29/6/12

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες 29/06/2012

Μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας έδωσε συνέντευξη Τύπου. Σε αρχική του δήλωση ο κ. Χριστόφιας ανέφερε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε κυρίως με το ζήτημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Ενέκρινε το Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση’, που είναι βασικό στοιχείο για την υλοποίηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, το οποίο συμπεριλαμβάνει την κοινωνική συνοχή, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στις προσπάθειες μας για την αποτελεσματική έξοδο από την κρίση



. Ανασκόπησε, επίσης, την πορεία των προετοιμασιών για συζήτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία μέχρι το τέλος του 2012, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.
Το Συμβούλιο ασχολήθηκε, επίσης, με τη βελτίωση της διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Συμφωνήθηκε χθες η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού μέχρι τα τέλη του 2012, που θα επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ταμείων στήριξης. Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, παρέχεται η δυνατότητα στις τράπεζες να δανείζονται απευθείας για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
Η ταχεία σύναψη μνημονίου συμφωνίας που συνδέει την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα είναι σημαντικότατη εξέλιξη, αφού δημιουργεί προοπτικές για ανάλογο χειρισμό σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Ιδιαιτέρως σημαντική για την Κυπριακή Προεδρία είναι η κοινή αντίληψη των ηγετών των κρατών μελών για την ανάγκη όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, η Κυπριακή Προεδρία θα αρχίσει αμέσως εντατική εργασία για το θέμα με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο (negotiating box) που έχει διαμορφωθεί από τη Δανική Προεδρία. Πιο συγκεκριμένα, θα διεξαχθούν εντατικές διμερείς διαπραγματεύσεις με όλα τα κράτη μέλη, με σεβασμό στην Κοινοτική Μέθοδο, και τα αποτελέσματα των εν λόγω διαβουλεύσεων θα απασχολήσουν το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 30 Αυγούστου στη Λευκωσία. Την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Προεδρία θα συνεργαστεί στενά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χθες έγινε σχετική σύσκεψη με τη συμμετοχή της απερχόμενης Δανικής Προεδρίας, της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας και των Προέδρων των τριών θεσμικών οργάνων, όπου εξετάστηκε η κατάσταση του φακέλου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που προετοιμάστηκε από τη Δανική Προεδρία και τέθηκαν και οι βάσεις για την περαιτέρω συνεννόηση και συναντίληψη σε σχέση με τις δικές μας προσπάθειες με στόχο να φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Πρωτίστως, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να δώσουμε ξανά ώθηση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Στην σημερινή πρωινή Σύνοδο είχα, επίσης, την ευκαιρία να παρουσιάσω τις κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί με στόχο Μια Καλύτερη Ευρώπη, μια Ένωση πιο αποτελεσματική και αλληλέγγυα, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της και για τον κόσμο. Μια πιο αποτελεσματική Ένωση, που θα συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω πιο αποδοτικών και ολοκληρωμένων προσεγγίσεων. Μια Ένωση που να εργάζεται στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως αντιλαμβάνεστε, η παρούσα συγκυρία στην ΕΕ θέτει ενώπιον της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου σημαντικότατες προκλήσεις για την αντιμετώπιση των οποίων θα εργαστούμε σκληρά με τους εταίρους μας για να πετύχουμε στην πράξη Μια Καλύτερη Ευρώπη.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου είχα, επίσης, συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για την προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας καθώς και για την κατάσταση στο κυπριακό πρόβλημα, τις απειλές της Τουρκίας και εν γένει τη στάση της Άγκυρας. Πρέπει να πω ότι η θέση της κας Μέρκελ έναντι μας και έναντι της ενημέρωσης που της κάναμε ήταν πάρα πολύ θετική».

Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ ως ακολούθως:
Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ στον τομέα των τραπεζών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Έχει ανοίξει ο δρόμος για να επωφεληθεί και η Κύπρος, εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, διότι ο Μηχανισμός πρέπει να στηθεί ακόμα. Θα χρειαστούν, ίσως, μερικοί μήνες. Επίσης, θα στηθεί και ο Μηχανισμός της εποπτείας τραπεζών από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά συνέπεια, ναι, υπάρχουν οι δυνατότητες και ανοίγονται κάποιοι δρόμοι, κάποια παράθυρα».
Σε ερώτηση για το μέγεθος του πακέτου που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία και κατά πόσον θα καλύψει μόνο τις τράπεζες, ο Πρόεδρος επισήμανε: «Η περίπτωση της Κύπρου δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου σήμερα ούτε και χθες. Εφόσον έχουμε κάνει αίτηση θα γίνει εξέταση από πλευράς της ΕΕ -αντιπροσωπείας της Ένωσης- και αντιπροσωπείας, ασφαλώς, της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα καταρτιστεί ως διαπραγματευτική ομάδα, πρώτα απ’ όλα της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι τέτοια που δεν απαιτεί στήριξη, εννοώ δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Εμείς πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πετύχουμε στόχους πιο κάτω από το 3% σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι άνθρωποι της Ένωσης θα κάνουν τις διαπιστώσεις τους και με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις οποίες εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση ότι ανταποκρινόμαστε θετικά, και αυτό θα το αναλύσουμε πολύ συγκεκριμένα στους ανθρώπους της ΕΕ και όπου χρειαστεί. Θεωρούμε ότι, για να μην είμαι απόλυτος, θα χρειαστούμε βοήθεια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παρά για την οικονομία. Το ακριβές μέγεθος θα καθοριστεί κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Δεν μπορούμε τώρα να εξαγγείλουμε μεγέθη παρόλο που οι εικασίες δίνουν και παίρνουν, φτάσαμε από τα δεκαπέντε στα δέκα δις, μετά στα οκτώ. Πάνε κι έρχονται αριθμοί, αυτή είναι η δουλειά του κόσμου, δικαίωμά τους, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί και εφόσον θα πούμε αριθμούς, οι αριθμοί πρέπει να είναι ακριβείς».
Σε επισήμανση δημοσιογράφου για πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η βοήθεια θα ανέρχεται στα οκτώ με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Φαίνεται ότι οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν περισσότερη επαφή μαζί σας, με δημοσιογράφους γενικότερα, και δίνουν ακριβείς πληροφορίες. Εμείς δεν έχουμε αυτές τις πληροφορίες. Το επίσημο κράτος, η Κυβέρνηση, δεν έχει αυτές τις πληροφορίες από τους επίσημους της Επιτροπής. Άμα τις πάρουμε θα τις αξιολογήσουμε και τότε θα βάλουμε στο τραπέζι και δικούς μας αριθμούς. Δεν πρόκειται να πω αριθμούς, γίνονται σοβαρές μελέτες από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών. Βλέπετε, μιλούσαμε για 1,8 δισεκατομμύρια για τη Λαϊκή Τράπεζα διαπιστωμένη ανάγκη, στη Γενική Συνέλευση η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει ότι δεν θα χρειαστεί ανακεφαλοποίηση, και δύο μέρες μετά μας ειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί μικρότερη μεν, αλλά μισό δισεκατομμύριο ανακεφαλοποίηση. Άρα, δε μπορώ να διακινδυνεύσω να λέω αριθμούς εφόσον δεν έχουμε ολοκληρώσει πραγματικά μια σε βάθος έρευνα σε ό,τι αφορά τους αριθμούς που θα αναγκαστούμε στο τέλος να συζητήσουμε με την Επιτροπή».
Αναφορικά με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά πόσον εκκρεμεί κάτι εκ μέρους της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Ουσιαστικά δεν εκκρεμούν. Δεν κρίνω σκόπιμο να πάρω μια-μια τις επτά συστάσεις, οι οποίες είτε έχουν υλοποιηθεί είτε είναι δρομολογημένες προς υλοποίηση. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί, και έχει αναλάβει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να διευκρινίσει και να χειριστεί, είναι το θέμα της εποπτείας του Συνεργατισμού. Δεν ζητά η ΕΕ να μετακινηθεί η εποπτεία του Συνεργατισμού, να πάει αλλού, αλλά χρειάζεται μια επεξήγηση ότι υπάρχει μηχανισμός εποπτείας του Συνεργατισμού ο οποίος είναι ανεξάρτητος, προβαίνει σε αυτή την εποπτεία και χρειάζεται να γίνει μια ανάλυση. Το θέμα έχει αναλάβει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Δημητριάδης θα κάνει τη δουλειά του πολύ καλά. Αναφορικά με την εκκρεμότητα του διαλόγου της ΑΤΑ, νομίζω είμαστε πειστικότατοι διότι η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρίσκεται σε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις οργανώσεις των εργοδοτών -και από κοινού με τον Υπουργό Οικονομικών- και θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο».