23/2/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

23/02/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε απάντηση της επιστολής που ο Πρόεδρος του είχε αποστείλει τον περασμένο Γενάρη με αφορμή τότε τις τουρκικές προτάσεις. Σε αυτή την επιστολή ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκφράζει την εκτίμηση της Ρωσίας για τη στάση του Προέδρου στις συνομιλίες η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής λύσης που να είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Ρωσίας στη θέση ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί μόνο από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και πως οι οποιεσδήποτε προσπάθειες να επιβληθούν έτοιμες συνταγές για λύση, περιλαμβανομένου του τεχνητού διαπραγματευτικού πλαισίου και της άσκησης εξωτερικών πιέσεων πάνω στις δύο κοινότητες, είναι αντιπαραγωγικές. Με την επιστολή του ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ επιβεβαιώνει τη στάση αρχής που τηρεί η Ρωσία όσον αφορά τα ενδιαφερόμενα μέρη και, επίσης, την πρόταση της Ρωσίας να παράσχει πρόσθετη βοήθεια για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιτυχία των απευθείας διακοινοτικών διαπραγματεύσεων. Με την ευκαιρία της αποστολής της επιστολής αυτής, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοινώνει την αποδοχή της πρόσκλησης για επίσκεψη στην Κύπρο που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον ερχόμενο Οκτώβριο, θεωρώντας συμβολικό το γεγονός ότι η επίσκεψη θα λάβει χώρα κατά την 50ή επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, εξέλιξη η οποία θα συμβάλει περαιτέρω στην προώθηση της ρωσο-κυπριακής συνεργασίας και στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Μεντβέντεφ θα πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο στις 7 και 8 Οκτωβρίου».

Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά πόσο η επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε: «Αυτό θα το δούμε όταν ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των εορτασμών. Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μεντβέντεφ, αυτό θα σηματοδοτήσει και την 50ή επέτειο από τη σύναψη των σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Όπως είναι γνωστό, αμέσως μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Σοβιετική Ένωση είχε αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Άρα, με τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε και τα 50χρονα της εγκαθίδρυσης των διμερών σχέσεων οι οποίες βρίσκονται σε ένα πραγματικά εξαιρετικό επίπεδο».

Ακολούθως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στην εξής δήλωση αναφορικά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

«Είναι, ήδη, γνωστό ότι δεν υπάρχει αίθουσα επισήμων, αρχηγών κρατών στο νέο αεροδρόμιο Λάρνακας. Στο σχεδιασμό που είχε γίνει δεν υπήρξε πρόνοια για μια τέτοια αίθουσα. Είναι γεγονός ότι αυτό δεν είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση όταν αποφασιζόταν η ανέγερση του νέου αεροδρομίου Λάρνακας. Είναι γεγονός ότι στην πορεία είχε αναγνωριστεί η ανάγκη να δημιουργηθεί μια τέτοια αίθουσα και η παρούσα Κυβέρνηση, κληρονομώντας αυτό το πρόβλημα και αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη - έχοντας υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι και προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ το 2012, αλλά έχοντας και υπόψη και άλλες άμεσες ανάγκες, όπως είναι, για παράδειγμα, η επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά και άλλες επισκέψεις - ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με το θέμα για να το αντιμετωπίσει. Στη συζήτηση του όλου θέματος αναζητήθηκαν δύο λύσεις. Η μία αφορούσε την ανέγερση νέας αίθουσας και η δεύτερη λύση αφορούσε την αξιοποίηση και τη χρήση της αίθουσας που υπάρχει στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Μετά από ενδελεχή μελέτη των επιλογών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αξιοποιήσει πρόταση που υπέβαλε ο διαχειριστής του νέου αεροδρομίου ο οποίος, βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου του συμβολαίου παραχώρησης, θα προχωρήσει σε συμφωνία ενοικίασης του υφιστάμενου χώρου VIP στο παλιό αεροδρόμιο για εξυπηρέτηση ιδιωτικών αεροσκαφών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, μέρος αυτού του χώρου - αφού αναβαθμιστεί, ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί στα κατάλληλα επίπεδα - θα παραχωρηθεί στο κράτος προς χρήση ως αίθουσα επισήμων, αρχηγών κρατών. Το κράτος θα παρέχει υπηρεσίες για τη λειτουργία του χώρου ως σημείο εισόδου-εξόδου στη χώρα. Αυτή η λύση είναι η πιο γρήγορη και στοιχίζει πολύ λιγότερο από τις επιλογές που έχουμε συζητήσει. Στη συζήτηση για δημιουργία ενός νέου χώρου, το υπολογιζόμενο κόστος ήταν πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και τα λειτουργικά έξοδα θα ανέρχονταν στα 280 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Με την παρούσα διευθέτηση – πέρα από το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει πιο γρήγορα – υπολογίζεται ότι με τις υπηρεσίες που θα παρέχει το κράτος για τη λειτουργία του χώρου ως σημείο εισόδου-εξόδου στη χώρα, δηλαδή, αστυνόμευση, τελωνεία κλπ, το κόστος θα ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως και έναντι αυτής της εξυπηρέτησης που θα προσφέρει, το κράτος θα εισπράττει ετήσιο τέλος ύψους περίπου 50 χιλιάδων ευρώ. Δηλαδή το κόστος θα ανέρχεται περίπου στις 250 χιλιάδες ευρώ. Αυτά με στόχο να αντιμετωπίσουμε μια ανάγκη που, δυστυχώς, δεν είχε προβλεφθεί προηγουμένως ώστε να καλυπτόταν από το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας. Με αυτή την απόφαση θα καλύψουμε και αυτή την ανάγκη».

Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι χρονικοί ορίζοντες για την παράδοση της αίθουσας;

Απάντηση: Ο στόχος είναι πριν από την έλευση του Ποντίφικα στην Κύπρο, πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, να είμαστε έτοιμοι.

Ερώτηση: Δεν έρχεται μέσω Πάφου;

Απάντηση: Ναι. Θα αναχωρήσει όμως μέσω Λάρνακας.

Ερώτηση: Τι γίνεται με τους Υπουργούς της ΕΔΕΚ;

Απάντηση: Να αναμένουμε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας επ’ αυτού του θέματος. Πιστεύω σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τις λάβει.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ζήτησε να παραμείνουν;

Απάντηση: Όχι δεν τους έχει ζητήσει. Απλώς είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι εκεί μέχρις ότου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάρει τις αποφάσεις του.
Ερώτηση: Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε το ψήφισμα της Βουλής για τις εγγυήσεις ως προβοκατόρικο και είπε ότι η λεγόμενη Βουλή θα προβεί σε ανάλογο ψήφισμα.

Απάντηση: Η Βουλή έχει απόλυτο δικαίωμα να αποφασίζει στη βάση των δικών της εξουσιών και αρμοδιοτήτων και έπραξε αυτό που νομίζει αναφορικά με το ψήφισμα για τις εγγυήσεις και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα της Βουλής να πάρει τις αποφάσεις της και να παίρνει τις αποφάσεις της. Άλλωστε αυτό το είχε ξεκαθαρίσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι, δηλαδή, η Βουλή είναι μια χωριστή εξουσία με τις δικές της αρμοδιότητες και έχει κάθε δικαίωμα, χωρίς να παρεμβαίνει κανείς σε αυτές τις εξουσίες και στις διαδικασίες που ακολουθεί, να πράξει αυτό που η ίδια η Βουλή αποφασίζει. Όπως, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει ότι, ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται από δηλώσεις που γίνονται από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσει να επιδιώκει να υπάρχουν σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και επαφές που θα διευκολύνουν την προσπάθεια για να πετύχουμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτό το λέω διότι ενίοτε ακούονται και φωνές ως απάντηση ή ως αντανάκλαση των όποιων δηλώσεων και ενεργειών γίνονται και οι οποίες προσπαθούν να ανεβάσουν τους τόνους. Χρειάζεται να είμαστε ψύχραιμοι, υπομονετικοί και να λειτουργούμε με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετούμε πρώτα απ΄ όλα την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού διαφυλάσσοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποφασιστικότητα.

Ερώτηση: Χθες οι Οικολόγοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τη διακυβέρνηση και χαρακτήρισαν μονόδρομο τη μη στήριξη προς την Κυβέρνηση.

Απάντηση: Πότε πρόσφερε στήριξη το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για να την αποσύρει τώρα; Αποσύρεις κάτι και το αναιρείς όταν το προσφέρεις. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι – δικαίωμα τους βεβαίως – οι Οικολόγοι δεν την είχαν προσφέρει. Άρα, τι θα αποσύρουν; Δικαίωμά τους, επαναλαμβάνω, να αποφασίζουν και να τοποθετούνται οι Οικολόγοι ανάλογα με τις δικές τους αποφάσεις, όπως εξάλλου και το κάθε κόμμα.