4/5/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου
04/05/2011
Να μην μεταδοθεί πριν τις 4 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για τα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου, η ολοκλήρωση της οποίας αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την οριστική επίλυση του υδατικού μας προβλήματος. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της παρούσας Κυβέρνησης είναι ότι καταφέρνει να επιλύει προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον τόπο, μέσα μάλιστα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Το 2008 υποχρεωθήκαμε εσπευσμένα να μεταφέρουμε νερό από την Ελλάδα δαπανώντας πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για να μην πάρει σάρκα και οστά ο εφιάλτης να μείνει η Κύπρος χωρίς νερό. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε οικονομική καταστροφή και σοβαρή οπισθοδρόμηση στην ποιότητα ζωής όλων μας. Σήμερα, μετά από ένα τριετή περίπου σχεδιασμό και σκληρή δουλειά, η Κυβέρνηση έχει επιτύχει, επιτέλους, ουσιαστικά την απεξάρτηση της δυνατότητας μας να έχουμε νερό για ύδρευση από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα μας.

Το νερό είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος και το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων και την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας.

Ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Κύπρος, που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή με την ανομβρία, την ξηρασία, τη λειψυδρία και τους κινδύνους της απερήμωσης, το νερό και η υδατική πολιτική αποκτούν εντελώς ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών η έλλειψη νερού αναδεικνύεται σταδιακά σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050 ο πληθυσμός της γης θα ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια ενώ η ζήτηση νερού θα αυξηθεί κατά 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Το 2030 περισσότεροι από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού.

Σήμερα το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ενώ συνεχίζει να μειώνεται η ποσότητα και να υποβαθμίζεται η ποιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF 6,000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από έλλειψη νερού, δηλαδή κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη χώρα μας το υδατικό πρόβλημα είναι οξύ και με τον καιρό θα επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι το υδατικό πρόβλημα ανέκαθεν χαρακτηρίζεται από την κυπριακή κοινωνία ως το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα μετά το εθνικό.

Από το 1960 στη χώρα μας έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα στον υδατικό τομέα. Σήμερα η Κύπρος διαθέτει 107 μικρά και μεγάλα φράγματα ενώ ένα ακόμη κατασκευάζεται τώρα από την Κυβέρνηση μας στη Σολέα, αίτημα των κοινοτήτων της κοιλάδας για πενήντα χρόνια.

Η αειφόρος διαχείριση και ανάπτυξη των υδατικών πόρων υλοποιείται στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης υδατικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, που απορρέει από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας-Πλαίσιο για τα Ύδατα. Στόχος είναι η διατήρηση και η βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος μέσω συνετής και ορθολογικής χρησιμοποίησης των πόρων αυτών, με βάση τις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης.

Η Κυβέρνηση μας έθεσε ως πρωταρχικό καθήκον την οριστική επίλυση του υδατικού προβλήματος όπως το έζησε με τραυματικές εμπειρίες η κυπριακή κοινωνία τα τελευταία χρόνια, με την πλήρη απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες και τη βροχόπτωση.

Σήμερα εγκαινιάζουμε τη μονάδα αφαλάτωσης Πάφου, ενώ στις αρχές του επόμενου χρόνου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των προγραμματισμένων μονάδων αφαλάτωσης Βασιλικού και Επισκοπής. Στο μεταξύ τα αποθέματα μας στα φράγματα που είναι πάνω από 182 εκ. κυβικά μέτρα νερού και αντιστοιχούν στο 62,6% της συνολικής χωρητικότητας, αρκούν για να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες μας μέχρι τότε χωρίς περικοπές. Αυτό το μεγάλο πρόβλημα επιλύεται οριστικά. Το φάσμα της έλλειψης και της ταλαιπωρίας των περικοπών ανήκει στο παρελθόν. Η επάρκεια του πολύτιμου αγαθού είναι πια δεδομένη και μόνιμη.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν αρκεί να παράγουμε, να αποθηκεύουμε και να διαθέτουμε νερό. Με μια ολοκληρωμένη και υπεύθυνη υδατική πολιτική η Κυβέρνηση προχωρεί στην ορθολογική διαχείριση και συνετή χρήση των υδάτινων μας πόρων.

Πέρα από τη συμπλήρωση της κατασκευής των μονάδων αφαλάτωσης, κύριοι άξονες της υδατικής μας πολιτικής είναι:

· Η Ενιαία Διαχείριση των Υδάτων που ψηφίστηκε σε νόμο από τη Βουλή κατόπιν κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση και τέθηκε σε ισχύ από τις 15 του περασμένου Νοέμβρη με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να αναλαμβάνει υπεύθυνα και οργανωμένα ως ο ενιαίος φορέας υδάτων. Η ακαταστασία, η κακοδιαχείριση και η διασπάθιση του πολύτιμου αγαθού παίρνει οριστικά τέλος.
· Η μαζική χρήση ανακυκλωμένου νερού στην άρδευση των καλλιεργειών και η αξιοποίηση του για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων. Στόχος μας είναι ούτε μια σταγόνα ανακυκλωμένου νερού να μη χάνεται.
· Η ενιαία τιμολόγηση του νερού ως κοινωνικού αγαθού με δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των περιοχών, όλων των πολιτών της χώρας.
· Και, τέλος, η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης ξεκινώντας από τη νέα γενιά ώστε να δημιουργήσουμε υπεύθυνους πολίτες με συναίσθηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τους.
Η διαχείριση των υδάτων δεν είναι υπόθεση μόνο της Κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών, είναι υπόθεση και ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας. Και αυτό το μήνυμα φαίνεται ότι αγκαλιάζεται από τα οργανωμένα σύνολα και την κοινωνία των πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

Η μονάδα αφαλάτωσης Πάφου κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και είναι δυναμικότητας 30,000 κυβικών μέτρων ημερησίως. Θα καλύπτει πλήρως τις υδρευτικές ανάγκες των Δήμων Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας καθώς και μιας σειράς περισσότερων από είκοσι κοινοτήτων, επιτυγχάνοντας την πλήρη απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες και τη βροχόπτωση. Συγχαίρω όσους συνέβαλαν στον επιτυχή σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή της μονάδας αφαλάτωσης Πάφου, την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα.

Με τα σημερινά εγκαίνια η κοινωνία της Πάφου μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όχι μόνο για τις οικιακές χρήσεις αλλά και να συνεχίζουν απρόσκοπτα οι πολίτες και οι οργανισμοί τις οικονομικές και αναπτυξιακές τους δραστηριότητες με τη βεβαιότητα της επάρκειας και της σταθερότητας, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες νερού θα διοχετεύονται στη γεωργική παραγωγή.

Συνεχίζουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα την υλοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος ακόμη και μέσα στις συνθήκες της κρίσης. Προχωρούμε με σταθερό βήμα στην εκτέλεση έργων υποδομής και ανάπτυξης τα οποία δημιουργούν προοπτικές και δυνατότητες για το μέλλον της χώρας. Το υδατικό πρόβλημα επιλύεται. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, απασχόλησης και προόδου. Κτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό και τον τόπο μας.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζουμε σήμερα ακόμη ένα σημαντικό έργο υποδομής για τον τόπο.