24/1/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για τη βράβευση κορυφαίων αθλητών του 2010 από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου, στη Λευκωσία
24/01/2011

Η παρουσία μου όπως και ο χαιρετισμός της αποψινής εκδήλωσης για τη βράβευση των κορυφαίων αθλητών από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου αποτελεί για εμένα, εδώ και χρόνια, μια απαρέγκλιτη δέσμευση. Αυτή η δέσμευση πηγάζει μέσα από το έντονο και ειλικρινές προσωπικό μου ενδιαφέρον για τα δρώμενα στο αθλητικό στερέωμα του τόπου μας από τη μια, από την άλλη δε, ως μια εσωτερική ανάγκη απόδοσης τιμής και σεβασμού προς τη συνολική αθλητική οικογένεια του τόπου και στον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά, προς όλους εσάς που συναποτελείτε αυτό το σπουδαίο αθλητικό οικοδόμημα. Θέλω, για ακόμη μια φορά, να εκφράσω την απέραντη εκτίμηση και τα θερμά μου συγχαρητήρια προς την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου για την τόσο επιτυχημένη διοργάνωση κάθε χρόνο αυτής της εκδήλωσης, που έχει εξελιχθεί στον πλέον αξιόπιστο αθλητικό θεσμό επιβράβευσης των κορυφαίων του αθλητισμού μας. Η δική μου στήριξη και συμπαράσταση, να είσαστε βέβαιοι, θα σας συνοδεύει πάντα για το καλό του κυπριακού αθλητισμού.

Είναι αναντίλεκτο και αυταπόδεικτο το γεγονός πως χωρίς την ενεργό παρουσία των αθλητών δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει αθλητισμός. Στον κεντρικό πυρήνα του ενδιαφέροντός μας, ψυχή και τελικός αποδέκτης κάθε δραστηριότητας στον αθλητικό χώρο είναι και πρέπει να είναι ο ίδιος ο αθλητής. Αυτόν τιμούμε και επιβραβεύουμε απόψε όλοι εμείς, σε αυτή την όμορφη, σεμνή, αλλά συναισθηματικά φορτισμένη τελετή του ετήσιου θεσμού της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου. Το ζεστό μας χειροκρότημα, η μεγάλη εκτίμηση και ο σεβασμός μας βγαίνουν βαθιά μέσα από την καρδιά μας ως έπαινος και αναγνώριση, επιβράβευση και ενθάρρυνση για νέες επιτυχίες των κορυφαίων αθλητών και ομάδων του 2010. Αυτοί οι αθλητές και ομάδες έχουν εκλεγεί μέσα από το κοινά αποδεκτό και έγκυρο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών μελών της ΕΑΚ. Στα πρόσωπα, όμως, των αρίστων και κορυφαίων, την ίδια ώρα όλοι εμείς τιμούμε απόψε και κάθε αθλούμενο, κάθε συμμέτοχο στη συνολική αθλητική προσπάθεια, από οποιαδήποτε θέση και αν την υπηρετεί, προπονητές, διοικητικούς παράγοντες, βοηθητικό προσωπικό.

Ο σύγχρονος αθλητισμός, ενταγμένος στις παγκόσμιες κοινωνικές, οικονομικές, παιδαγωγικές διεργασίες ως το πιο μαζικό σε παγκόσμια κλίμακα οργανωμένο κοινωνικό κίνημα, βρίσκεται σήμερα σε μια διαρκή αλλαγή και μετεξέλιξη. Συμπλέει και προσαρμόζεται με τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές. Όχι σπάνια, ο αθλητισμός δέχεται την αρνητική επίδραση, και κάποτε με καταλυτικό τρόπο, αυτών των εξελίξεων. Η χωρίς κανένα φραγμό εμπορευματοποίηση των αθλητικών γεγονότων επιτρέπει μεν την εισροή μεγάλων ποσών χρημάτων και κεφαλαίων, την ίδια όμως στιγμή υποβαθμίζει τη ρομαντικότητα και την αγνότητα σκοπών και στόχων, μετατρέπει τον αθλητισμό σε ένα ολοκληρωτικά εμπορεύσιμο είδος. Ο αθλητισμός, και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, έχει μετατραπεί σε μια βιομηχανία στην οποία επενδύονται μυθικά κεφάλαια. Οι προϋπολογισμοί μερικών μόνων μεγάλων ομάδων ξεπερνούν το ύψος των κρατικών προϋπολογισμών αρκετών χωρών της Αφρικής και της Ασίας μαζί αθροισμένους. Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν, ένας ποδοσφαιριστής αμείβεται με εκατομμύρια τον χρόνο.

Κάτι επιπρόσθετο. Η ελεύθερη διακίνηση ποδοσφαιριστών συμβαδίζει αρμονικά με τις ρυθμίσεις και τους κανονισμούς της ελεύθερης διακίνησης του υπόλοιπου εργατικού δυναμικού, προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες επιλογών, εμπλουτίζει το άθλημα. Την ίδια όμως στιγμή τραυματίζει ανεπανόρθωτα τις ευκαιρίες ανέλιξης των ποδοσφαιριστών της ίδιας της χώρας, ιδιαίτερα αν είναι μικρή όπως η δική μας, δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και αποτρέπει τη συμμετοχή περισσότερων νέων στα αθλητικά δρώμενα, την ανάδειξη νέων ταλέντων μέσα από τη συμμετοχή. Το δίδαγμα για όλους μας, μέσα από το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, είναι πως όλες οι εξελίξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με μέτρο, περίσκεψη και αυτοσυγκράτηση, έχοντας πάντα κατά νου τις δυνατότητες του τόπου μας και τα συμφέροντα του κυπριακού αθλητισμού και των Κύπριων αθλητών. Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ούτε απεριόριστοι οικονομικοί πόροι υπάρχουν και πως η διαχείριση αυτών των πόρων απαιτεί σωφροσύνη και μέτρο και επιβάλλει την ανάδειξη και ιεράρχηση ορθών προτεραιοτήτων. Ο αθλητισμός είναι κτήμα όλων, ολόκληρης της κοινωνίας και αυτήν και μόνο και τα συμφέροντά της πρέπει να υπηρετεί.

Οι επιτυχίες των αθλητών μας, των ομάδων και εθνικών μας συγκροτημάτων είναι πηγή χαράς, δικαίωσης, αλλά και ισχυρό κίνητρο εντατικοποίησης των προσπαθειών όλων μας. Εξίσου όμως μεγάλη επιτυχία για τον συνολικό κυπριακό αθλητισμό, πέραν από τις λαμπρές επιτυχίες στον αγωνιστικό τομέα, θα πρέπει να θεωρείται και η επιτυχία του στόχου προσέλκυσης όσο το δυνατό περισσότερων Κυπρίων στην καθημερινή αθλητική ενασχόληση. Η προσπάθεια για μετατροπή της Κύπρου σε αθλούμενη κοινωνία, μέσα από τα προγράμματα κοινωνικού αθλητισμού θα πρέπει να είναι ο ύψιστος στόχος όλων μας, συναισθανόμενοι τα τεράστια ωφελήματα που προκύπτουν από τον αθλητισμό, σε μια σειρά από τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Η υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών ανταποκρίνεται πλήρως προς τις δεσμεύσεις και διακηρύξεις της Κυβέρνησης, αλλά το σημαντικότερο είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις και οδηγίες της Λευκής Βίβλου, τις οποίες και ακολουθούμε πιστά.

Ο ρόλος της πολιτείας στο αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου μας είναι πολύπλευρος και πολυδιάστατος. Εκφράζεται μέσα από σειρά φορέων και πρωτοβουλιών με την ενεργό συμμετοχή του κατ' εξοχήν αρμόδιου φορέα, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και της γενναιόδωρης οικονομικής στήριξης πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που η πολιτεία του προσφέρει. Θέλουμε τον αθλητισμό μας να διακρίνεται και να προβάλλει τη χώρα μας, να ενισχύει την κρατική μας οντότητα και να ισχυροποιεί τη διεθνή μας προσωπικότητα. Την ίδια ώρα απαιτούμε να έχουμε αθλητές, παράγοντες και φιλάθλους με ήθος και αξίες. Ανθρώπους με αγνούς και καθαρούς στόχους, με πραγματική και όχι προσχηματική πίστη στα υψηλά ολυμπιακά ιδεώδη, τα οποία είναι και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα. Προσπάθειά μας είναι να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες, ώστε βαθμιαία και σταθερά να μεταλλάξουμε τις άσχημες νοοτροπίες, συμπεριφορές και σχέσεις και να προάγουμε τον αθλητισμό μας ως μέσο παιδείας και πολιτισμού. Η φετινή εκδήλωση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου έχει ως σύνθημα το «δύναμή μας, ο αθλητισμός». Ο αθλητισμός, όμως, τότε μόνο μπορεί να έχει κοινωνικά θετική και παιδαγωγικά παραγωγική δύναμη, όταν απαλλαγεί από τη βία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Καλώ όλους, ακόμη μια φορά, σε μια συνεχή συστράτευση για να απαλλαγούμε από τη βία στον αθλητισμό, που κατατρώγει σιγά-σιγά την ίδια την υπόστασή του και μετεξελίσσεται σε διαλυτικό φαινόμενο όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Η βία εκθέτει τον τόπο μας διεθνώς και αντιμάχεται τη σκληρή προσπάθεια όλων μας για διατήρηση και αναβάθμιση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ολοκληρώνοντας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια, τον σεβασμό και την απέραντη εκτίμησή μου στους άριστους αθλητές και, γενικά, σε όλους τους τιμώμενους. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην απονομή του Αριστείου της ΕΑΚ στο προσφυγικό σωματείο της Ανόρθωσης Αμμοχώστου. Το προσφυγικό μας σωματείο γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Μέσα από τις κατά καιρούς δύσκολες συνθήκες, το προσφυγικό σήμερα σωματείο της Αμμοχώστου έχει να επιδείξει μια λαμπρή και πλούσια ιστορία σε όλους τους τομείς, βρισκόμενο στην πρώτη γραμμή των αγώνων για ελευθερία και κοινωνική προκοπή. Ιδιαίτερα, όμως, στον αθλητισμό το ιστορικό σωματείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί σε όλα σχεδόν τα αθλήματα. Οι ευχές όλων μας, αγαπητοί μας φίλοι, σας συνοδεύουν για μια νέα εκατονταετία γεμάτη δάφνες και επιτυχίες.

Συγχαρητήρια σε όλους.