24/1/11

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης

24/01/2011
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ με θέμα τη βία στα γήπεδα.



Κατ’ αρχάς, ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη συμπάθεια του Υπουργείου προς το μέλος της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου που τραυματίστηκε εκτός υπηρεσίας σε ποδοσφαιρικό αγώνα το Σάββατο. Ο κ. Λουκά τόνισε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είχε να κάνει με θέματα αστυνόμευσης αφού μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε χώρο πέραν του γηπέδου. Παράλληλα, ο κ. Υπουργός κάλεσε σε συστράτευση όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων της πολιτείας και των πολιτικών κομμάτων, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Ο κ. Λουκά ανέφερε ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες στον Αρχηγό της αστυνομίας για άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και παραδειγματική τιμωρία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Υπουργός είπε ότι το μέλος της αστυνομίας έχει ήδη προβεί σε κατάθεση και αναμένονται εξελίξεις σύντομα.

Κληθείς να σχολιάσει τον μικρό αριθμό συλλήψεων, ο Υπουργός δήλωσε ότι πέραν της απόπειρας δολοφονίας φιλάθλου, τα επεισόδια ήταν περιορισμένης έκτασης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τυχόν απαγόρευση των οργανωμένων πορειών οπαδών, ο κ. Λουκά ανέφερε «Δυστυχώς δεν είναι αποφάσεις που μπορεί να λάβει η Αστυνομία. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τις αθλητικές Αρχές. Παράλληλα, η όποια απόφαση και αν ληφθεί, δεν πρέπει να προσκρούει σε συνταγματικά δικαιώματα. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της νομιμότητας και της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Ο κ. Υπουργός κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί έχει καταστεί απαγορευτικό, πλέον, για ένα υγιή φίλαθλο να πάει σε τέτοιους αγώνες.

Ο κ. Λουκά ανέφερε πως τα ίδια τα σωματεία και τα ΜΜΕ έχουν μερίδιο ευθύνης για όσα γίνονται με δηλώσεις οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, όλοι θα πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα. Σε ερώτηση για το κατά πόσο τέτοιες δηλώσεις αποτελούν ποινικό αδίκημα, ο κ. Λουκά ανέφερε πως εκκρεμεί απάντηση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο των κομμάτων, ο κ. Υπουργός ανέφερε πως τα πολιτικά κόμματα ορισμένες φορές χρησιμοποιούν τα ποδοσφαιρικά σωματεία για κομματικά οφέλη.

Σε ερώτηση εάν υπήρξε ελλιπής αστυνόμευση, ο κ. Υπουργός είπε ότι για τον συγκεκριμένο αγώνα χρησιμοποιήθηκαν 350 αστυνομικοί και το κόστος για τον φορολογούμενο πολίτη ήταν πέρα των 100 χιλιάδων ευρώ. Σχετικά με τη μεταφορά αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, ο κ. Λουκά τόνισε ότι είναι αδύνατο να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε 20.000 άτομα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Τέλος, αναφορικά με τις προβλεπόμενες ποινές, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αυτές είναι αρκετές και είναι θέμα των δικαστηρίων να τις επιβάλλουν.