25/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο 1ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας, χθες 25/07/2012

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας, για να παραστώ στο 1ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον νεοσύστατο Δήμο Σωτήρας. Τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν με τον καλύτερο τρόπο το τουριστικό προϊόν της περιοχής, αλλά και του νησιού μας γενικότερα, και προσφέρουν στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, την ευκαιρία να απολαύσουν μια ενδιαφέρουσα γιορτή πολιτισμού.

Η Σωτήρα, ένα κατεξοχήν γεωργικό χωριό με τις φημισμένες Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες, ένεκα της ραγδαίας της ανάπτυξης, της αύξησης του πληθυσμού της, αλλά και της εργατικότητας των κατοίκων της μετατράπηκε πρόσφατα σε Δήμο, ο οποίος, είμαι σίγουρος, ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην παραπέρα ανάπτυξη της κοινότητάς σας.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται, κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού, από τις κοινότητες μας αποτελούν τον συνδετικό κρίκο που μας κρατά σφικτά δεμένους μεταξύ μας, αλλά και με τις ρίζες μας και τις πολιτιστικές μας καταβολές.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν μια μορφή αντίστασης στη σημερινή εποχή της αποξένωσης και του ατομικισμού, οι οποίες, πέρα από το συναισθηματικό περιεχόμενο τους, εκφράζουν την ακαταμάχητη επιμονή μας να κρατηθούμε στις ιστορικές αξίες και στα ιδανικά που μας συνδέουν άρρηκτα με τη γενέθλια γη. Η επιστροφή στη γη μας, το συναπάντημα με πρόσωπα και χώρους, με τα οποία μας συνδέουν εμπειρίες και γεγονότα ανεπανάληπτα, αναμφίβολα, κρατούν συμπαγές το κοινωνικό πλαίσιο που το χαρακτηρίζουν οι ακατάλυτες αρχές και αξίες του λαού μας, από τις οποίες με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αποκοπούμε. Εκδηλώσεις, όπως αυτή, λειτουργούν πολύμορφα. Συντηρούν την ιστορική μνήμη και την παράδοση. Αναδεικνύουν τον λαϊκό μας πολιτισμό. Ρίχνουν το φως στις πατροπαράδοτες τέχνες και ασχολίες που είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε τείνουν να εγκαταλειφθούν. Αναπαριστούν τον κόσμο του χθες και τον προβάλλουν δημιουργικά μέσα στο παρόν, φιλοδοξώντας να τον συντηρήσουν στο μέλλον.
Ο πλούτος και οι ιδιαιτερότητες του πολιτισμού μας, μάς ώθησαν να τοποθετήσουμε τον πολιτισμό ως ένα από τους κεντρικούς πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης. Μέσα από την ανάδειξη της παράδοσης και ιστορίας του τόπου μας αναμένουμε να επιτύχουμε την ποιοτική επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη, προσθέτοντας στις εμπειρίες των επισκεπτών μας μοναδικές σε αξία στιγμές.
Ακόμη, έχουμε θέσει ως στόχο την αναζωογόνηση και τη διατήρηση μιας ζωντανής υπαίθρου. Επιδίωξη μας είναι να δοθούν ευκαιρίες στον αγροτικό πληθυσμό να δραστηριοποιηθεί σε νέους τομείς εργασίας, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας, να αυξήσει το οικογενειακό του εισόδημα και να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική του θέση.
Βασική επιδίωξη μας είναι όπως οι αγροτικές μας κοινότητες παραμείνουν οι ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που να συνδυάζουν τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του κυπριακού περιβάλλοντος και της τεράστιας παρακαταθήκης της υπαίθρου σε στοιχεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Υπουργείο Γεωργίας έχει περιλάβει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020 επωφελείς για τους γεωργούς και τις κοινότητες της υπαίθρου δράσεις, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υπαίθρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της αγροτικής οικογένειας.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι με τη διοργάνωση τέτοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων διατηρείτε, ενισχύετε και αναδεικνύετε την πολιτιστική παράδοση και ιστορία του τόπου μας, πράγμα το οποίο γίνεται ακόμη πιο σημαντικό σήμερα, μέσα στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης.
Η Ευρώπη ενώνει τους λαούς των χωρών της με σκοπό την ανάπτυξη και ευημερία τους, μέσα σε κλίμα ειρήνης και συναδέλφωσης, χωρίς να καταργεί την πολιτιστική παράδοση και την ιδιαιτερότητα κάθε χώρας. Περαιτέρω, ενδιαφέρεται και συμβάλλει στη διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε χώρας. Με ήθη και έθιμα που οι ρίζες τους ανατρέχουν χιλιάδες χρόνια πίσω αλλά, όμως, εξακολουθούν να τηρούνται άσβεστα μέχρι σήμερα, η Κύπρος κάνει αισθητή την παρουσία της στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Σωτήρας που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Παραδοσιακού αυτού Φεστιβάλ και να ευχηθώ σε όλους σας καλή διασκέδαση.