισμού. Βοηθά τον οργανισμό να επιτύχει τους στόχους του, προσφέροντας μια συστηματική επιστημονική προσέγγιση για την αξιολόγηση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των κινδύνων, των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και των διαδικασιών εταιρικής διακυβέρνησης.
  Ο εσωτερικός έλεγχος διενεργείται μέσω μιας επαγγελματικής προσέγγισης που αποσκοπεί στην αξιολόγηση του περιβάλλοντος ελέγχου ενός οργανισμού και των κινδύνων που αντιμετωπίζει και οι οποίοι δύναται να τον αποτρέψουν από το να επιτύχει τους στόχους του.   Η εν λόγω αξιολόγηση γίνεται σε συνεχή βάση με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του περιβάλλοντος ελέγχου, των λειτουργιών και των διαδικασιών, την αποφυγή λαθών, αναποτελεσματικών πρακτικών και διαδικασιών.  
  Επομένως, ο εσωτερικός έλεγχος όχι μόνο καθίσταται αναπόσπαστο μέρος αλλά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και την ραχοκοκαλιά ενός ορθά δομημένου και συγκροτημένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου, αφού ουσιαστικά ενεργεί ως ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την όλη οργάνωση και τη συμμόρφωση του οργανισμού με νομοθεσίες, κανονισμούς και βέλτιστες πρακτικές. Περαιτέρω, στις περιπτώσεις όπου υφίστανται Τμήματα/Μονάδες που ενεργούν ως ασφαλιστικές δικλίδες, τότε ο εσωτερικός έλεγχος συνεργάζεται μαζί τους και αξιολογεί τις διαδικασίες και τη μεθοδολογία τους και προβαίνει σε συστάσεις για βελτίωση του τρόπου λειτουργίας τους.
  Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας και λαμβάνοντας υπόψη το ανταγωνιστικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις νέες απαιτήσεις που επιβάλλονταν από τις αρχές της καλής διακυβέρνησης, η Κυπριακή Δημοκρατία θέσπισε τον Ιούλιο του 2003 τον περί Εσωτερικού Ελέγχου Νόμο, βάσει του οποίου ιδρύθηκε η ανεξάρτητη Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας.
  Αποστολή της Υπηρεσίας, ως η κεντρική αρχή για τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στις Κρατικές Υπηρεσίες, είναι η προώθηση της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης στο Δημόσιο Τομέα μέσω της ενδυνάμωσης των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου και της βελτίωσης των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων και διακυβέρνησης των Κρατικών Υπηρεσιών, διασφαλίζοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργία τους.  
  Ο ρόλος της είναι συμβουλευτικός προς τις Διευθύνσεις των Υπουργείων/Τμημάτων/ Υπηρεσιών για την εφαρμογή των κατάλληλων διαδικασιών.
  Επιπρόσθετα, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της μηχανογράφησης στο Δημόσιο και το γεγονός ότι αποτελεί πλέον καταλυτικό μέσο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της οικονομικότητας της κρατικής μηχανής, η Υπηρεσία δημιούργησε εξειδικευμένο κλιμάκιο με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων και στα μηχανογραφικά συστήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας. Οι εν λόγω έλεγχοι συμπληρώνουν και ενδυναμώνουν το ελεγκτικό της έργο, προσθέτοντας παράλληλα αξία και βελτιώνοντας περαιτέρω τα συστήματα των ελεγχόμενων οργανισμών. Τα τελευταία χρόνια, η Υπηρεσία διενήργησε ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων εξειδικευμένων ελέγχων σε νευραλγικά και κρίσιμα συστήματα και εφαρμογές του Δημοσίου, παρέχοντας μέσω τους πολύτιμες εισηγήσεις και συστάσεις για την αντιμετώπιση κενών ασφαλείας, την περαιτέρω θωράκιση και ενδυνάμωσή τους.  
  Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται σήμερα ο τόπος μας και τα διάφορα σκάνδαλα που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας καθιστούν σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον εσωτερικό έλεγχο ένα υπερπολύτιμο εργαλείο στα χέρια του κάθε οργανισμού, αλλά και της Δημόσιας Υπηρεσίας στο σύνολό της. Μέσω της ανεξάρτητης, αντικειμενικής και συμβουλευτικής δραστηριότητας που παρέχει, ενδυναμώνει τα συστήματα ελέγχου και βελτιώνει τη διαχείριση κινδύνων και διακυβέρνησης των ελεγχόμενων οργανισμών, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους με οικονομικότητα, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα. Ειδικά σε τέτοιες περιόδους, οικονομικής στενότητας και αμφισβήτησης θεσμών από τους πολίτες, ο εσωτερικός έλεγχος αυξάνει την αξία που προσθέτει στη Δημόσια Υπηρεσία με προτάσεις για κατάλληλο ανασχεδιασμό διαδικασιών, ώστε να απαιτούνται λιγότεροι πόροι –ανθρώπινοι και υλικοί- για την υλοποίηση των στόχων του δημοσίου, προσθέτοντας παράλληλα αξία στην όλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση της κρατικής μηχανής.
___________

15 Μαΐου, 2015