19/9/10

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναχώρησε, χθες, για τη Νέα Υόρκη

19/09/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας αναχώρησε χθες το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού κ. Ban Ki-moon.



Προτού αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα ακόλουθα προς τους δημοσιογράφους:

"Είναι γνωστό ότι μεταβαίνουμε στη Νέα Υόρκη για την παραδοσιακή παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η παρουσία μας εκεί θα είναι μακρά, μπορώ να πω, ένα δεκαήμερο ουσιαστικά. Είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων, αλλά αυτή τη φορά, ένεκα και των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα επισκεφθούμε πανεπιστήμια, θα έχω, μεταξύ άλλων, και συνάντηση με την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC). Επίσης, θα μιλήσω στη Νέα Υόρκη ενώπιον της ομογένειας. Θα μεταβούμε και στην Ουάσιγκτον, όπου εκεί θα είναι βραχεία η παραμονή μας, υπάρχει ένας μεγάλος Οργανισμός, το Smithsonian όπου εκτίθενται και έργα τέχνης. Εκεί θα εκθέσουμε την αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά, θα γίνει μια ωραία εκδήλωση και, εάν προλάβουμε, θα μιλήσουμε και σε κάποια κέντρα σκέψης (think tank institutions).

Ελπίζω ότι η παραμονή μας στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον θα είναι παραγωγική. Περιττό να πω ότι θα μιλήσω και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών".

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στην ακόλουθη ερώτηση:

Ερώτηση: Ενόψει της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, θα συζητήσετε και τις προτάσεις που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το περιουσιακό στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις;

Απάντηση: Σε όλες μου τις συναντήσεις, ασφαλώς αναλύω τις προτάσεις αφού έχω προδιαθέσει τους συνομιλητές μου με επιστολές που έχω ήδη αποστείλει. Είναι λογικό, είναι φυσιολογικό, οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, να συνομιλήσω και με τον Γενικό Γραμματέα και να τονίσω πόσο αναγκαίο είναι, πρώτα απ’ όλα να διασυνδεθούν τα θέματα που αφορούν το εδαφικό, τους έποικους και το περιουσιακό.

Από κει και πέρα, το θέμα της διεθνούς διάσκεψης είναι ύστερη δουλειά και εκπλήττομαι πως εδώ στην Κύπρο βλέπουμε πάντα κάποια φαντάσματα. Η θέση μας για τη διεθνή διάσκεψη είναι ξεκάθαρη. Διεθνής διάσκεψη για μας σημαίνει αυτή να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, τελεία. Και σημαίνει, βέβαια, για μας και συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σημαίνει ασφαλώς και του Γενικού Γραμματέα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δύο κοινοτήτων. Εδώ ακούω κριτική περί των δύο κοινοτήτων ότι υποβαθμίζουμε το κράτος. Δεν συμφωνώ με αυτό, γι’ αυτό τονίζουμε ότι θα πρέπει να είναι παρούσα και η Κυπριακή Δημοκρατία. Διότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει τις Συνθήκες Εγγύησης.



Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του VOULI.NET | Αίτηση Συνδρομητή