6/3/12

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας

06/03/2012





Σας ευχαριστώ για την κάλυψη της σημερινής συνέντευξης Τύπου που οργανώσαμε με αφορμή την έναρξη των προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε αιτητές ασύλου, δικαιούχους διεθνούς προστασίας και υπηκόους τρίτων χωρών. Τα τρία αυτά προγράμματα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης, ανέλαβαν να υλοποιήσουν το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου, σε συνεργασία με το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως η ανάδοχος εταιρία.

Η γνώση της ελληνικής γλώσσας και συνεπακόλουθα της ιστορίας και του πολιτισμού μας αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας. Είναι μια πολιτική με πολλαπλά κοινωνικά οφέλη, αφού η επιτυχής ένταξη των μεταναστών αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και την οικονομική ανάπτυξη στις κοινωνίες υποδοχής.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, έχουμε καθορίσει ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της ολοκληρωμένης μεταναστευτικής μας πολιτικής την ένταξη των μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε διαμορφώσει και υλοποιούμε με πολύ θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2010 – 2012 για την Ένταξη των Μεταναστών. Ένα Σχέδιο που διαμορφώθηκε με τη συμβολή των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργοδοτικών οργανώσεων, ΜΚΟ και άλλων εμπλεκόμενων οργανώσεων, τους οποίους και ενεργοποιεί στα διάφορα στάδια και διαδικασίες υλοποίησης του.

Το Σχέδιο Δράσης προνοεί συγκεκριμένες δράσεις και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους καθώς και επαναξιολόγησης της αποτελεσματικότητας τους. Στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι η ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία μέσω της δημιουργίας σαφούς διαδρομής με ενδεχόμενους σταθμούς έως την απόκτηση της ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος, της Άδειας Μετανάστευσης, ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων και της ιθαγένειας. Το Σχέδιο Δράσης στηρίζεται στις ακόλουθες βασικές αρχές:

· Αποτελεί ένα πρακτικό και εύχρηστο εργαλείο για συνολική αντιμετώπιση του θέματος με τις επί μέρους δράσεις του, και όχι ένα εκτενές θεωρητικό κείμενο.
· Έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
· Αξιολογείται περιοδικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
· Περιλαμβάνει συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς άξονες προτεραιότητας.
· Περιλαμβάνει, επίσης, συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες δράσεις για κάθε άξονα προτεραιότητας, τις πηγές χρηματοδότησης και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους.

Θα πρέπει, ωστόσο, να παραδεχθούμε πως η επιτυχής υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται και στη σωστή αξιοποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατίθενται στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει τα τέσσερα Ταμεία Αλληλεγγύης. Οι πόροι που διατίθενται από αυτά τα Ταμεία στην Κύπρο για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 φθάνουν συνολικά τα €50 εκ..

Βέβαια, αυτή την περίοδο στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ βρίσκεται το υπό συζήτηση νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Σε ό,τι αφορά στα θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συμφωνούμε με σειρά νέων προτάσεων που τίθενται και οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις που ήταν και δικές μας εισηγήσεις. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την απλοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων και την ενοποίηση του Ταμείου Προσφύγων, του Ταμείου Ένταξης και του Ταμείου Επιστροφών σε Ταμείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την επέκταση της υλοποίησης των δράσεων από ετήσια σε πολυετή βάση και τον καθορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας σε εθνική βάση.

Η σημασία που προσδίδουμε, όπως και η ΕΕ στο σύνολο της, στα θέματα ένταξης μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής εκφράζεται και στην ατζέντα προτεραιοτήτων που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουμε τη διοργάνωση σχετικής με το θέμα Υπουργικής Διάσκεψης στη Λευκωσία.

Βασικός μας στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικής και μηχανισμού αξιολόγησης που θα ενσωματώνει μετρήσιμα αλλά και ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης στους τομείς στους οποίους σε πρώτο στάδιο έχουμε καταλήξει: της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ένταξης και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά. Βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα σχετικά συμπεράσματα που εγκρίθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ως καταληκτικό σχόλιο, και αφού συγχαρώ και ευχαριστήσω θερμά το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου και το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, να επαναλάβω τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε την ολοκληρωμένη και συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική που έχουμε εκπονήσει και η οποία μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα μας για μια κοινωνία αλληλέγγυα, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, εμπλουτίζεται και στηρίζει τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Μια κοινωνία που επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, απαλλαγμένη από τα όποια ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα.