4/2/11

Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας κας Σωτηρούλας Χραλάμπους με τον Νομπελίστα οικονομολόγο δρα Χριστόφορο Πισσαρίδη
04/02/2011



Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο με τον Κύπριο Νομπελίστα οικονομολόγο δρα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Στη συνάντηση παρίσταντο επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, οι Διευθυντές της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και του Κέντρου Παραγωγικότητας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων Τμημάτων του Υπουργείου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Υπουργός Εργασίας και ο δρ Πισσαρίδης προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Η κα Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον δρα Πισσαρίδη, τον οποίο ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας. Ενημερώσαμε τον δρα Πισσαρίδη για τις ενέργειες που το Υπουργείο έχει κάνει τα τελευταία 2 – 2,5 χρόνια εν μέσω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην απασχόληση. Έχουμε πει ότι θα ετοιμάσουμε μια πολύ πιο εκτεταμένη ενημέρωση, με την έννοια ότι θα στείλουμε όλα τα σχέδια που εφαρμόζουμε στον δρα Πισσαρίδη και τις πολιτικές, για να έχει μια εικόνα πληρέστερη από αυτήν που μπορέσαμε να δώσουμε σε μια μικρής χρονικής διάρκειας συνάντηση. Είμαστε στη διάθεσή του, θα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον οποιεσδήποτε επισημάνσεις ο ίδιος κρίνει ότι μπορεί να κάνει σε ένα κεφάλαιο που για μας είναι το κεντρικό κεφάλαιο στο Υπουργείο Εργασίας, αυτό της καταπολέμησης της ανεργίας, της στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι που να εντάσσεται στην εργασία. Οι επισημάνσεις του θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο».

Από την πλευρά του, ο δρ Πισσαρίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ενημερώθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Κύπρο και σημείωσε ότι εφαρμόζονται πολλά καλά προγράμματα για να βοηθήσουν τους άνεργους και τις επιχειρήσεις για άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια, η κα Χαραλάμπους και ο δρ Πισσαρίδης απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι θεωρίες που αναπτύσσονται στη Δυτική Ευρώπη, σε μεγάλες αγορές, μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο η οποία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ο δρ Πισσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου δεν είναι τόσο διαφορετικές από αυτές μιας άλλης χώρας. Η οικονομία της Κύπρου, πρόσθεσε, είναι μια ευρωπαϊκή οικονομία βασισμένη στις υπηρεσίες και υπάρχει αρκετή μετακίνηση εργατικού δυναμικού και εντός Κύπρου αλλά και μεταξύ Κύπρου και άλλων χωρών της ΕΕ. Υπάρχουν προγράμματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ, τόνισε.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για τα ποσοστά της ανεργίας στην Κύπρο, ο Κύπριος Νομπελίστας απάντησε: «Για μένα η ανεργία είναι ανησυχητική πάντα για το τι προκαλεί στους ανέργους και αυτοί πρέπει να βοηθηθούν. Αλλά το 7.3% είναι από τα πιο χαμηλά ποσοστά στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε μια ύφεση και όσο και να θέλουμε να βοηθήσουμε, ό,τι και να κάνουμε, η ανεργία θα υπάρχει. Τα ποσοστά έχουν διπλασιαστεί. Σε μεγάλες οικονομίες, όπως αυτή των ΗΠΑ, η ανεργία βρίσκεται σχεδόν στο 10%. Το 7.3% είναι από τα πιο χαμηλά ποσοστά, κυρίως αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί ξένοι εργάτες. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το εποχιακό στοιχείο. Υπάρχει μεγάλη τουριστική βιομηχανία στην οποία μειώνεται η εργοδότηση τον χειμώνα και ανεβαίνει η ανεργία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια προγράμματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Κύπρο, ο δρ Πισσαρίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης ανέργων μετά από έξι μήνες ανεργίας, στο πρόγραμμα χορήγησης θέσεων εργασίας για άνεργους για έξι με εννιά μήνες ή περισσότερο και στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης νεαρών ανέργων σε σχολεία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τέτοιας μορφής προγράμματα, πρόσθεσε, πρέπει να εφαρμοστούν σε συνεργασία με τους εργοδότες και τις συντεχνίες.

Η κα Χαραλάμπους σημείωσε: «Έχοντας υπόψη αυτό που και ο δρ Πισσαρίδης επανειλημμένα έχει αναδείξει, το ζήτημα της μακροχρόνιας ανεργίας και το πώς το κάθε άτομο ενεργητικά ψάχνει για εργασία, εμείς ήδη έχουμε πει ότι σε θέματα κατάρτισης η προτεραιότητα θα είναι οι πέραν των έξι μηνών άνεργοι. Τα προγράμματα κατάρτισης τα οποία προσφέρουμε στους ανέργους περιλαμβάνουν εργαστηριακή κατάρτιση, αλλά και κατάρτιση που γίνεται σε χώρους εργασίας. Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα την επισήμανση ότι πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συνεργασία και από τον επιχειρηματικό κόσμο και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έτσι που να γίνεται ορθολογιστική αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Εδώ είναι που θα εστιάσουμε τις δράσεις μας, ειδικότερα μέσα στο 2011, και πλέον με την ανάπτυξη της οικονομίας αυτό να μεταφραστεί και σε περισσότερες προσλήψεις, περισσότερες τοποθετήσεις ατόμων που βρίσκονται σήμερα στην ανεργία».

Κληθείς να αξιολογήσει το πρόβλημα της ανεργίας στην Κύπρο με βάση τα κυπριακά δεδομένα, ο δρ Πισσαρίδης απάντησε: «Η ύφεση είναι προς το τέλος της στην Ευρώπη γενικά αλλά πάντα σε όλες τις χώρες, σε όλες τις υφέσεις, παρατηρούμε ότι η ανεργία είναι το τελευταίο στοιχείο που ανακάμπτει μετά από την ανάκαμψη της οικονομίας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε τώρα να δούμε μεγάλη ανάκαμψη τους επόμενους 10 - 12 μήνες, πρέπει να περιμένουμε δύο με τρία χρόνια. Τότε είναι που θα δούμε πραγματική ανάκαμψη. Έχει σταθεροποιηθεί η ανεργία παρά να μειωθεί, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, και το βλέπουμε και στην Κύπρο».

Ερωτηθείς σχετικά με την ανεργία των νέων, και ειδικά των επιστημονικά καταρτισμένων, ο Κύπριος οικονομολόγος είπε: «Όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολα μπορεί να απορροφηθεί από την οικονομία, αυτός είναι ένας από τους νόμους της αγοράς εργασίας. Όταν υπάρχει ύφεση παίρνει περισσότερο χρόνο για να απορροφηθούν οι πτυχιούχοι, αλλά αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ο ανειδίκευτος εργάτης που εργαζόταν στις κατασκευές πολύ πιο δύσκολα θα βρει δουλεία από αυτούς που εργάζονται σε άλλους κλάδους. Εκεί είναι πιο ανησυχητική η ανεργία».

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι πρέπει να κατευθυνθούν οι δράσεις της Κυβέρνησης στους τομείς όπου ενδεχομένως να υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας ή παράλληλα να δοθεί ώθηση και σε τομείς που δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι στην Κύπρο, ο δρ Πισσαρίδης είπε ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, δηλαδή να μην προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε στα υφιστάμενα τους μεγέθη τομείς οι οποίοι σημειώνουν πτώση, αλλά να δώσουμε ώθηση σε νέους κλάδους. Με μια μικρή μετεκπαίδευση μπορούν να βοηθηθούν αυτοί που εργάζονταν σε άλλους κλάδους ώστε να μεταπηδήσουν σε νέους. Υπάρχουν βεβαίως τριβές σε αυτήν την μετάβαση, και εκεί είναι που πρέπει να βοηθήσουμε, πρόσθεσε.

Η Υπουργός Εργασίας πρόσθεσε πάνω στο ίδιο θέμα ότι η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού το 2011, στα προγράμματα κατάρτισης ανέργων και βελτίωσης δεξιοτήτων υφιστάμενου προσωπικού, έχει θέσει ως κεντρικό στόχο τις «πράσινες δεξιότητες». Οι δεξιότητες αυτές, εξήγησε, στοχεύουν στο να κατευθύνουν άνεργους που εργάζονταν σε τομείς οι οποίοι έφτασαν στα όρια τους, να αποκτήσουν καινούργια προσόντα σε τομείς που θα έχουν θέσεις εργασίας και ανάγκες για τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, σε επαγγέλματα για τα οποία σήμερα χρειάζεται να αποκτήσουν «πράσινες γνώσεις» οι εργαζόμενοι, θα μπορέσουμε να τους τις δώσουμε, είπε, ώστε να μην βρεθούν κάποια στιγμή εκτός του χώρου εργασίας.