24/1/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

24/01/2011
Αναμένουμε και από την άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια εποικοδομητική στάση και την ίδια συνέπεια που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για τη βάση λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Στεφάνου είπε αρχικά: «Στη συνάντηση της Γενεύης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται με καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα, με συνέπεια σε αρχές και επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού για να υπηρετηθεί ο πάγιος στόχος που είναι η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν. Λύση που να βασίζεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ’79 που προνοούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Με αυτή τη στάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί για την επίτευξη λύσης από την πρώτη μέρα που άρχισαν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Αναμένουμε και από την άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια στάση και την ίδια συνέπεια στη βάση λύσης έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η επίτευξη προόδου και να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση".

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Στεφάνου είπε σχετικά: «Έχουν λεχθεί διάφορα ειδικά τούτη την περίοδο ενόψει και της συνάντησης της Γενεύης, εμείς όποτε χρειάζεται δίνουμε τις απαντήσεις μας στις διάφορες δηλώσεις που γίνονται, αλλά η καλύτερη απάντηση που έχουμε είναι η συνέπεια που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση λύσης που οι δύο πλευρές έχουν συναποφασίσει ότι θα είναι. Αναφέρομαι στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που περιέχεται και σε πληθώρα Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ασφαλώς αναμένουμε από την άλλη πλευρά να δείχνει συνέπεια σε αυτή τη βάση λύσης και να δείχνει και συνέπεια και σεβασμό προς τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πολλές φορές, δυστυχώς, η τουρκική πλευρά μιλά για την ύπαρξη δήθεν δύο κρατών και δύο λαών στην Κύπρο. Αυτές και άλλες δηλώσεις αντίκεινται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ που, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζουν και την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας για ανακήρυξη ψευδοκράτους και η διεθνής κοινότητα θεωρούν αυτή την πράξη ως άκυρη και μη γενόμενη και καλεί όλη τη διεθνή κοινότητα, όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν αυτό το παράνομο μόρφωμα. Ανεξαρτήτως της στάσης που συναντούμε εμείς απέναντί μας, συνεχίζουμε με την ίδια συνέπεια και την ίδια αφοσίωση στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο στόχο που είναι η λύση».

Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι το θέμα των εποίκων εμπίπτει στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια στη Γενεύη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό θα το δούμε. Εμείς πάντοτε καθοδηγούμαστε στις διάφορες συναντήσεις και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τα Ψηφίσματα που καθορίζουν και τη διαδικασία, ότι δηλαδή είναι οι δύο πλευρές που καθορίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και ότι ο στόχος είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης. Εμείς όχι μόνο θέλουμε να συζητούνται όλα τα ζητήματα, αλλά έχουμε και την άποψη που την έχουμε καταθέσει ότι, για να βοηθηθεί ο διάλογος, χρειάζεται να υπάρχει συσχετισμός στη συζήτηση των διαφόρων θεμάτων, ένας συσχετισμός που να είναι λογικός. Είναι γνωστή η θέση που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος για συζήτηση του περιουσιακού σε συνδυασμό με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων. Το θέμα των εποίκων υπάρχει, είναι ένα θέμα που πάρα πολλές φορές το έχουμε θέσει, είναι γνωστό ότι η πλευρά μας πολύ συχνά θέτει το ζήτημα της απογραφής πληθυσμού στα κατεχόμενα έτσι ώστε να διαφανεί και ποιος είναι πραγματικά ο αριθμός των εποίκων και πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα αυτό που είναι πραγματικά μεγάλο».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ερογλου με την οποία προαναγγέλλει και νέα συνάντηση τον Μάρτιο και ότι εκεί θα τεθούν και χρονοδιαγράμματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν είναι ο κ. Ερογλου που καθορίζει τη διαδικασία ούτε είναι ο κ. Ερογλου που θα καθορίσει εάν και κατά πόσον θα υπάρχει νέα συνάντηση. Αυτά θα αποφασιστούν στην παρουσία και των δύο πλευρών. Η διαδικασία είναι ένα θέμα που αφορά και τις δύο πλευρές και πρέπει να υπάρχει συμφωνία πάνω σε αυτό».

Σε παρατήρηση ότι ήδη ο ΓΓ του ΟΗΕ από την έκθεσή του προϊδέασε ότι θα υπάρχει άλλο ένα ραντεβού ή τρόπος αξιολόγησης εντός του Μαρτίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «για αυτό και έχω πει ότι θα πρέπει να αναμένουμε τη συνάντηση της Γενεύης, να μην προτρέχουμε και των γεγονότων».

Κληθείς να πει αν το Σαββατοκύριακο μετέβη στο Κατάρ μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χαρίλαο Σταυράκη σε μια προσπάθεια να σωθεί η προσπάθεια για επενδύσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν είπαμε ότι πρέπει να σωθεί η προσπάθεια και ότι πήγαμε ώστε να σώσουμε την προσπάθεια. Στο Κατάρ μεταβήκαμε στο πλαίσιο των επαφών και διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται αναφορικά με το θέμα της επένδυσης στην είσοδο της Λευκωσίας. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ στο ζήτημα. Είχαμε πει ότι το θέμα της επένδυσης στο Κατάρ είναι πολύ σημαντικό, διότι θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό για την οικονομία της Κύπρου και ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα».

Ερωτηθείς αν από τις επαφές που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών στο Κατάρ διαπίστωσαν ότι, πέραν της οικονομικής διαφοράς, έχει παρεισφρήσει και πολιτικό στοιχείο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και εδώ δεν θέλω να πω περισσότερα πράγματα. Το θέμα της επένδυσης είναι πολύ σημαντικό και η Κυβέρνηση εργάζεται πολύ στοχοπροσηλωμένα σε σχέση με το θέμα της υλοποίησης της κατ' αρχήν συμφωνίας που υπάρχει και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα».

Σε ερώτηση αν κατά τις επαφές τους στο Κατάρ συζήτησαν και για άλλες επενδύσεις του Κατάρ ή συνεργασίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στη συγκεκριμένη συνάντηση όχι. Παρότι εμείς θεωρούμε δεδομένο ότι η υλοποίηση αυτής της επένδυσης αναμφίβολα θα οδηγήσει και σε νέες επενδύσεις και θα ανοίξει νέες προοπτικές για την κυπριακή οικονομία, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Κύπρου».

Σε παρατήρηση ότι αν ναυαγήσει αυτή η συμφωνία δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για αυτό έχω αναφέρει ότι εμείς δεν έχουμε πει ότι πάμε για να σώσουμε την κατάσταση. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η ερώτηση σχετίζεται με δημοσιεύματα που είχαν γίνει πρόσφατα ότι καταρρέει η όλη προσπάθεια. Να θυμίσω, όμως, ταυτόχρονα και τις απαντήσεις που δώσαμε ως Κυβέρνηση, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, ότι συνεχίζονται οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το σύνθετο θέμα και ότι ευελπιστούμε πως όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Για αυτό είπα ότι δεν πήγαμε για να σώσουμε την κατάσταση. Πήγαμε σε συνέχεια των επαφών και των διαπραγματεύσεων που γίνονται».

Σε ερώτηση γιατί μετέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο Κατάρ πέραν του Υπουργού Οικονομικών και σε ερώτηση αν αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχει και μια πτυχή πέραν από την οικονομική, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει και το ίδιο το Προεδρικό αναφορικά με την προοπτική αυτής της επένδυσης».

Κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια που συνέβησαν πριν και μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα το περασμένο Σάββατο στη Λευκωσία, και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προβληματίζεται για το τι θα κάνει, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όχι μόνο είναι απαράδεκτα τα όσα έχουν γίνει, αλλά είναι και κάτι περισσότερο από καταδικαστέα. Το να γίνεται επίθεση σε έναν άνθρωπο, ο οποίος φοράει κασκόλ διαφορετικής ομάδας από αυτή που υποστηρίζουν κάποιοι και να μαχαιρώνεται αντιλαμβάνεστε ότι αυτό όχι απλώς πρέπει να έχει την καταδίκη μας, την ανησυχία μας και τη συνέχιση των προσπαθειών να τερματιστεί η βία και η παραβατική συμπεριφορά εντός και εκτός γηπέδων, αλλά αυτό πρέπει να μάς κάνει όλους ακόμη πιο αποφασισμένους να αντιμετωπίσουμε τέτοια απαράδεκτα και καταδικαστέα φαινόμενα. Και όταν λέω όλοι δεν αναφέρομαι μόνο στην πολιτεία, στην Κυβέρνηση, στη Βουλή, στα κόμματα, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες, διότι πολλές φορές και εμείς ως πολίτες γινόμαστε μάρτυρες επεισοδίων, επιθέσεων, βιαιοπραγιών και πρέπει με τη δική μας στάση όλοι να απομονώσουμε αυτούς τους λίγους που όχι μόνο αμαυρώνουν το άθλημα και τον πολιτισμό μας, αλλά δημιουργούν και επικίνδυνες καταστάσεις με κίνδυνο να θρηνήσουμε και θύματα».

Σε ερώτηση πού βρίσκεται το θέμα μελέτης μέτρων από πλευράς Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είχε γίνει πλατιά σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή διάφορων αθλητικών φορέων, ομοσπονδιών, ομάδων, με στόχο να γίνουν συνολικές, αλλά και συγκεκριμένες προσεγγίσεις και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια για πάταξη της βίας. Αυτή η συνάντηση τότε είχε αποδώσει και μια ομάδα για συζήτηση συγκεκριμένων μέτρων υπό την προεδρία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω δρος Τίτου Χριστοφίδη, υπήρξε μετάβαση ειδικών στη Μεγάλη Βρετανία για την παρακολούθηση της βρετανικής εμπειρίας για την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Αυτή την περίοδο βρίσκονται στην Κύπρο Βρετανοί εμπειρογνώμονες για το θέμα της πάταξης της βίας, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να τύχουν και νομικής επεξεργασίας έτσι ώστε να μπορούν να σταλούν στη Βουλή και να ψηφιστούν, για να ενισχυθεί και το νομικό πλαίσιο, διότι υπάρχουν και Νόμοι, οι οποίοι συχνά πυκνά εφαρμόζονται. Φαίνεται, όμως, ότι ακόμη χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για να παταχθούν τα φαινόμενα βίας».

Ερωτηθείς αν το θύμα της επίθεσης με μαχαίρι πριν από τον αγώνα του Σαββάτου είναι αστυνομικός-μέλος της προεδρικής φρουράς, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «ο άνθρωπος ξεκίνησε να πάει στο ποδόσφαιρο με πολιτική ένδυση και δέχθηκε την επίθεση. Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι το νεότερο για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), ο κ. Στεφάνου δήλωσε: «Όπως είχαμε πει εξαγγέλλοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποζημιώσει τις ΚΑ για τις αρνητικές παρενέργειες και τα προβλήματα που δημιουργεί η νόθευση του ανταγωνισμού σε βάρος των ΚΑ - ένεκα του γεγονότος ότι ο εναέριος χώρος της Τουρκίας είναι κλειστός για τα κυπριακά αεροσκάφη - η Κυβέρνηση θα δώσει αυτή την αποζημίωση με την προϋπόθεση και τον όρο ότι οι ΚΑ θα αναδιαρθρωθούν και θα επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσα από ένα σχέδιο δράσης. Αυτό το σχέδιο δράσης έχει ετοιμαστεί από μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ και ήδη έχει ξεκινήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να εφαρμόζει αυτό το σχέδιο δράσης που δεν έχει να κάνει μόνο με τη συνεισφορά των εργαζομένων - την περασμένη βδομάδα τη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με την Υπουργό Εργασίας για αυτό το θέμα – αλλά αυτό το σχέδιο δράσης έχει να κάνει και με άλλα ζητήματα που αφορούν λειτουργικές δαπάνες των ΚΑ, σχέδιο που προβλέπει τη μείωση αυτών των δαπανών κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου για την αναδιάρθρωση των ΚΑ. Χρειάζονται σίγουρα λύσεις σε πολλά προβλήματα που για χρόνια έχουν συσσωρευτεί - και που αρκετά από αυτά ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί - για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ΚΑ».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο με το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε σε αυτά που κατά κόρον έχουν συζητηθεί όλο αυτό το διάστημα. Να αναμένουμε τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που φέρουν την ουγγρική προεδρία να έχει ετοιμάσει υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνεται το θέμα του απευθείας εμπορίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με τις επαφές που είχαμε όλο αυτό το διάστημα με την Κυβέρνηση της Ουγγαρίας και ιδιαίτερα με την κάθοδο του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στην Κύπρο και τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό που μάς έχει λεχθεί και μάς έχει διαβεβαιώσει η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ότι, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τίποτα δεν πρόκειται να κάνει που να αφορά το Κυπριακό και την Κύπρο που να μην είναι σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και, ασφαλώς, δεν θα γίνει κάτι που να αιφνιδ