19/9/10

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

19/09/2010
Οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στηρίζονται σε απαραβίαστες αρχές, στην αρχή του νόμιμου ιδιοκτήτη και στην αρχή του δικαιώματος κάθε πρόσφυγα να επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο Κίτι, όπου παρέστη και μίλησε στην κηδεία των λειψάνων του Κώστα Φωτίου, ο κ. Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου σχετικά με τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε:

«Οι δικές μας προτάσεις για το περιουσιακό, όπως και για όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού, στηρίζονται σε απαραβίαστες αρχές, στην αρχή του νόμιμου ιδιοκτήτη και στην αρχή του δικαιώματος κάθε πρόσφυγα να επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε. Οι προτάσεις του κ. Έρογλου, δυστυχώς, δεν μπορούν να αποτελέσουν καμία βάση για συζήτηση. Είναι προτάσεις που δημιουργούν τετελεσμένα στο Κυπριακό ή εμπεδώνουν τετελεσμένα, σε αντίθεση με τις προτάσεις της δικής μας πλευράς, οι οποίες στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στηρίζονται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ίδια στιγμή είναι προτάσεις που μπορούν να δώσουν διέξοδο. Άρα, καλό θα ήταν ο κ. Έρογλου και, ευρύτερα, η τουρκική πλευρά, παρά να επιδίδεται σε μια δημόσια κριτική και συζήτηση των προτάσεων της δικής μας πλευράς, να δει πώς ο ίδιος συμβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με λογικές προτάσεις που να είναι σε πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να λύσουμε το Κυπριακό. Διαφορετικά, αν οι προτάσεις του κ. Έρογλου και στο περιουσιακό και σε άλλα θέματα θα είναι προτάσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν καμιά δυνατότητα για να προχωρήσουμε μπροστά, τότε ο κ. Έρογλου θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη για αυτή την κατάσταση».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δηλώσεις του Βουλευτή κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «το ΔΗΚΟ κράτησε και στο Εθνικό Συμβούλιο και ευρύτερα μια δημιουργική στάση. Εμείς αναμένουμε τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και των συλλογικών του οργάνων και με πολλή προσμονή αναμένουμε τις απόψεις, τις εισηγήσεις - όπως πάντοτε - ενός εταίρου μας στην Κυβέρνηση, όπως είναι το ΔΗΚΟ».

Τέλος, ερωτηθείς για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Γίνεται ένας διάλογος. Ο στόχος είναι - για ένα τόσο σημαντικό θέμα - οι πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην Κυβέρνηση να έχουν ομόφωνη τοποθέτηση στη Βουλή. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτός ο διάλογος. Σε συνέχεια του περσινού προϋπολογισμού, έχουμε καταρτίσει ένα προϋπολογισμό που νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά και το κράτος. Ο προϋπολογισμός αυτός οδηγεί σε ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Ήδη, φέτος θα έχουμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης και του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης θα περάσει το 1,5% και όλα αυτά χωρίς να επηρεάζονται οι κοινωνικές δαπάνες. Το τι παίρνει δηλαδή ο κόσμος που έχει ανάγκη. Και όχι μόνο δεν επηρεάζονται αρνητικά, αλλά θυμίζω ότι από τον καιρό που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση, οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, για τους συνταξιούχους, για τους φοιτητές, για τους λήπτες δημόσιου βοηθήματος, για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, έχουν αυξηθεί πέραν του 35% ή 300 εκ. ευρώ, κάτι που αποτελεί απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής, του κοινωνικού προσώπου αυτής της Κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του VOULI.NET | Αίτηση Συνδρομητή