30/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην τελετή Εγκαινίων της Γιορτής του Κρασιού στο Λονδίνο 30/06/2012

Συμπατριώτες μου απόδημοι στη Βρετανία, καλησπέρα σας,
Σας ευχαριστώ θερμά για την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνατε να με προσκαλέσετε στην Γιορτή του Κρασιού και την Εμπορική Έκθεση 2012 που διοργανώνετε εδώ στο Λονδίνο, αλλά και για την ξεχωριστή χαρά που μου δίνετε να βρίσκομαι ανάμεσά σας.


Η «Γιορτή του Κρασιού και Εμπορική Έκθεση 2012», η οποία διοργανώνεται από την εφημερίδα «Παροικιακή» για 29η συνεχή χρονιά, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες εκδηλώσεις των Κυπρίων αποδήμων και καταδεικνύει περίτρανα τους στενούς δεσμούς που ακούραστα προσπαθούν να διατηρήσουν δυνατούς με την Κύπρο μας. Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ τους διοργανωτές για τον ζήλο και τις συνεχείς προσπάθειές τους να προβάλλουν την κυπριακή κουλτούρα και κληρονομιά, προωθώντας παράλληλα τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κυπριακή παροικία αποτελεί σημαντικό βραχίονα στις προσπάθειές μας για προβολή της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντική θεωρούμε τη συνεισφορά σας στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης για την επανένωση της Κύπρου. Αμετακίνητος στόχος μας ο κυπριακός λαός να χαίρεται όλες τις δημοκρατικές αρχές και δικαιώματα που χαίρεται και βιώνει ο κάθε ελεύθερος Ευρωπαίος πολίτης.
Η Γιορτή του Κρασιού αναδεικνύει την πανάρχαια οινική κουλτούρα της πατρίδας μας και δίνει την ευκαιρία στην παροικία και στο ευρύτερο κοινό της Βρετανίας, να γευτεί τα εξαίρετα κρασιά μας στην εκτεταμένη ποικιλία και ποιότητα που προσφέρονται.
Η Κυβέρνηση, με την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πολιτικής, πέτυχε να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της παράδοσης που κατέχει η Κύπρος, ως χώρα του αμπελιού και του κρασιού. Με κρατικές επιδοτήσεις έχουμε βοηθήσει τα οινοποιεία μας να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, ούτως ώστε, έχοντας τα απαιτούμενα εχέγγυα, να παράγουν μεγάλη ποικιλία εκλεκτών επιτραπέζιων οίνων και οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ανώτερης ποιότητας.
Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται, επίσης, από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για δράσεις ενημέρωσης και προώθησης των οινικών μας προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά και τις τρίτες χώρες.
Ως αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής προσπάθειας, αλλά και του έντονου επιχειρηματικού δαιμόνιου, δημιουργικότητας και αφοσίωσης των οινοποιών μας, πολλά από τα κρασιά αυτά έχουν αναδειχθεί σε διάφορες διοργανώσεις, εξασφαλίζοντας διεθνή βραβεία και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καταξίωση της οινικής μας παράδοσης. Κατ’ επέκταση, αυτές οι πρωτοβουλίες και δράσεις έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του κυπριακού κρασιού ως μέσου προσέλκυσης τουριστών.
Η Κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο τουριστικό ρεύμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους Βρετανούς. Παρά τη μείωση των τελευταίων χρόνων, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η κυριότερη αγορά άντλησης τουριστών, αντιπροσωπεύοντας το 2011 το 43% του συνολικού τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο. Ευελπιστούμε ότι η θετική για εμάς ισοτιμία λίρας και ευρώ θα καταστήσει την Κύπρο ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για τους Βρετανούς και άλλους επισκέπτες.
Όσον αφορά τη γενικότερη εικόνα του τουρισμού, το 2011 έκλεισε με θετικά αποτελέσματα καθώς σημειώθηκε αύξηση 10,1% στις αφίξεις και 12,9% στα έσοδα σε σχέση με το 2010. Παρά το θετικό αυτό γεγονός, η Κυβέρνηση δεν εφησυχάζει, αλλά προωθεί την απαραίτητη υποδομή για την περαιτέρω ποιοτική ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, με έργα που θα καταστήσουν την Κύπρο ακόμα πιο ελκυστική, όπως γήπεδα γκολφ και μαρίνες.
Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου θα ήθελα να σας ενημερώσω και για την ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το γεγονός αυτό τοποθέτησε τη χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, δημιουργώντας ευοίωνες συνθήκες για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Η υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης για τη σωστή διαχείριση του ενεργειακού αυτού πλούτου, θα καταστήσει την Κύπρο πόλο έλξης μεγάλων επενδύσεων, με πολλαπλά οφέλη για τον λαό μας και εύχομαι αυτή η ανακάλυψη να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για επανένωση του νησιού μας.
Θα ήθελα να κλείσω τον χαιρετισμό μου με μια ευχή: Η σημερινή εκδήλωση να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους, τόσο απόδημους Κυπρίους, όσο και ξένους επισκέπτες, να θαυμάσουν όχι μόνο το κυπριακό κρασί και τα παραδοσιακά φαγητά, αλλά και όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που προβάλλονται στην Έκθεση. Η σημερινή γιορτή αποτελεί μια ποικιλόμορφη συνεισφορά στη διασκέδαση των επισκεπτών, με τον γνήσιο κυπριακό τρόπο και με την προβολή των οικονομικών και πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων.
Για μία ακόμη φορά συγχαίρω θερμά την εφημερίδα «Παροικιακή» για το αξιόλογο έργο που επιτελεί στη διατήρηση των ηθών και εθίμων και την ανάδειξη της Κύπρου ως εστίας πολιτισμού.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση και σε όλους εσάς καλή διασκέδαση.