15/5/15

Αβάσιμες οι καταγγελίες της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου για παραγκωνισμό

Αβάσιμες οι καταγγελίες της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου
για παραγκωνισμό

 
Αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στις 6 Μαΐου 2015 υπό τον τίτλο «Έξω φρενών με τις Φαρμακευτικές οι γαστρεντερολόγοι», το Υπουργείο Υγείας διασαφηνίζει τα ακόλουθα, ούτως ώστε να δοθεί αντικειμενική ενημέρωση στα θέματα τα οποία θίγονται:

(1)   Η Επιτροπή Φαρμάκων αποτελεί το αρμόδιο σώμα για τη διαμόρφωση του Κρατικού Συνταγολογίου, καθώς και για τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών και πρωτοκόλλων που διέπουν τη συνταγογράφηση των διαθέσιμων, από τα κρατικά νοσηλευτήρια, φαρμακευτικών προϊόντων.

(2)   Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2014, η Επιτροπή Φαρμάκων, όπου απαιτείται, διορίζει Υποεπιτροπές και a d hoc Επιτροπές για εξέταση αιτημάτων και ανάλυση εξειδικευμένων θεμάτων. Στις Υποεπιτροπές και a d hoc Επιτροπές συμμετέχουν φαρμακοποιοί των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ή/και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, ή/και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και ιατροί σχετικοί με τα θέματα που εξετάζονται (κυβερνητικοί ή/και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, ή/και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ή/και εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιριών/ επαγγελματικών συνδέσμων για περιπτώσεις όπου μπορούν να συνταγογραφούν και ιδιώτες).

(3)   Για την εκτέλεση συνταγών των γαστρεντερολόγων του ιδιωτικού τομέα από τα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν υφίσταται σχετική απόφαση και συνεπώς η συμμετοχή τους σε σχετικές Υποεπιτροπές και a d hoc Επιτροπές δεν προνοείται.

(4)   Η Επιτροπή Φαρμάκων σε συνεδρίες της με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2015 και 13 Μαρτίου 2015 αντίστοιχα, έχει προχωρήσει στο διορισμό a d hoc Επιτροπής για την αντιμετώπιση των Φλεγμονώδων Νοσημάτων του Εντέρου (Νόσος Crohn’s και Ελκώδη Κολίτιδα) και στο διορισμό a d hoc Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C. Στις εν λόγω Επιτροπές έχουν διοριστεί και συμμετέχουν γαστρεντερολόγοι του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανόμενου γαστρεντερολόγου που είναι και ενεργό μέλος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί για τη μη συμμετοχή της εν λόγω επιστημονικής εταιρείας στον καθορισμό πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση των εν λόγω παθήσεων δεν ευσταθούν.

(5)   Πιο συγκεκριμένα και αναφορικά με το αναθεωρημένο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση περιστατικών με νόσο του Crohn’s, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Φαρμάκων στις 6 Αυγούστου 2014, κρίνεται σκόπιμο όπως αναφερθεί ότι στην εν λόγω σύνθεση της a d hoc Επιτροπής συμμετείχαν δύο μέλη της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου. Η αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρία της Υποεπιτροπής για την αντιμετώπιση των Φλεγμονωδών Νοσημάτων.
 
(6)   Αναφορικά με την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, έπειτα από σχετική απόφαση της Επιτροπής Φαρμάκων, προχώρησαν στην σύσκεψη a d hoc Επιτροπής με το διορισμό δύο γαστρεντερολόγων, εκ των οποίων ο ένας είναι ενεργό μέλος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου και ο οποίος, ωστόσο, δεν παρευρέθηκε στη συνεδρία. Στην εν λόγω συνεδρία, καταγράφηκαν οι απόψεις των συμμετεχόντων αναφορικά με την εισαγωγή των νεότερων φαρμακευτικών προϊόντων στο κρατικό συνταγολόγιο.

(7)   Το Υπουργείο Υγείας και κατ’ επέκταση οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν θέσει ως πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση αποτελεσματικής και ασφαλούς φαρμακευτικής αγωγής για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας. Ως προς το θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών με Ηπατίτιδα C, οι ενέργειες των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών περιλαμβάνουν συνεργασία με την Ιταλία για τη διεξαγωγή κοινής διαπραγμάτευσης με τις προμηθεύτριες εταιρείες των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C, με τη συμμετοχή και άλλων μικρών κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και την αποστολή πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εξασφάλιση των απαραίτητων   πιστώσεων.

(8)   Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες αντιλαμβάνονται την ιδιαίτερη σημασία της χορήγησης   νέων φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις, αφού ευθύνη του Υπουργείου Υγείας είναι η προαγωγή και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

(9)   Εν κατακλείδι, σημειώνεται ότι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες δεν έχουν γίνει αποδέκτες επιστολών από την Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου σχετικά με τα πιο πάνω θέματα. Ως εκ τούτου, οι καταγγελίες για τη μη ανταπόκριση από τον Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είναι αβάσιμες.