6/3/12

Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος

06/03/2012





Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης η κα Υπουργός ανέφερε ότι η αγορά εργασίας της Κύπρου έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και η προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας και εξορθολογισμού της αγοράς εργασίας είναι μια κοινή προσπάθεια που πρέπει να συνενώνει τόσο τις πολιτικές όσο και τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.

Η κα Χαραλάμπους πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταβάλλει συγκεκριμένες προσπάθειες ώστε να περιοριστούν οι άδειες εργασίας εργαζομένων από τρίτες χώρες και τόνισε: «Για να επιτύχουν αυτές οι προσπάθειες χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των επιχειρήσεων οι οποίες δεν μπορούν να συνεχίζουν σήμερα, εν μέσω αύξησης της ανεργίας, να απαιτούν ανανέωση αδειών εργασίας σε τομείς της οικονομίας για τους οποίους μπορούν να βρουν εργατικό δυναμικό από τους εγγεγραμμένους ανέργους».

Η κα Υπουργός ανέφερε επίσης: «Ταυτόχρονα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες αναλύσαμε στο Ευρωπαϊκό Κόμμα για καλύτερη διαχείριση του θέματος των κοινοτικών εργαζομένων στην Κύπρο. Έχω πολλές φορές υπογραμμίσει ότι το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης είναι σεβαστό. Η δική μας η προσπάθεια είναι αυτό το δικαίωμα να μην είναι αντικείμενο αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ εργαζομένων. Ταυτόχρονα, έχει σημασία να κατοχυρώνουμε το ανθρώπινο δυναμικό και έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα. Ευελπιστώ στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κόμματος σε αυτή μας την προσπάθεια, ώστε να δώσουμε στα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα εκείνο το βάρος που θα βοηθά και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως η επίσκεψη στην Υπουργό Εργασίας εντάσσεται στα πλαίσια της μελέτης του κόμματος για την μεταναστευτική πολιτική και έγινε ώστε να παρουσιαστούν στην κα Υπουργό τα δεδομένα, οι αναλύσεις και οι προτάσεις του κόμματος σε ό,τι αφορά στο θέμα της ανεργίας, σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που εργάζονται στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, ακούσαμε από την κα Υπουργό τις δικές της θέσεις, αναλύσεις και προσπάθειες γι’ αυτό το θέμα – προσπάθειες τις οποίες εκτιμούμε και θα στηρίξουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, διότι χρειάζεται αλλαγή των δεδομένων για να αντιμετωπίσουμε το καινούριο περιβάλλον της ανεργίας.