20/6/18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ, για να απευθύνω χαιρετισμό στην 57η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ενός, κατά γενική ομολογία, σημαντικού στρατηγικού εταίρου για όλους τους φορείς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα της κυπριακής οικονομίας.
Προσφέροντας έργο και υπηρεσίες από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ΣΕΛΚ, συνεχώς εξελισσόμενος, αποτελεί σήμερα, πιστεύω, ό,τι διακηρύττει ρητά και στο όραμά του, ένα «πρότυπο επαγγελματικό σώμα που αναγνωρίζεται από την πολιτεία και την κοινωνία ως ο κατ’ εξοχήν επαγγελματικός φορέας για το λογιστικό επάγγελμα και την οικονομία ευρύτερα, αποπνέοντας εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και αξία». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΛΚ αποτελεί για την πολιτεία έναν πολύτιμο συνεργάτη στο νευραλγικό για την ευημερία της κοινωνίας μας τομέα της οικονομίας, του ελέγχου και της εποπτείας. Αποτελεί ακόμη, θα έλεγα, και πρωταγωνιστή στην καθολική προσπάθεια που καταβάλλουμε, ιδιαίτερα στη μετα-κρίση εποχή, για καθιέρωση της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου διεθνώς.
Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Σύνδεσμος στον τομέα αυτό, αλλά και συνολικά την επωφελή για τον τόπο δράση που αναπτύσσει, η Βουλή των Αντιπροσώπων, διά του θεσμικού της ρόλου, σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, θέσπισε σωρεία νομοθεσιών και κανονισμών που αφορούν τον ΣΕΛΚ ως αρμόδια για το σώμα ελεγκτών ρυθμιστική και εποπτική αρχή, διευρύνοντας ή και παρέχοντας προς αυτόν νέες εξουσίες.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο, που αντιμετώπισε αποτελεσματικά προβλήματα και προκλήσεις μέσα στις δύσκολες συνθήκες και στον απόηχο της οικονομικής ύφεσης και κρίσης, αλλά και της κρίσης, όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε, θεσμών και αξιών.
Η πρωτοφανής κρίση, ας σημειωθεί, που έπληξε συθέμελα όλους τους κλάδους της οικονομίας της χώρας μας, δεν άφησε ανεπηρέαστο, όπως ήταν φυσικό, ούτε το επάγγελμα των λογιστών. Σκεπτόμενοι περισσότερο νηφάλια σήμερα τα γεγονότα από μια κάποια απόσταση, ας θεωρήσουμε το ισχυρό αυτό ταρακούνημα που δεχτήκαμε ως μια ευκαιρία και αφορμή για αναγκαίες μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.
Κυρίες και κύριοι,
Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του κράτους παραμένει, ενόσω βρισκόμαστε σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, ένας επίκαιρος πάντα στόχος. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε τόσο με την εκτελεστική εξουσία όσο και με όλους τους δρώντες και τους παραγωγικούς φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας, για να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς και το κράτος μας. Ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών, οφείλουμε και μπορούμε, αναπτύσσοντας συντονισμένες συνέργειες, να οδηγήσουμε τη χώρα και τον λαό μας στο κατώφλι της νέας εποχής.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον ΣΕΛΚ για το ενδιαφέρον που επέδειξε για το εγχειρίδιο «Επενδύσεις στην Κύπρο: Πλεονεκτήματα και Διαδικασίες», που ετοίμασαν οι συνεργάτες του Γραφείου μου, καθώς και για την αξιοποίησή του τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Χρήσιμες παρατηρήσεις και εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί ή και θα κατατεθούν αναφορικά με το αντικείμενο της μελέτης αυτής θα ενσωματωθούν εμπλουτίζοντάς την σε μια επόμενη επανέκδοση.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσης του Συνδέσμου σας, περαιτέρω ενίσχυση, ενδυνάμωση και ανάπτυξή του με απόλυτη πάντα προσήλωση στις αρχές που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Σας ευχαριστώ πολύ.