15/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας στη 19 η Συζήτηση Στρογγυλής
Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist


Επιτρέψετε μου καταρχάς και εγώ με τη σειρά μου,   να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση να παραστώ και να παρουσιάσω τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πολύ σημαντικό θέμα των ενεργειακών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, με την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η οποία και  κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2013. Δύο χρόνια μετά, η πρόοδος που πετύχαμε αποτελεί σημείο αναφοράς, αφού ξεπεράσαμε όλες τις αρχικές προβλέψεις, βελτιώνοντας σημαντικά τους βασικούς δείκτες της οικονομίας. Μετά από 14 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης, έχει για πρώτη φορά επιτευχθεί θετικός ρυθμός του ΑΕΠ της τάξης του 0,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014. Αναμφίβολα, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, αφού η ανάκαμψη βρίσκεται στα αρχικά στάδια και συνεπώς παραμένει εύθραυστη. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η συνέχιση των προσπαθειών μας, στοχεύοντας παράλληλα στη μείωση του πλέον σημαντικού προβλήματος της ανεργίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η στρατηγική μας για οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, καθώς και στα πλεονεκτήματα που η Κύπρος διαθέτει και τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο.

Ήταν, λοιπόν, φυσικό επακόλουθο τα πλεονεκτήματα αυτά να αποτελούν και τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζουμε τη στρατηγική μας και στα ενεργειακά.

Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και οι άριστες παραδοσιακά σχέσεις με όλες σχεδόν τις γείτονες χώρες, δεν μπορούσαν παρά μόνο να εγγυηθούν το θετικό αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που η Κυβέρνηση ανέλαβε για προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή.

Ως Υπουργείο και ως Κυπριακή Δημοκρατία, εργαστήκαμε τα τελευταία δύο χρόνια για την εμβάθυνση των διμερών μας συνεργασιών με τα αντίστοιχα Υπουργεία της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.

Στις πετυχημένες Συμφωνίες Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας που είχαν συνομολογηθεί, προστέθηκαν Συμφωνίες Συνεκμετάλλευσης και υπογράφηκαν Μνημόνια Συναντίληψης για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου. Ειδικά με την Αίγυπτο, οι συζητήσεις μας βρίσκονται σήμερα σε προχωρημένο στάδιο αφού οι εταιρείες άρχισαν ήδη τις διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές συμφωνίες για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη προς την Αίγυπτο.

Την ίδια στιγμή, κτίζοντας στις άριστες διμερείς μας σχέσεις με τις πιο πάνω γείτονες χώρες, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για πολυμερείς συνεργασίες, με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Αναφέρω ενδεικτικά την πολύ ουσιαστική τριμερή συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ τον Αύγουστο του 2013 στη Λευκωσία. Κατά τις διαβουλεύσεις που είχαμε τότε με τους ομολόγους μου, πετύχαμε να τεθούν οι βάσεις για τον καθορισμό ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των τριών Υπουργείων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την προώθηση κοινών ενεργειακών υποδομών, όπως η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μεταξύ τους και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξίσου πετυχημένη ήταν, βέβαια, και η τριμερής συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Λευκωσία τον Νοέμβριο του 2014, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της πρώτης Συνάντησης Κορυφής των τριών Κρατών στο Κάιρο. Οι τρεις Υπουργοί Ενέργειας προσδιορίσαμε συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη συνεργασία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος και για την ευημερία των λαών των χωρών της περιοχής της Μεσογείου.

Σημειώνω, τέλος, πως είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που η Κυπριακή Κυβέρνηση φιλοξένησε τον περασμένο μήνα, στη Λευκωσία, τη δεύτερη Συνάντηση Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, όπου διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που συντελείται στο επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας των χωρών μας. Ο τομέας των υδρογονανθράκων δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί έναν εκ των κεντρικών θεμάτων συνεργασίας, αφού όπως όλοι αναγνωρίζουμε, δύναται να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερες συμμαχίες σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα της περιοχής.

Προσδοκούμε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας -Κύπρου-Αιγύπτου θα συνεχιστεί με την πραγματοποίηση της τρίτης Συνάντησης Κορυφής που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ελλάδα.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, μετά από τις ανακαλύψεις και τις ευρύτερες προοπτικές υδρογονανθράκων των τελευταίων χρόνων, είναι υποχρεωμένες να εργαστούν από κοινού προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Συνθήκες που αναμφίβολα απαιτούνται για τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος προκειμένου να προσελκύσουμε και διατηρήσουμε στην περιοχή μας τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα των υδρογονανθράκων. Όσο αυξάνονται οι συνέργειες από τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων αυτών στις χώρες μας, τόσο θα αυξάνεται και η συνολική ελκυστικότητα της περιοχής.

Δεδομένων των υφιστάμενων διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και του γεγονότος ότι οι χώρες μας βρίσκονται σήμερα η καθεμιά σε διαφορετικό στάδιο της ανάπτυξης του τομέα των υδρογονανθράκων,  δημιουργείται η ανάγκη για σφαιρική θεώρηση της κατάστασης με τον καταρτισμό ενός ευρύτερου σχεδιασμού των απαραίτητων υποδομών. Ενός σχεδιασμού μακροχρόνιου που θα επικεντρώνεται στα κοινά θέματα που απασχολούν όλους, χωρίς αποκλεισμούς και ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τόσο την απαραίτητη ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού όσο και την αποφυγή επικαλύψεων και διπλών επενδύσεων.

Είμαι βέβαιος ότι οι ενεργειακές συμμαχίες που δημιουργούνται σήμερα ως αποτέλεσμα της· ευθυγράμμισης των αναγκών και των συμφερόντων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας ως προς τη βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογονανθρακικών πόρων της περιοχής, προς όφελος των λαών μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.