29/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε εκδήλωση για τα 65χρονα της ΕΚΑ, στην Τίμη 29/06/2012

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά και προσωπική τιμή που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να χαιρετίσω την εκδήλωση που διοργανώνετε για να τιμήσετε τα 65 χρόνια ζωής της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ).
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να υπογραμμίσω τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφω για την οργάνωσή σας, μια καταξιωμένη οργάνωση που έχει σαν αποκλειστικό μέλημά της τη στήριξη του Κύπριου αγρότη και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα. Μια οργάνωση που αφουγκράστηκε τις ελπίδες και τα οράματα του γεωργού και στάθηκε στο πλευρό του τόσο για την επίλυση των προβλημάτων του όσο και για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του. Η εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και τέθηκαν τα θεμέλια για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της Κύπρου, χαρακτηριζόταν από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση από τους τσιφλικάδες, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και τη φυγή σε άλλους τόπους προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης και ζωής.

Από τότε μέχρι τις μέρες μας έγιναν τεράστια βήματα προόδου με κύριο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη τόσο της αγροτικής παραγωγής όσο και του βιοτικού επιπέδου του αγρότη και της αγρότισσας.
Παρόλα όμως τα βήματα που έχουν γίνει, ο τομέας της γεωργίας στον τόπο μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει αρκετά και πολύπλοκα προβλήματα. Η προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων αυτών είναι συνεχής και αμετάκλητη. Πρέπει να εφαρμοστούν νέες προσεγγίσεις και αντιλήψεις για τη γεωργία και τον τρόπο άσκησής της, ώστε αυτή να ενισχυθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Και προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τις αγροτικές οργανώσεις.
Ως Υπουργός Γεωργίας θεωρώ ότι ο συνεχής, γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τις αγροτικές οργανώσεις είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε στον αγροτικό τομέα. Επιδίωξή μου είναι η συνεχής αναβάθμιση της συνεργασίας μας, ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τον μεγαλόπνοο στόχο του εκσυγχρονισμού της γεωργίας της πατρίδας μας.
Θέλω λοιπόν να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη διαβεβαίωση ότι αυτή η Κυβέρνηση, που τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερη ευαισθησία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένεκα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει όλη την Ευρώπη, πράττει και θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τον αγροτικό μας κόσμο, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Κύριο εργαλείο στην επίτευξη του στόχου αυτού είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, η εφαρμογή του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε εντατικά για τη δημιουργία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020.

Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ στην Ένωση Κυπρίων Αγροτών, στην ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη της, κάθε επιτυχία στο έργο τους γιατί αυτό απαιτεί το δίκαιο και το συμφέρον αυτών που έχετε ταχθεί να υπηρετείτε, των ανθρώπων της υπαίθρου.