23/2/10

Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού

23/02/2010
Μεγάλες αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, σημειώνοντας ότι η κύρια αλλαγή αφορά στα νέα αναλυτικά προγράμματα.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δημητρίου ερωτηθείς είπε ότι θα γίνουν αλλαγές σε πολλά μέτωπα», προσθέτοντας ότι κυρίως θα υπάρξουν «αλλαγές στο νέο αναλυτικό πρόγραμμα που έχει παραδοθεί, ετοιμάζεται, θα τυπωθεί και θα το δώσουμε στη δημοσιότητα εντός των ημερών. Αυτό αποτελεί την καρδιά των αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο».

Πρόσθεσε, επίσης: «Ως προς το δημοτικό, θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή στην κατανομή του χρόνου με σημαντική μείωση της ύλης και μείωση του διδακτικού χρόνου κατά έξι ώρες τη βδομάδα καθώς και μείωση κατά μία ώρα της παρουσίας του παιδιού στο σχολείο ημερησίως».

Για τη Μέση Εκπαίδευση ο κ. Δημητρίου είπε: «Υπάρχει μεγάλη αλλαγή στο Λύκειο. Καταργείται το ενιαίο Λύκειο και πάμε σε νέο Λύκειο κύκλων σπουδών. Η πρώτη τάξη του Λυκείου αυτού θα είναι κοινή για όλους και στις δύο τελευταίες τάξεις οι μαθητές θα επιλέγουν μεταξύ 14 κύκλων σπουδών. Στο πλαίσιο αυτών των κύκλων ενοποιείται η Γενική με την Τεχνική εκπαίδευση. Οι κύκλοι αφορούν κοινωνικές, ανθρωπιστικές, οικονομικές, θετικές επιστήμες και επιστήμες υπηρεσιών, εφαρμογών, κλάδου μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας κ.ά. Το Λύκειο των απεριόριστων επιλογών, που ήταν η αιτία υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών, καταργείται. Οι μαθητές επιλέγουν κύκλο σπουδών, που θυμίζουν το εξατάξιο. Θα υπάρχει επίσης ένας ισχυρός κορμός. Στόχος είναι να γίνουν οι μαθητές πιο κριτικοί, πιο αυτόνομοι, πιο δημιουργικοί και να μιλούν καλύτερα ελληνικά».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ακόμη: «Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο υπάρχει επίσης μια μεγάλη αλλαγή που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο χρόνο και που αφορά την αναδιοργάνωση του σχολικού έτους από τρίμηνα σε τετράμηνα. Εχουμε δώσει την πρόταση μας στην ΟΕΛΜΕΚ και ουσιαστικά υπάρχει συμφωνία επί της αρχής. Η πρόθεση είναι όπως το νέο αναλυτικό πρόγραμμα αρχίζει να εισάγεται στα σχολεία από φέτος το Μάρτιο, με μεγάλη επέκταση της εφαρμογής του από το Σεπτέμβριο».

Τέλος, ο κ. Δημητρίου είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση του Επιστημονικού Συμβουλίου Εξετάσεων, με σκοπό να εκσυγχρονίσει όλη τη διαδικασία των εξετάσεων για προσλήψεις στο δημόσιο.