4/2/11

Χαιρετισμός της Προέδρου του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου κας ΄Ελσης Χριστόφια σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, στη Λευκωσία
04/02/2011



Εκ μέρους των συνδιοργανωτών, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, της Europa Donna Κύπρου και του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας. Με τη συμμετοχή σας στέλνετε ισχυρό μήνυμα ελπίδας και δέσμευσης ότι ως κοινωνία προχωρούμε συντονισμένα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αναβαθμίζουμε τον αγώνα μας κατά του καρκίνου.

Πριν από κάποια χρόνια, οι ασθενείς με καρκίνο είχαν λίγες ή και καθόλου πιθανότητες επιβίωσης. Με την εξέλιξη της έρευνας και την εισαγωγή νέων θεραπειών, τα αποτελέσματα είναι σήμερα περισσότερο ευοίωνα.

Η εκστρατεία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου κάθε χρόνο στοχεύει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος. Το 2010 ήταν ο εμβολιασμός για λοιμώδη νοσήματα όπως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Φέτος επικεντρώνεται στην επιμόρφωση και στην εκπαίδευση των παιδιών και εφήβων μας ώστε να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η καλλιέργεια συνείδησης και η μετάδοση γνώσης για τρόπους προστασίας και πρόληψης στις μικρές ηλικίες θα επιφέρει τεράστια οφέλη στα επόμενα χρόνια.


Θα επαναλάβουμε και φέτος τη διαπίστωση ότι με σχετικά απλά μέτρα, που κατά βάση αφορούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, περίπου 40% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν. Δυστυχώς, όμως, η πρόληψη αυτών των καρκινικών νοσημάτων, που αποτελεί ίσως και την αποτελεσματικότερη καταπολέμησή τους, παραμένει στο τόπο μας ένα θέμα στο οποίο δεν δίνουμε όση προσοχή θα έπρεπε.

Υπάρχουν πολλές σημαντικές πληροφορίες με τις οποίες πρέπει ο καθένας από εμάς να εξοικειωθεί. Να εξοικειωθεί όμως ακριβώς προτού παρουσιαστεί το πρόβλημα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να λάβει ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να προστατέψει την υγεία του.

Ζωτικής σημασίας είναι η πληροφόρηση του κοινού, η εκπαίδευση ως προς τα οφέλη της σωστής και υγιεινής διατροφής, η αποχή από το κάπνισμα, η επένδυση χρόνου στην άσκηση, η αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και ο εμβολιασμός για προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ακόμη, ένας συχνός και τυπικός έλεγχος από τον παθολόγο μας μπορεί να μην αποτρέψει το πρόβλημα, αλλά μπορεί αναντίρρητα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Όλοι γνωρίζουμε πως όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, προτού να γίνει δηλαδή απειλητικό για τη ζωή του ασθενή.

Μέτρα απλά, συνάμα όμως δύσκολα, αφού καλούμαστε να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο ζωής. Ηταν απόλυτα εύστοχη η επισήμανση του Πρόεδρου της Διεθνούς Ένωσης ότι εάν κάποιος ανακοίνωνε ότι ανακάλυψε τη θεραπεία για 40% των περιστατικών καρκίνου, θα επρόκειτο για τεράστιο άλμα. Μολονότι γνωρίζουμε τον τρόπο πρόληψης για το 40% των περιστατικών καρκίνου, η γνώση αυτή δεν αξιοποιείται στον βαθμό που πρεπει.

Όλοι εμείς που είμαστε ταγμένοι στη μάχη κατά του καρκίνου έχουμε δεσμευτεί, σε συνεργασία με την Πολιτεία, να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας. Να συμβάλουμε στα προγράμματα πρόληψης και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας για τη θεραπεία, τη στήριξη και την ανακουφιστική φροντίδα, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων και εξοπλισμών, κυρίως όμως, να επενδύουμε στον καθοριστικότερο και πολυτιμότερο παράγοντα, το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Αυτή η Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της με την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, έχει εντάξει το όλο θέμα στα πλαίσια ενός σχεδίου δράσης το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις άξονες. Πρόληψη – Θεραπεία – Έρευνα - Αποκατάσταση.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια μπορούμε όλοι συντονισμένα να προσφέρουμε. Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι άλλωστε ένας κοινός στόχος. Ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση της εθελοντικής πρωτοβουλίας και τον σωστό συντονισμό μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο καρκίνος στην όποια του μορφή, ως ιατρικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, είναι υπόθεση όλων. Η στήριξη, με οποιονδήποτε τρόπο, των ατόμων που υποφέρουν από την ασθένεια αυτή είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει ο καθένας από εμάς. Ευχή και όραμα όλων μας είναι σίγουρα ένα μέλλον με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας του καρκίνου και της κάθε μορφής ασθένειας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες προς το Εργαστήρι Εγχόρδων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη συμμετοχή του, τον Δήμο Λευκωσίας για την παραχώρηση του χώρου και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για την προβολή τόσο της Παγκόσμιας Διακήρυξης όσο και της εκδήλωσης.