4/5/11


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου

04/05/2011







Ευχαριστώ τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) για την πρόσκληση να παρευρεθώ στην Ετήσια Γενική του Συνέλευση. Εκ μέρους της Κυβέρνησης, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά τον Σύνδεσμό σας για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στον τόπο μας και να σας επαινέσω για τις συνεχείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες σας.

Είναι γνωστή σε όλους η σημασία που διαδραματίζει ο τουρισμός στην κυπριακή οικονομία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε ασφαλώς και την πατρίδα μας, δημιούργησε προβλήματα και στον τομέα του τουρισμού. Προβλήματα τα οποία εκφράστηκαν ιδιαίτερα το 2009 με τη μείωση του τουριστικού ρεύματος. Η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατούσε διεθνώς, της μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας στα εισοδήματα εκατομμυρίων ανθρώπων, του ισχυρού πλήγματος που δέχτηκαν παραδοσιακές αγορές για την Κύπρο όπως η Μεγάλη Βρετανία και της έξαρσης του ανταγωνισμού, ακριβώς λόγω της κρίσης.

Με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες καταφέραμε να ανατρέψουμε την πτωτική πορεία και να οδηγήσουμε τον τουριστικό τομέα στην Κύπρο ξανά σε θετική ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση, με την έγκαιρη εφαρμογή το 2009 και την επέκταση του πακέτου μέτρων στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας το 2010, στήριξε έμπρακτα την τουριστική οικονομία, αποτρέποντας πολύ μεγαλύτερες πτωτικές τάσεις το 2009 και συνέβαλε στη δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης το 2010.

Το 2010 παρουσιάστηκε μια αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό γύρω στο 5% ενώ σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και ενδείξεις, παρά το ευμετάβλητο του τουριστικού τομέα, αναμένουμε φέτος μια ακόμη σημαντικότερη αύξηση. Τα αποτελέσματα στον τουριστικό τομέα το 2010 διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, μαζί με άλλους κρίσιμους παράγοντες, στο να φτάσει η κυπριακή οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από την αρχική εκτίμηση. Από το 0,5% για το οποίο υπήρχε εκτίμηση αρχικά, η κυπριακή οικονομία έφτασε τελικά σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1%. Η περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος που αναμένεται φέτος, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην κυπριακή οικονομία η οποία με βάση τις δικές μας συντηρητικές εκτιμήσεις θα φτάσει στο 1,5% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο 1,7%.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν ήρθαν από μόνα τους. Απαιτήθηκε από την Κυβέρνηση, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τον επιχειρηματικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του ΣΤΕΚ, συνεχής παρακολούθηση των δεδομένων και των εξελίξεων. Απαιτήθηκε να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα. Η σημαντική αύξηση εισροής τουριστών από την αγορά της Ρωσίας αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τα ανοίγματα προς τη χώρα αυτή και τα μέτρα τα οποία λάβαμε έφεραν απτά αποτελέσματα. Τα θετικά αποτελέσματα είναι προς όφελος της οικονομίας αλλά και προς όφελος του κάθε απλού πολίτη. Πέρα από τη ρωσική αγορά, η βρετανική αγορά παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη ενώ βελτιωμένες παρουσιάζονται και άλλες αγορές προτεραιότητας όπως αυτές της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ούτε εφησυχάζουμε και ούτε θεωρούμε ότι έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα στον τομέα του τουρισμού. Αντίθετα εργαζόμαστε στοχοπροσηλωμένα για την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων και για τη δημιουργία ακόμα καλύτερων προοπτικών για τον τουριστικό τομέα. Είναι όμως αλήθεια ότι μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον διεθνώς, ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλίμα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιτύχαμε να φέρουμε ξανά τον κυπριακό τουρισμό σε τροχιά ανάπτυξης προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και του λαού μας.

Σχεδιάζοντας στρατηγικά το μέλλον του κυπριακού τουρισμού δίνουμε έμφαση στα μεγάλα έργα υποδομής που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Σημαντικός άξονας του σχεδιασμού μας είναι η εφαρμογή του νέου Στρατηγικού Σχεδίου του ΚΟΤ για την περίοδο 2011-2015. Προϋπόθεση για τον στρατηγικό μας σχεδιασμό αποτελούν ο σεβασμός του περιβάλλοντος και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της πατρίδας μας όπως και η αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβληματικών κοινωνικών προεκτάσεων.

Δημιουργούμε την υποδομή για ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Η Κυβέρνηση μας προωθεί την αναβάθμιση της υποδομής της Κύπρου, κάτι που σχετίζεται και με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Το Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας προγραμματίζεται να είναι έτοιμο έγκαιρα για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όσον αφορά το Συνεδριακό Κέντρο Λεμεσού συνεχίζονται οι προσπάθειες για προώθηση του έργου από κρατικούς φορείς και φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Αναφορικά με τις μαρίνες, είναι γνωστό ότι οι εργασίες για την κατασκευή μιας τρίτης μαρίνας στη Λεμεσό είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για ολοκλήρωση του έργου είναι η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, προχωρούν και οι προσπάθειες για την κατασκευή μαρίνας στη Λάρνακα και την Αγία Νάπα.

Σε σχέση με τα γήπεδα γκολφ, λειτούργησε πρόσφατα και τέταρτο γήπεδο στη χώρα μας, υψηλών προδιαγραφών, στην Πάφο, ενώ εντός του έτους αναμένεται να αρχίσουν κατασκευαστικά έργα για ακόμη δύο γήπεδα σε Λάρνακα και Πάφο.

Δίνουμε έμφαση στην αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με νέους προορισμούς. Αυτή η προοπτική θα δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Ήδη εκεί όπου έχουμε επιτύχει αεροπορική σύνδεση με καινούριους προορισμούς τα αποτελέσματα για τον κυπριακό τουρισμό είναι ιδιαίτερα θετικά. Εύχομαι σύντομα να έχουμε κάτι σημαντικό να ανακοινώσουμε.

Κλείνοντας, θέλω για μια ακόμη φορά να δηλώσω δημόσια ότι ο τουριστικός τομέας βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης. Για εμάς η ανάπτυξη και η πρόοδος του τουρισμού αποτελεί έναν στρατηγικό στόχο, στον οποίο σας διαβεβαιώ ότι, με συλλογική προσπάθεια και ουσιαστική συνεισφορά από όλους, θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία.